Κόντρα ΠΑΚΟΕ-ΕΦΕΤ. Κυκλοφορούν επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισισιτισμού το  ΠΑνελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) εξέδωσε δελτίο τύπου (231/13/10/2017) με τον ευφάνταστο τίτλο "16 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Δια(σ)τροφής". Στο πολυσέλιδο δελτίο ( 11 σελίδες) αναπτύσει τις θέσεις του για τη διατροφή στην σημερινή εποχή, την πείνα και την ανεπάρκεια τροφίμων, την επίδραση της τεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων, τον ρόλο των ΜΜΕ στην προώθηση διατροφικών συνηθειών, και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ακόμα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των ερευνών που διενέργησε μέσα στο 2017, κατόπιν χιλιάδων καταγγελιών που έλαβε απο καταναλωτές.

Οι αριθμοί είναι ομολογουμένως εντυπωσιακοί. Τόσο ο ίδιος ο αριθμός των καταγγελιών όσο και τα αποτελέσματα. Πανω από το 60% των συνολικών δειγμάτων βρέθηκαν νοθευμένα ή ακαταλλάληλα για κατανάλωση. Εντυπωσιάζει το υψηλό ποσοστό νοθευμένων ελαιολάδων ( 75%), καθώς και το υψηλό ποσοστό ληγμένων γαλακτοκομικών (40%). Σύμφωνα με το ΔΤ όλα τα στοιχεία που παραθέτονται προέρχονται απο τα ιδιόκτητα πιστοποιημένα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήριά του ΠΑΚΟΕ. Σημειωτέον ο ΕΦΕΤ έχει ήδη απαντήσει δημόσια, αμφισβητώντας τα ευρήματα (βλ παρακάτω)

Ακόμα, το ΠΑΚΟΕ αναγγέλει τη δημιουργία επιτροπών ελέγχου αγοράς μέσα στο 2018 καθώς και ότι θα διεξάγει εργαστηριακούς ελέχγους σε εμφιαλωμένα νερά και αρτοσκευάσματα. Τέλος πρόκειται να οργανώσει εθελοντικές ομάδες ελέγχου τροφίμων σε λαΐκές, super market και άλλους χώρους.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου μπορείτε να το βρείτε  εδώ και εδώ.

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα σχετικά με τις καταγγελίες : (σελίδες 5 ως 8, τα bold δικά μας)

Το Τμήμα του Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει τρεις χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2017. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενο τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προβεί μάλιστα και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας (μηνύσεις, αναφορές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αγωγές και δυναμικές ακτιβιστικές παρεμβάσεις. Τα συμπεράσματα απ` όλα αυτά περιγράφονται παρακάτω :

1. Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι δυστυχώς στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και τον Νοέμβριο κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβιου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά. Αυτό για μας σημαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα νοθείας και παραποίησης όχι μόνο της νομοθεσίας αλλά και της ανυπαρξίας έλεγχου από κρατικούς μηχανισμούς που δυστυχώς τον μισθό τους τον πληρώνουμε εμείς οι ταλαίπωροι πολίτες.

3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά , βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς - marketing λόγους την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών) .

6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38ο βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18ο βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων. Από έρευνες αγοράς που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών εξαιτίας της μόλυνσης των υδροφορέων πολλών δήμων της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 300% κι έχουμε δυστυχώς δημιουργήσει γενεές πλαστικών μπουκαλιών που από πρόσφατες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν το επικίνδυνο στοιχείο αντιμόνιο, το όποιο αθροιστικά προσβάλει τη χολή και το συκώτι ανεπανόρθωτα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποδομηθεί στο περιβάλλον χρειάζεται 340 χρόνια. Τέλος, συνιστούμε την χρήση γυάλινου μπουκαλιού επειδή είναι ασφαλέστερη, αναμφισβήτητα πιο υγιεινή και δεν δημιουργεί κατάλοιπα μη φιλικά στο περιβάλλον.

7. Στα λαχανικά από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).

8. Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που πήραμε.

9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη. Διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων.


Η απάντηση του ΕΦΕΤ (18/10/2017)


"[...] ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. "

Ολόκληρο το ΔΤ εδώ και εδώ.



Η δική μου άποψη 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εγκυρότητα των ερευνών του ΠΑΚΟΕ, οπότε δεν μπορούμε άκριτα να υιοθετήσουμε τα συμπεράσματα τους. Από την άλλη προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ απορρίπτει τα αποτελέσματα χωρίς πρώτα να ζητήσει να δει και να αξιολογήσει τα  στοιχεία που ισχυρίζεται το ΠΑΚΟΕ ότι διαθέτει. Γιατί να μην υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων; Αν έστω κάποιο μέρος των στοιχείων είναι αληθή θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ, κτηνιατρική υπηρεσία κλπ) ώστε να αποσυρθούν τα τυχόν επικίνδυνα τρόφιμα από την αγορά.  Στα θέματα δημόσιας υγείας δε χωράνε βεντετιλίκια.


Τηλέφωνα για καταγγελίες 

ΠΑΚΟΕ
Αν κάποιος επιθυμεί να υποβάλλει καταγγελία για κάποιο προΐόν ή αθέμιτη πρακτική πώλησης/προώθησης μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 210-8100805


ΕΦΕΤ
Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών  11717



Σχετικοί σύνδεσμοι
ΠΑΚΟΕ 
ΕΦΕΤ 
Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2017 #ZeroHunger



λέξεις κλειδιά: παγκόσμια ημερα διατροφής, παγκομσια ημερα επισιτισμου, ΠΑΚΟΕ, πακοε, νοθευμένα τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, μόλυνση, νοθεία τροφίμων, νοθεια τροφιμων, ΕΦΕΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή