Βιταμίνη C
- Τί είναι η βιταμίνη C;
- Tί κανει η βιταμίνη C στον οργανισμό μου;
- Συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου
- Είναι αντιοξειδωτική
- Προστατεύει άλλες ενώσεις του οργανισμού πχ βιταμίνη Α και Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα
- Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου
- Μειώνει τη χοληστερόλη
- Ισχυροποιεί τα οστά
- Συμβάλλει στο σχηματισμό των δοντιών
- Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων
- Μεταβολίζει το φυλλικό οξύ (βιταμίνη )
- Σχετίζεται με τη σύνθεση ορμονών
- Σε ποιές τροφές βρίσκεται η βιταμίνη C;
Πλούσιες πηγές βιταμίνης C | |
Φρούτα και ειδικά τα εσπεριδοειδή | Λαχανικά, ειδικά τα πράσινα |
λεμόνια | μπρόκολο |
Πορτοκάλια | Πράσινες πιπεριές |
Γκρέιπ φρουτ | Τομάτες |
Βερύκοκα | |
Φράουλες | |
- Δηλαδή τί μπορώ να καταναλώσω σε μία μέρα για να καλύψω τις ανάγκες μου σε βιταμίνη C;
100 γρ μπρόκολο(ωμό) καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου άνδρα 100% και της μέσης γυναίκας κατά 120%*
Σε γενικές γραμμές , με την κατανάλωση 2-3 φρέσκων φρούτων και ωμά (σαλάτα) ή βραστά λαχανικά 2 φορές την μέρα επιτυγχάνεται η επιθυμητή πρόσληψη βιταμίνης C.
Επίσης ο μαϊντανός είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C, επομένως μπορεί να χρησιμοποιείται στα φαγητά για εμπλουτισμό.
*Η διαφορά στα ποσοστά οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των ανδρών σε βιταμίνη C.
- Τί μπορώ να πάθω αν δεν παίρνω την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C καθημερινά;
Τα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα ακόλουθα :
- Αποδόμηση συνδετικού ιστού στα ούλα, το δέρμα και τους χόνδρους
- Αιμορραγίες στα ούλα
- Ρήξη αγγείων
- Μη σωστή επούλωση πληγών και τραυμάτων
- Κράμπες
- Αδυναμία
- Αναιμία
- Πιθανή αυξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Ποιοί λόγοι οδηγούν στην ανεπάρκεια βιταμίνης C;
- Μη σωστή διατροφή , δηλαδή διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά
- Κάπνισμα , γιατί καταστρέφει τη βιταμίνη C
- Στρες , επίσης καταστρέφει τη βιταμίνη C
- Ασπιρίνη, η συχνή χρήση , ή μάλλον η κατάχρηση ασπιρίνης, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης C
- Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης C
- Αν παίρνω συμπληρώματα βιταμίνης C είναι εντελώς ακίνδυνα για την υγεία μου;
- Διάρροια
- Καταστροφή της βιταμίνης Β12(κοβαλαμίνη)
- Υπερβολική απέκκριση βιταμίνης Β6
- Μείωση της απορρόφησης του χαλκού
- Ουρική αρθρίτιδα
- Υπερβολική απορρόφηση σιδήρου
- Λέγεται ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται εύκολα, αληθεύει;
Από την άλλη η γρήγορη ψύξη , η κονσερβοίηση και η αποξήρανση σε ατμό βοηθάνε την παραμονη της βιταμίνης στο τρόφιμο γιατί απενεργοποιούν τα ένζυμα που τη καταστρέφουν.
- Πώς μπορώ να προστατεύσω την βιταμίνη C ;
- δεν κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια
- καταναλώνουμε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουμε κόψει-δεν τα αφήνουμε για ώρα στον πάγκο της κουζίνας
- όταν βράζουμε τα λαχανικά χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού
- ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά αμέσως στο νερό που βράζει
- δεν αφήνουμε τους χυμούς των φρούτων και των λαχανικών εκτεθειμένους στο φως (φυσικός ή τεχνητός φωτισμός)
Σχόλια