Πως να σταματήσετε να προσλαμβάνετε περιττές θερμίδες

Γιατί τρώμε; Επειδή πεινάμε; Γιατί το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση; Ναι , αλλά όχι μόνο γι αυτό. Πολλές φορές δεν τρώμε επειδή απλώς πεινάμε αλλά για άλλους λόγους. Μερικά καθημερινά παραδείγματα είναι όταν βλέπουμε ή μυρίζουμε κάποιες "λιχουδιές". Το ερέθισμα που δέχονται οι αισθήσεις μας έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη μας και να καταναλώνουμε τροφές σε ώρες και ποσότητες που δεν είναι κατάλληλες.
Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση και τρώμε εύκολα ξεχνιόμαστε και καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες . Ακόμα τα άτομα που τρώνε μόνα τους τείνουν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από τα άτομα που τρώνε με παρέα.

Τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να καταναλώνουμε τις ποσότητες των τροφών που έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός; Μπορούμε να ακολουθήσουμε μία σειρά συμβουλών που στοχεύουν να θέσουμε υπό έλεγχο τα εξωτερικά ερεθίσματα που ξεγελούν τον οργανισμό και μας οδηγούν στην υπερφαγία.

ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1. μην ψωνίζετε ενώ πεινάτε
2. καθορίστε μία λίστα με τα ψώνια σας και μην αποκλίνετε από αυτή
3. αγοράστε τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα χαμηλή θερμιδική αξία πχ. λαχανικά, γάλα 2% . Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων
4. Προτιμάτε τις φυσικές τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΗΣ
1. Διατηρείστε τα παχυντικά τρόφιμα σε σημεία που κλειδώνουν και μένουν αθέατα πχ σε ντουλάπια
2. να έχετε άμεσα διαθέσιμες τροφές με λίγες θερμίδες πχ καρότα, ραπανάκια

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
1. Να μη προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη ή κύβους μαγειρικής εάν είναι δυνατόν
2. να μαγειρεύετε μικρές ποσότητες
3. μην χρησιμοποιείτε μπολ σερβιρίσματος στο τραπέζι
4. να σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο και κατά προτίμηση σε μικρό

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
1. Να τρώτε το φαγητό σε σταθερό μέρος , όπως στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία
2. Να αποφεύγετε τις θέσεις όπου υπάρχει φαγητό σε ένα πάρτι ή άλλου είδους συνεστίαση πχ κουζίνα, μπουφές
3. να αποφεύγετε τα εστιατόρια , στα οποία είναι πιθανότερη η κατανάλωση παχυντικών φαγητών

ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
1. Όταν τρώτε έξω να επιλέγετε τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας πχ σαλάτες(χωρίς ντρέσινγκ), ψάρι, φιλέτο κοτόπουλο, σούπες λαχανικών κ.α.
2. ζητείστε το φαγητό σας να μη μαγειρευτεί με λίπος
3. ζητείστε τα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, το τυρί, οι κάθε είδους σάλτσες να σερβίρονται ξεχωριστά

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ
1. να τρώτε αργά. Μασάτε την τροφή καλά ή μπορείτε να πίνετε νερό που και που μεταξύ των μπουκιών
2. να τρώτε με παρέα. Η συζήτηση μειώνει τους ρυθμούς του φαγητού
3. να κόβετε την τροφή σε μικρά κομμάτια
4. μην κάνετε οτιδήποτε άλλο ενώ τρώτε πχ να παρακολουθείτε τηλεόραση
5. χαλαρώστε και απολαύστε το γεύμα
6. να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες
7. συνεχίστε να τρώτε έως να ικανοποιηθείτε και όχι μέχρι να φουσκώσετε
8. να κάνετε 5 με 6 μικρά γεύματα μέσα στα μέρα και όχι 3 μεγάλα

Σχόλια

Ο χρήστης Hotel Pappas είπε…
Ιωάννα καλορίζικο το νέο σου blog!
Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και αν δε σε ήξερα θα νόμιζα ότι ασχολείσαι με σχεδίαση blogs αρκετά χρόνια!
Πολύ professional!
Και η θεματολογία πολύ ενδιαφέρουσα!
Μόλις απέκτησες έναν τακτικό αναγνώστη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ιωάννα μπραβο σου!!!με μια απλη ματια καταλαβαινει κανεις ότι μπορει να βρει χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα του. Πολυ ενδιαφέρουσα θεματολογία!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης