Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, Αυγά

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για τη σωστή αγορά αυγών, βαφών αυγών και σοκολατένιων αυγών τις ημέρες του Πάσχα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Επίσης δε γινόμαστε θύματα κερδοσκοπίας.

Για την προμήθεια Αυγών:


  • Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αριθμός αυτός περιλαμβάνει:
Α) Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή στρωμνής
3= Κλωβοστοιχίας

Β) Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

Γ) Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Δ) Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
  • Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):
  1. Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
  2. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  3. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Επιπλέον οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
  • Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
  • Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Βαφές των αβγών:

Οι χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου μικρής ποσότητας στο εσωτερικό των αβγών για την κατανάλωσή τους.

Σοκολατένια αυγά


Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι
καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση, και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το
οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Σχετικές αναρτήσεις:
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 1, γενικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά: αυγά, αυγα, βαφες αυγων, βαφές αυγών, ΕΦΕΤ, Πάσχα, σοκολατένια αυγά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης