Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια!

Ένα πραγματικά αξιόλογο άρθρο που πρέπει να διαβάσετε είναι το άρθρο "Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια", της Μάριαν Φίσερ-Μπόκελ, Επιτρόπου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, που αναδημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" πρόσφατα.

Πραγματεύεται τις καταναλωτικές συνήθειες του δυτικού κόσμου. Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει περισσότερα τρόφιμα από όσα μπορεί να καταναλώσει. Αποτέλεσμα είναι τεράστιες ποσότητες φαγητού να πετάγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια πχ στη Μεγάλη Βρετανία πετιέται το 1/3 των τροφίμων που αγοράζονται.


Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, με τίτλο "Chicken a la Carte". Πρόκειται για πραγματικές καταστάσεις. Κυριολεκτικά το φαγητό που πετιέται από κάποιους γίνεται γεύμα για άλλους χαμηλότερης οικονομικής κατάστασης.

Μετά από αυτά καλό είναι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που καταναλώναμε ως σήμερα.

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, Αυγά

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για τη σωστή αγορά αυγών, βαφών αυγών και σοκολατένιων αυγών τις ημέρες του Πάσχα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Επίσης δε γινόμαστε θύματα κερδοσκοπίας.

Για την προμήθεια Αυγών:


  • Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αριθμός αυτός περιλαμβάνει:
Α) Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή στρωμνής
3= Κλωβοστοιχίας

Β) Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

Γ) Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Δ) Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
  • Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):
  1. Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
  2. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  3. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Επιπλέον οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
  • Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
  • Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Βαφές των αβγών:

Οι χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου μικρής ποσότητας στο εσωτερικό των αβγών για την κατανάλωσή τους.

Σοκολατένια αυγά


Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι
καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση, και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το
οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Σχετικές αναρτήσεις:
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 1, γενικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά: αυγά, αυγα, βαφες αυγων, βαφές αυγών, ΕΦΕΤ, Πάσχα, σοκολατένια αυγά

Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα,μέρος 3, Τυριά

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για τη σωστή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων τις ημέρες του Πάσχα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Επίσης δε γινόμαστε θύματα κερδοσκοπίας.

Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων:


  • Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα.
  • Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΟΧΙ σωστές.
  • Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.
  • Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας
  • Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Σχετικές αναρτήσεις:
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 1, γενικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, αυγά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά: τυρί, σήμα καταλληλότητας, σήμανση καταλληλότητας, ΕΦΕΤ

Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα,μέρος 2, κρέας και αλλαντικά

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για τη σωστή αγορά κρέατος και αλλαντικών τις ημέρες του Πάσχα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Επίσης δε γινόμαστε θύματα κερδοσκοπίας.

Για την προμήθεια αμνοεριφίων, συκωταριών, εντέρων και γενικότερα κρέατος


  • Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σεμη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.
  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133), και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
  • Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δεν φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου.
  • Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μην φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
  • Τα «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στιςσκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
  • Υπενθυμίζουμε, ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά» που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες, κ.λ.π.) όπως και το κεφάλι.
  • Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης «συκωταριάς», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
  • Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
Προμήθεια αλλαντικών


  • Το περίβλημα τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
  • Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
  • Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
  • Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
Σχετικές αναρτήσεις:
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 1, γενικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, αυγά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά:κρέας, κατσίκι, κατσικι, αρνί, αμνοερίφια,συκωταριά, σπλήνας, αλλαντικά, Πάσχα, ΕΦΕΤ, σφραγίδα καταλληλότητας

Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα από τον ΕΦΕΤ, μέρος 1

Η Ανάσταση πλησιάζει και τις προσεχείς ημέρες όλοι θα πάμε στα μαγαζιά με σκοπό να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Ο ΕΦΕΤ ετοίμασε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τον καταναλωτή ώστε να προστατευτεί από τους ενδεχόμενους κινδύνους αυτών των ημερών.

Οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν από την αγορά μη τυποποιημένων προϊόντων, τρόφιμα που δεν διατηρούνται σωστά (πχ ανεπαρκής ψύξη ),τρόφιμα από πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές κλπ.

Επίσης δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα κερδοσκοπίας εις βάρος του καταναλωτή.

Στη συνέχεια θα παρατεθούν συνοπτικά οι συστάσεις του ΕΦΕΤ για τους καταναλωτές.

Σε γενικές γραμμές
  • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και όχι από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
  • Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
  • Απαιτείστε να μάθετε την τιμή ανά κιλό κρέατος που προτίθεστε να αγοράσετε και επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα
  • Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
  • Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση, στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αυγά κλπ), διαπιστώστε εάν πρόκειται για πραγματική ή για "απομίμηση σοκολάτας " κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.
Στις επόμενες αναρτήσεις γίνεται αναφορά στη προμήθεια αμνοεριφίων, συκωταριών, εντέρων και γενικότερα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, αλλαντικών καθώς και σοκολατένιων αυγών.

Σχετικές αναρτήσεις:

Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, αυγά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά: γιορτινό τραπέζι, ασφαλής αγορά τροφίμων, οδηγίες καταναλωτή, Πάσχα

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η κατανάλωση θαλασσινών, κατά παράδοση, είναι αυξημένη. Επειδή πρόκειται για ευπαθή τρόφιμα, παρακάτω παρατίθενται ορισμένες οδηγίες για την ασφαλή επιλογή θαλασσινών.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΦΕΤ για το σαρακοστιανό τραπέζι προς τους καταναλωτές.

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π.)

1 μοσχοχτάποδο, 2 καλαμάρια, 3 θράψαλο,

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
  • Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή
  • Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
  • Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π.)

1 γυαλιστερές, 2 αμοιβάδα, 3 κτένι

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά
  • Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο : πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Η σάρκα : πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας η σταγόνων λεμονιού).
Όσον αφορά στα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την μέρα της αποκελύφωσης.

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ)

1 γαρίδα, 2 γάμπερη


Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Οι οφθαλμοί να γεμίζουν τη κόγχη των ματιών.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα.

Αχινοί

αχινός

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί

Σχετικές αναρτήσεις:
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 1, γενικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, αυγά

λέξεις κλειδιά: θαλασσινά, θαλασσινα, ΕΦΕΤ, κεφαλόποδα, κεφαλοποδα, δίθυρα οστρακοειδή, διθυρα οστρακοειδη, μαλακόστρακα, μαλακοστρακα, αχινός, αχινος, αχινοί, χταπόδι, χταποδια, σουπιές, θράψαλα, καλαμάρια, καλαμαράκια, μύδια, στρείδια, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες, κέλυφος, κελύφη

Ανάκληση μπαχαρικού από τον ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 08/04/2009

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την Ελληνική επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι πιπέρι καγιέν, στο οποίο ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη χρωστική methyl yellow (butter yellow).

Πρόκειται για πιπέρι καγιέν με την εμπορική επωνυμία «ΑΒ πιπέρι καγιέν 35 g» και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 04.02.2012, το οποίο διακινήθηκε στην ελληνική επιχείρηση από την Ολλανδία.

Η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» προχώρησε ως όφειλε στην άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται από τον Ε.Φ.Ε.Τ. σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το ανωτέρω προϊόν.

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Πρόστιμα συνολικού ύψους 108.500 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ

Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ 07/04/2009

"Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 108.500. [...]

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα."


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, Ε.Φ.Ε.Τ., πρόστιμο, νοθεία

Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Απόσυρση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Από τις αρχές του 2009 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) ανέστειλε οριστικά την άδεια κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων Acomplia και Zimulti στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εν λόγω σκευάσματα είχαν εγκριθεί στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2006 ως επιπρόσθετα στη δίαιτα και την άσκηση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών (άτομα με ΔΜΣ* μεγαλύτερο ή ίσο με 30 ) ή των υπέρβαρων ασθενών (άτομα με ΔΜΣ* μεγαλύτερο από 27 ) με σχετιζόμενους παράγοντες κινδύνου πχ διαβήτη, υπερλιπιδαιμία.

Ο λόγος που αποσύρονται είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ψυχιατρικών ενεργειών όπως είναι η κατάθλιψη, η επιθετικότητα κ.α.

*Δείκτης Μάζας Σώματος

Σχετικοί σύνδεσμοι
European Medicines Agency, Withdrawals of Marketing Authorisation
Press Release on Acomplia

λέξεις κλειδιά : ΕΜΕΑ, EMEA, φάρμακα για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας, ανάκληση φαρμάκου, Acomplia, Zimulti, παχυσαρκία

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Πόσο λιπαρά είναι τα burger ? Η Μόνα Λιζα από λίπος

Πόσο λιπαρά είναι τα burger ; Όπως φαίνεται έχουν αρκετό λίπος ώστε να μπορεί κανείς να ζωγραφίσει με αυτό !

Ο καλλιτέχνης του παρακάτω βίντεο χρησιμοποίησε το λίπος που κυριολεκτικά ξεχειλίζει από τα μπιφτέκια του burger για να ζωγραφίσει τη Μόνα Λίζα.

Συνολικά χρειάστηκε μόλις 14 μπιφτέκια !



Θα ξαναφάτε humburger ?

Εδώ μπορείτε να δείτε κι άλλες δουλειές του ίδιου καλλιτέχνη: www.philinthecircle.com

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Σεμινάρια Διατροφής στην Κόρινθο

Το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης Ενηλίκων (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας,Διεύθυνση Πολιτισμού-Αθλητισμού) διοργανώνει και φέτος σεμινάριο με θέμα "Διαιτολογία-Διατροφή".

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 25 ωρών και η παρακολούθησή του είναι δωρεάν.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων και Τεχνολόγων Διατροφής.

Η πρώτη συνάντηση του τμήματος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 6:00 μμ στα γραφεία της Ν.Ε.Λ.Ε. Κορινθίας, Κολιάτσου 44 (επάνω από Attica Bank).

Εκτός από το σεμινάριο "Διαιτολογία-Διατροφή" θα πραγματοποιηθούν (δωρεάν) σεμινάρια με άλλα γνωστικά αντικείμενα πχ υφαντουργία. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2741 0 28292, 2741 0 81048.