ανάκληση προϊόντος: Τσίλι με επικινδυνη τοξίνη

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 14/05/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση "Carrefour" για τη διακίνηση τσίλι, σε ένα δείγμα του οποίου παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα αφλατοξίνης Β1. *

Πρόκειται για τσίλι, σε συσκευασίες των 150 g, με εμπορική επωνυμία "Τσίλι Carrefour", αριθμό παρτίδας 3289ΚΑ5 και ημερομηνία λήξης 24.11.2012. Η συνολική ποσότητα διακίνησης της εν λόγω παρτίδας από το "Carrefour" είναι περίπου 3.200 τεμάχια. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την εταιρεία "ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑΣ" στην Πάτρα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις ανωτέρω εταιρείες την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.



*Το σχόλιο της διαιτολόγου

αφλατοξίνη Β1: Πρόκειται για μία τοξίνη που παράγεται από μύκητες (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus και Aspergillus nomius). Αναπτύσσεται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε γάλα ζώων που καταναλώσει ζωοτροφή που περιείχε μύκητες.

Η αφλατοξίνη Β1 είναι ιδιαίτερα τοξική. Θεωρείται καρκινογόνος. Το όργανο που πλήτεται περισσότερο είναι το συκώτι. Η επικινδυνότητα των αφλατοξινών αυξάνεται σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από ηπατικές νόσους. Σε ζώα που κατανάλωσαν αφλατοξίνες παρατηρήθηκαν συμπτώματα όπως έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, νευρολογικές ανωμαίες , σπασμού, έως και θάνατο.



τρισδιάστατη δομή της αφλατοξίνης Β1, πηγή


Περισσότερες πληροφορίες για την αφλατοξίνη :
Αφλατοξίνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών).


λέξεις κλειδιά: αφλατοξίνη, αφλατοξινη, τσίλι, τσιλι, aflatoxini, Carrefour, μούχλα

Σχόλια

Ο χρήστης Marianna Stamou είπε…
Ευχαριστώ! Η μαμά του φίλου μου ψωνίζει από τα Carrefour:-S
Θα της το πως αμέσως!
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ για το σχόλιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή