Υγεία vs Πίστη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτεΐνες που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη σωστά, με δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία τους. Αυτή η πάθηση λέγεται δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Δεν υπάρχει θεραπεία, γι' αυτό και οι πάσχοντες οφείλουν να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη εφ΄όρου ζωής.

Παλαιότερα η κοιλιοκάκη είχε θεωρηθεί σπάνια νόσος. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι αρκετά συχνή, υπολογίζεται ότι 1 στα 100 άτομα πάσχει.

Ανάμεσα στη μεγάλη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγει ένας πάσχων από κοιλιοκάκη συγκαταλέγεται η Θεία Κοινωνία, στερώντας από όσους το επιθυμούν  να συμμετέχουν σε ένα σημαντικό μυστήριο της ορθόδοξης πίστης και να λάβουν την ευλογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης (ΕΝΟΚ)*,  το 2010, μετά από αιτήματα πασχόντων μελών της, επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή και αιτήθηκε  να δοθεί "σε κάποια λειτουργία της, σε κάποια εκκλησία της, τουλάχιστον μια φορά το έτος, η δυνατότητα της μετάληψης με άρτο χωρίς γλουτένη" ώστε να καταστεί εφικτό για τους πάσχοντες να συμμετέχουν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Ωστόσο και 2 επιστολές προς την Αρχιεπισκοπή έτυχαν αρνητικής απάντησης. Παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την προσπάθεια, η ΕΝΟΚ πρόσφατα κοινοποίησε το γεγονός.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρακτική της Θείας Κοινωνίας χωρίς γλουτένη είναι μια πρακτική που σήμερα εφαρμόζουν πολλές εκκλησίες στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Οι επιστολές της εταιρείας μαζί με τις απαντήσεις της Αρχιεπισκοπής:
Απρίλιος 2010
Μάιος 2010


*Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης είναι ένας μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής και ανεξάρτητος οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2009 από πάσχοντες από κοιλιοκάκη.  Εστιάζει στην ασθένεια αυτή  με δράσεις σε τρεις κυρίως τομείς: την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Έρευνα.


Σχετικοί σύνδεσμοι
www.coeliac.gr       Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης
Μία όχι και τόσο σπάνια νόσος : δυσανεξία στη γλουτένη


λέξεις κλειδιά: γλουτενη, γλουτένη, κοιλιοκάκη, κοιλικακη, κοιλιοκάκη, δυσανεξία, δυσανεξια, εκκλησία της Ελλάδας, Εκκλησία της Ελλάδας, Θεία Κοινωνία, θεια κοινωνια, μετάληψη, glouteni, koiliokaki, dysanexia , Εταιρεία Νόσου Κοιλικοκάκης, ΕΝΟΚ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ζητήσουν να κοινωνήσουν μόνο το άγιο αίμαι χωρίς το άγιο σώμα, και έτσι θα θα προκληθεί καμμία αρνητική αντίδραση. Αυτή η πρακτική ήδη εφαρμόζεται ευρέως στης Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ευρώπη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή