Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αποτυχία το πρόγραμμα διανομής φρούτων στους μαθητές


Απέτυχε στην πράξη το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές. Η ιδέα φαινόταν καλή: να μοιράζονται δωρεάν φρούτα στα σχολεία, βοηθώντας τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες, να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και παράλληλα να υποστηρίζονται οι τοπικοί αγρότες. Το τριετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 59% της χρηματοδότησης) ξεκίνησε με καλές προοπτικές αλλά στην πορεία κάτι δεν πήγε σωστά.

Τι πήγε στραβά;
  • Ανυπαρξία σχετικού μαθήματος που θα ενημέρωνε τα παιδιά για τις αρχές τις υγιεινής διατροφής
  • Μεγάλη καθυστέρηση στην διανομή των φρούτων. Φέτος μοιράστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο πριν τη λήξη η σχολική χρονιάς. Σημειωτέον, τα μήλα που μοιράστηκαν είχαν συλλεχθεί το Νοέμβριο, και ως τώρα φυλλάσονταν σε ψυγεία.
  • Υποβαθμισμένη ποιότητα προϊόντων λόγω ύπαρξης απαγορευμένων ουσιών στα φρούτα. Συγκεκριμένα, στις σταφίδες που μοιράστηκαν εντοπίστηκε η ουσία Pirimiphos methyl, η οποία είναι τοξική.
Επιπρόσθετα φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι κανονισμοί που δεν τηρήθηκαν (πχ σύστημα ιχνηλασιμότητας, ανυπαρξία συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (18/6/2009) για "[τα εθνικά μας προϊόντα], που αποτελούν πρότυπα ποιοτικής διατροφής".

Η Τάνια Γεωργιοπούλου γράφει στην Καθημερινή ένα εκτενές άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αξίζει να το διαβάσετε :Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία


λέξεις κλειδιά : σταφίδες, σταφιδες, φυτοφάρμακα, πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: