Κρούσματα E.coli ανησυχούν την Ευρώπη

Photo taken by Muu-karhu
Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2011 οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου και αιμορραγικής διάρροιας, που προκλήθηκε από την κατανάλωση αγγουριών μολυσμένων με την τοξίνη Shiga, που παράγεται από στέλεχος του βακτήριου E. coli.

Τα ύποπτα κρούσματα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τις 2 Μαΐου και μέχρι σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου, έχουν φτάσει συνολικά στα 2333, ενώ 22 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει την ιατρική κοινότητα είναι η εκδήλωση του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS),  που αποτελεί το 1/4 περίπου των κρουσμάτων. Συνήθως το HUS εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ωστόσο αυτή τη φορά τα θύματα ήταν στην πλειονότητα ενήλικες, και μάλιστα τα 2/3 των νοσούντων απο HUS είναι γυναίκες.

Τα  περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν στην Γερμανία, κυρίως στο βορρά (Schleswig-Holstein, Lower Saxony, North-Rhine-Westphalia, Hamburg). Σε μικρότερο βαθμό, κρούσματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και αλλού.

Σύγχυση επικρατεί ως προς την προέλευση των μολυσμένων με E. coli αγγουριών. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές πρόκεται για αγγούρια από την Ισπανία (άποψη που αναπαράγουν και τα δελτία τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ), το BBC με σημερινό του άρθρο κατονομάζει γερμανική φάρμα ως την πηγή μόλυνσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή.

Γενικές προφυλάξεις:

Αν και δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχα κρούσματα στη χώρα μας, καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής. Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
  • Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα  λαχανικά (ακόμα κι όταν πρόκεται να τα ξεφλουδίσουμε) με άφθονο τρεχούμενο νερό.  
  • Προτιμούμε να αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά και όχι συσκευασμένες σαλάτες, καθώς ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι μεγαλύτερος. 
  • Εάν κάποιος στο σπίτι εμφανίσει διάρροια ή εμετό δεν πρέπει να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού (πλύσιμο-κόψιμο τροφίμων, πλύσιμο πιάτων, μαγείρεμα κλπ). 
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία πχ μαχαίρια, τρίφτες, σπάτουλες κλπ ή επιφάνειες κοπής για το χειρισμό ανόμοιων ομάδων τροφίμων πχ με άλλο μαχαίρι καθαρίζουμε τα λαχανικά και με διαφορετικό κόβουμε το τυρί.
  • Προτιμήστε τεφλόν και όχι ξύλινη επιφάνεια κοπής.
  • Φυσικά πάντα πλένουμε τα χέρια μας προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε χειρισμό τροφίμων.

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Σχετικοί σύνδεσμοι
Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 27/5/2011
Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 31/5/2011
E. coli outbreak: German farm in Uelzen 'likely source'
Outbreak of Shiga toxin-producing E. coli in Germany -ECDC
Πώς μαγειρεύω με ασφάλεια


λέξεις κλειδιά: Esherichia coli , E. coli, αγγούρια, αγγουρια, αγουρια, μολυσμένα αγγουρια, HUS, αιμολυτικό αιμορραγικό σύνδρομο, ισπανικά αγγουρια, ισπανικα αγγουρια, ispanika aggouria

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή