Ενημέρωση Πολιτών σχετικά με Διαιτολόγους-Διατροφολόγους & Διαιτολογικές Υπηρεσίες

Δελτίο τύπου Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, 4/6/2013

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, και την προβολή του από μερικά ΜΜΕ ως διαιτολόγου, η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα παρακάτω:

ο κος Pierre Dukan ΔΕΝ είναι διαιτολόγος και δεν είναι μέλος του Γαλλικού Ιατρικού συλλόγου,
  • μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας διαφωνούν με την μεθοδολογία την οποία έχει αναπτύξει. Μεταξύ αυτών είναι ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων “raise health concerns that make it difficult to recommend this diet”: “εγείρει ανησυχίες σχετικά με ζητήματα υγείας, καθιστώντας δύσκολη τη σύσταση (σ.σ. προς κάποιον ασθενή) μιας τέτοιας δίαιτας” και ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων "there is absolutely no solid science behind this at all’: “δεν υπάρχει καμία απολύτως ισχυρή επιστημονική βάση που να το υποστηρίζει”, - αντιθέτως, στέκονται αρνητικά απέναντι σε δίαιτες που υποστηρίζονται από τον εν λόγω κύριο.
  • Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία κλινική μελέτη που να αξιολογεί την μέθοδο Dukan, ούτε και τα αποτελέσματά της.
  • Η μέθοδος αυτή δεν έχει καμία σχέση με το πολλαπλά επιβεβαιωμένο και προτεινόμενο για την ωφελιμότητά του μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Παραπέρα θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές ότι:

  • Μοναδικοί, ορισμένοι από την πολιτεία, υπεύθυνοι για τη σύνταξη διαιτολογίου και την παρακολούθησης της εφαρμογής του είναι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Διαιτολογίας και Διατροφής.
  • Πιστοποιήσεις ΙΕΚ, παρακολούθησης σεμιναρίων ή μεταπτυχιακά στη διατροφή δεν απονέμουν το δικαίωμα διατροφικής αξιολόγησης ή παρέμβασης.
  • Ο διαιτολόγος δεν θα ζητήσει να πραγματοποιηθούν περίεργες ή πολύ ακριβές εξετάσεις, ούτε συνταγογραφεί φάρμακα ή σκευάσματα. Ο μοναδικός που καθορίζει τα παραπάνω είναι ο θεράπων/ οικογενειακός γιατρός. Ο διαιτολόγος ασχολείται με την τροφή και την διατροφή του ανθρώπου.
  • Να μην εμπιστεύονται και να μην ακολουθούν τις συμβουλές αυτοαποκαλούμενων ως «σύμβουλοι ευεξίας» ή «ειδικοί σε θέματα διατροφής» ή «ορθομοριακοί διαιτολόγοι» ή «ενεργειακοί διαιτολόγοι» κλπ. οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του διαιτολόγου.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην λειτουργία σωματείων ή συλλόγων με αντικείμενο τη σωστή διατροφή ή ευεξία. Συνήθως αυτοί αποτελούν βιτρίνα εμπορικής δραστηριότητας πολυεθνικών εταιρειών πώλησης συμπληρωμάτων ή σκευασμάτων διατροφής και η όποια «εκπαίδευση» παρέχεται από αυτούς δεν είναι πιστοποιημένη, έγκυρη και αξιοποιήσιμη επαγγελματικά.
  • Να αποφεύγουν την «εξέταση» και την «εκτίμηση σύστασης σώματος» ή «εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας» ή «της μέτρησης του μεταβολισμού» από πλανόδιους εκπροσώπους εταιρειών ή από άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων Διαιτολογίας Διατροφής ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Οι συστάσεις που θα λάβουν προκύπτουν από παράτυπη δραστηριότητα και μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.
  • Να μην ακολουθούν δίαιτες που βασίζονται σε μαγικούς συνδυασμούς τροφίμων ή υπόσχονται θαυμαστά (σούπερ, μαγικά κα) αποτελέσματα π.χ. ‘χάστε λίπος από την κοιλιά σε 5 μέρες’, ‘δίαιτα μπικίνι’ κλπ. ή «κυκλοφορούν» με ‘ονοματεπώνυμο’, που πολλές φορές υπόσχονται αποτελέσματα χωρίς προσπάθεια.
  • Δίαιτες με τεστ τροφικής δυσανεξίας, δίαιτες σύμφωνα με την ομάδα αίματος κλπ οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική βάση ενώ παράλληλα η εφαρμογή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όπως διατροφικές ανεπάρκειες, κόπωση κτλ. Συνήθως μετά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις επαπειλείται η συνολική υγεία του ατόμου (ανάπτυξη, θρέψη, πιθανή απώλεια μυϊκής μάζας κα)
Η ΕΔΔΕ έχει συσταθεί από το 2009 και αποτελεί τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης των διαιτολόγων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η διασφάλιση της εύρυθμης προσφοράς διαιτολογικών υπηρεσιών.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να καταγγείλετε πιθανό περιστατικό εξαπάτησης, παραπληροφόρησης ή κακής πρακτικής στο info@ed-de.gr

Αναφορές μπορείτε να κάνετε και στο Συνήγορο του Καταναλωτή (www.synigoroskatanaloti.gr).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή