Διαιτολόγοι-"μαϊμού"

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στα προϊόντα-απάτη και πως να τα ξεχωρίσετε. Σήμερα,. με αφορμή ένα πρόφατο δελτίο τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (1) θα ασχοληθούμε με μία παρεμφερή κατηγορία, τους διαιτολόγους-"μαϊμού". Οι διαιτολόγοι-"μαϊμού" έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίζει να αυξάνεται όσο δεν γίνονται κρατικοί έλεγχοι. Για την προστασία μας βλέπουμε μερικά σημάδια που θα μας βοηθήσουν να τους ξεχωρίσουμε.


διαιτολογοσ μαιμου
Μαϊμού του είδους Macaca 
πασα ομοιότητα με πρόσωπα είναι συμπτωματική 

Πώς τους ξεχωρίζουμε;

  • Κάνει υπερβολικούς ισχυρισμούς πχ θα χάσετε 14 σε 4 εβδομάδες (η ασφαλής απώλεια βάρους είναι μισό με 1 κιλό την εβδομάδα, δηλ το μέγιστο 4 κιλά σε 4 εβδομάδες) (1) (4)
  • Προτείνει μαγικές λύσεις και δίαιτες, Παραδείγματα:  σε παχαίνει το αγγούρι και η ρίγανη, πιες ζεστό νερό να λιώσουν τα λίπη, κάνε τη Χ δίαιτα που ακολουθησε ο ταδε αστέρας του Hollywood κλπ Αυτές οι δίαιτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους ατόμου σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας (4)
  • Δίνει το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα σε όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού  Το πρόγραμμα μπορεί να είναι φωτοτυπία, ή να μην  αναγράφει τα ατομικά στοιχεία του ασθενή
  • Αναφέρει εντυπωσιακές σπουδές σε ιδρύματα του εξωτερικού που δεν υπάρχουν ή δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο  πχ πανεπιστήμιο του Καράκας,  ή χρησιμοποιεί εντυπωσιακούς τίτλους για τον εαυτό του πχ ενεργειακός, μοριακός διαιτολόγος  κλπ. (1), (3)
  •  Αναφέρει ως "σπουδές" την παρακολούθηση ολιγόμηνων ή ακόμα και ολιγόωρων σεμιναρίων. Οι σπουδές του διαιτολόγου-διατροφολογου στην Ελλάδα είναι τετραετείς, αποκλειστικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Διαιτολογίας και Διατροφής. (1)
  • Παρουσιάζει τον εαυτό του ως αυθεντία στον τομέα της διατροφής και όχι μόνο. Μπορεί να δίνει συμβουλές και για άλλα θέματα υγείας.
  • Συχνά είναι πλανόδιος, σε πολυσύχναστα μέρη, έξω από το μετρό ή σε παγκάκια. Σοβαρά τώρα, χρειάζεται περισσότερη ανάλυση;  (3)
  • Πραγματοποιεί τεστ δυσανεξίας ή άλλες εξετάσεις αμφιβόλου αξιοπιστίας.  Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων " κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά  δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους." (2)
  • Μπορεί να είναι διστακτικός να δώσει την κάρτα του ή στην κάρτα δεν αναγράφεται ο τίτλος του ή η διεύθυνση του. Στα διαιτολογια που δίνει δεν αναγράφεται το όνομα του. 
  • Προωθεί διάφορα προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία "προϊόντα-απάτη"
  • Ζητάει υπερβολικά υψηλά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του.

Και ένα bonus που σας το φύλαξα για το τέλος: ο γιατρός  με κομπλεξ διαιτολόγου.
Ο γιατρός που νομίζει ότι ένα ή δύο μαθήματα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια των σπουδών του αρκούν για να μπορεί να καταρτίσει ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Μόνο γιατροί που, εκτός από τις σπουδές του στην Ιατρική, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας μπορούν να λέγονται γιατροί-διαιτολόγοι. (5)


Τι κάνω σε περίπτωση που πιστεύω ότι έχω πέσει θύμα ενός τέτοιου ανθρώπου; Επικοινωνώ με την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, info@ed-de.gr ή κάνω καταγγελία στο Συνήγορο του Καταναλωτή (τηλ 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458). Έτσι προστατεύω τα επόμενα πιθανά θύματά του.

  

Πηγές
  1. Ενημέρωση Πολιτών σχετικά με Διαιτολόγους-Διατροφολόγους & Διαιτολογικές Υπηρεσίες ΔΤ ΕΔΔΕ
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΤΕΣΤ που υπόσχονται τον εντοπισμό τροφών που παχαίνουν και αδυνατίζουν, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων
  3. Κομπογιαννίτες «διαιτολόγοι» δίνουν δίαιτες σε παγκάκια και θησαυρίζουν
  4. Διαιτολόγοι-μαϊμού ξεφυτρώνουν παντού- Κύπρος
  5. Οδηγός σπουδών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών [edited 30/9/2017 : η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι προσωρινά κάτω λόγω αναβάθμισης]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή