Πάρε κόσμε, πάρε κόσμε, εδώ τα καλά συμπληρώματα διατροφής!

Τίποτε δεν είναι δηλητήριο, τα πάντα είναι δηλητήριο. Η δόση κάνει το δηλητήριο.
 Παράκελσος, 1493-1541, Ελβετός αλχημιστής & γιατρός


photo credit: Carsten Schertzer via photopin cc

Αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στα τέλη του Νοεμβρίου (22/11/2013). Συγκεκριμένα η ΚΥΑ που συνυπογράφεται από τους υπουργούς   Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και  Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, επιτρέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής , εκτός από τα φαρμακεία, και  "από καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα", δηλαδή σουπερ-μάρκετ, μπακάλικα και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων. 

Κατά τη γνώμη της γράφουσας, η ΚΥΑ είναι άστοχη, αφού ήδη άτυπα τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης και διάφορων πλανόδιων πωλητών.Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι καλύτερος έλεγχος στην διακίνηση τέτοιων σκευασμάτων και όχι ανεξέλεγκτη πώληση από μη ειδικούς. Τα συμπληρώματα διατροφής (στα οποία μέσα συγκαταλέγονται όχι μόνο οι γνωστές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σκευάσματα απώλειας βάρους, σκευάσματα ευεξίας και αθλητικής απόδοσης κ.α.) κρύβουν αρκετούς κινδύνους εάν δεν καταναλώνονται σωστά.

Τα σκευάσματα μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο καταναλωτής, ενώ λήψη μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη μπορεί  να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι καταναλωτές οδηγούνται σε αγορές ακατάλληλων για τις δικές τους ανάγκες σκευασμάτων, μετά από συμβουλές πωλητών προϊόντων που δεν είναι ειδικοί ή από μοντέλα τηλεοπτικών διαφημίσεων.  Φυσικά ο καταλληλότερος για να συστήσει ή να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν για την περίπτωση του είναι ο επαγγελματίας της υγείας (γιατρός, φαρμακοποιός, διαιτολόγος).

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο της νοθείας. Σε προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου είχε γίνει αναφορά στο ιδιότυπο καθεστώς κυκλοφορίας των σκευασμάτων "Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση"-Εγκύκλιος 55220-22/07/2009. Με πιο απλά λόγια ο εκάστοτε παραγωγός προσκομίζει έναν πίνακα με τα συστατικά που ισχυρίζεται ότι περιέχει το σκεύασμα (γνωστοποιεί) και μετά έχει το ελεύθερο να διακινεί το προϊόν του. Η ελαστικότητα της νομοθεσίας αφήνει μεγάλο περιθώριο νοθείας του τελικού προϊόντος. 

Σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά , όπου ισχύει παρόμοια νομοθεσία, διαπιστώθηκε ότι σε προϊόντα που διαφημίζονταν ως "φυτικά" , σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν νοθευμένα με ουσίες, οι οποίες δεν αναγράφονταν στη συσκευασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δραστική ουσία ήταν σε πολύ μικρότερη  ποσότητα από τις αναγραφόμενη, ή ακόμα και καθόλου.

Αλλά και τα δελτία τύπου που εκδίδει συχνά ο ΕΟΦ προειδοποιούν για την ύπαρξη νοθευμένων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προϊόντα απώλειας βάρους που είναι νοθευμένα με την απαγορευμένη ουσία σιβουτραμίνη. 

 Γι' αυτό, κατά την άποψη της υποφαινόμενης, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της ποιότητας των σκευασμάτων, ώστε να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής,  και στην αποκλειστική διάθεση τους από επαγγελματίες της υγείας.


ΥΓ. Επισυνάπτονται μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από  3 διαφορετικά σάιτ (ελληνικό, αγγλικό, πολωνικό) που διαφημίζουν τον ίδιο σκεύασμα απώλειας βάρους. Εντύπωση προκαλεί η "αληθινή" μαρτυρία, που σε κάθε εκδοχή έχει διαφορετικό όνομα. Για ευνόητους λόγους, το όνομα του προϊόντος έχει σβηστεί . (κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)


Η κυρία Άννα Λιβύου έχασε 10 κιλά! 

Ποιά μου θυμίζει η΄Miranda Coulson , ποιά μου θυμίζει; 


Η Monica Jakublac γνωστή μου φαίνεται... Μα δεν είναι φτυστή η ... : 





Σχετικοί σύνδεσμοι:
Φυτικά συμπληρώματα: Είναι αυτό που φαίνονται;


λέξεις κλειδιά: συμπληρώματα διατροφής, συμπληρωματα διατροφης, βιταμίνες,  σκευσματα απωλειας βαρους, σκευάσματα απώλειας βάρους, σιβουτραμίνη, πράσινος καφές, νοθεία, Αδωνης Γεωργιάδης, simpliromata diatrofis, vitamines, metalla

Σχόλια

Ο χρήστης Τασος Τριανταφυλλου είπε…
Το κακό με τις εικόνες που προμοτάρουν διάφορα προϊόντα στο διαδίκτυο έχει παραγίνει.
Κλέβουν εικόνες από διαφορα site με άσχετα πράγματα και "φτιάχνουν¨οτι να είναι. Σε φιλικό μου πρόσωπο εμφανιζόταν να έχει βγάλει λεφτά από online casino.Τσίμπησαν εικόνες από instagramm και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τώρα όσο άφορα τα διάφορα σκευάσματα, υπάρχει τρελή παραπληροφόριση. Συνηθως τέτοια site στήνονται για να κερδίσουν μερικά σεντς από affilied προγράμματα.

Καλή συνέχεια
Ο χρήστης ioanna είπε…
Αφήστε, υπάρχει μεγάλη ασυδοσία.

Και δεν είναι μόνο αυτο, αλλά πολλοί από αυτούς που πουλάνε διάφορα σκευάσματα (φυτικά, συμπληρώματα, λιποδιαλυτικά κλπ ) έχουν το θράσος να συστήνονται στον κόσμο ως "ειδικοί". Παρακολουθούν ένα σεμινάριο 20 ωρών το πολύ(το οποίο " σπάζουν" σε διάστημα 12 εβδομάδων για να λένε μετά ότι παρακολουθησαν πολλές εβδομάδες) και υποστηρίζουν ότι είναι "σύμβουλοι υγείας&ευεξίας" ή ακόμα χειρότερα μερικοί τολμούν να πουν ότι είναι διαιτολόγοι. Αυτοί οι ανειδίκευτοι δίνουν προγράμματα διατροφής στα ανυποψίαστα θύματά τους, με κίνδυνο για την υγεία τους.


Επιπλέον, μερικοί διενεργούν διάφορες εξετάσεις , πολλές φορές στο δρόμο (σταθμούς μετρό, πεζόδρομους, πεζοδρόμια κλπ)όπως «εκτίμηση σύστασης σώματος» , «εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας» ή «της μέτρησης του μεταβολισμού» ή «τεστ δυσανεξίας» . Νομίζω είναι ευνόητο ότι "τεστ" που γίνονται στο δρόμο, από αμφιβόλου αξίας "ειδικούς" δεν μπορεί παρά να είναι αναξιόπιστα.


Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, και σε κάθε περίπτωση να ζητά να δει το πτυχίο τριτοβάθμιας σχολής, στο οποίο να αναγράφεται ο τίτλος του "διαιτολόγου-διατροφολόγου" . Εξάλλου ο κάθε σοβαρός επαγγελματίας έχει το πτυχίο του κορνιζαρισμένο σε περίοπτη θέση στο γραφείο του. Αν δεν υπάρχει πτυχίο στον τοίχο, τότε κάτι δεν πάει καλά...

Είναι κρίμα να εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι τον κόσμο και να παίζουν με την υγεία του.

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής& Διαιτολογίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή