Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου από Κορίνθιους διαιτολογους

Δελτίο τύπου

26/6/2013

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Με αφορμή κάποια φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού στην  περιοχή της Κορίνθου από άτομα που παρουσιάστηκαν ως διαιτολόγοι ή «σύμβουλοι διατροφής» χωρίς να έχουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,  καθώς η εφαρμογή οδηγιών διατροφής ή προγραμμάτων  δίαιτας από μη ειδικούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Θυμίζουμε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
·    Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό
·    Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.


Πιστοποιητικά ολιγόμηνων ή ακόμη και ολιγόωρων σεμιναρίων δεν είναι τίτλοι σπουδών και δεν απονέμουν το δικαίωμα διατροφικής αξιολόγησης ή άλλης σχετικής παρέμβασης.
Επιπρόσθετα, τονίζουμε ότι η διενέργεια διάφορων εξετάσεων από πλανόδιους χειριστές όπως «εκτίμηση σύστασης σώματος» , «εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας» ή «της μέτρησης του μεταβολισμού»  ή «τεστ δυσανεξίας» δεν μπορεί παρά να έχει αναξιόπιστα αποτελέσματα.


Για την αποφυγή παραπλάνησης του κοινού ακολουθεί μία λίστα με τα Διαιτολογικά γραφεία στην δημοτική ενότητα Κορίνθου, που στελεχώνονται από πτυχιούχους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους και διαθέτουν άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Γενική  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας , της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα παραπλάνησης μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην
·    Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας info@ed-de.gr        ή στην
·    Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας &  Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου, Αδειμάντου 22, Κόρινθος, 20100,  τηλ. 2741363341 και φαξ 2741363340

Με εκτίμηση
Διαιτολόγοι Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ)
ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
 Πυλαρινού 73 ,
 2741026944

ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κύπρου 81,
2741021160, 6973978793

ΚΟΡΔΑΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Πατρών 87,
2741025151

ΜΑΤΟΥΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
 Απ. Παύλου 33,
2741085586, 6973575115
 www.dieta-matousi.gr

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Κολιάτσου 49-51,
2741023073, 6936116436
 www.ediatrofi.gr

ΣΙΣΚΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 Πυλαρινού  70,
 2741023098

ΣΤΑΡΦΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
 Δαμασκηνού 60,
 2741072345

ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
 Δερβενακίων 25,
 2741084826

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 Κολιάτσου 46,
 2741081915
 www.apostoloschronopoulos.gr

 

Σημείωση: Η επωνυμίες είναι ακριβώς όπως αναφέρονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων (Ταχυδρομική διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 34, Τρίπολη, 22100).

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Διαιτολόγοι-"μαϊμού"

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στα προϊόντα-απάτη και πως να τα ξεχωρίσετε. Σήμερα,. με αφορμή ένα πρόφατο δελτίο τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (1) θα ασχοληθούμε με μία παρεμφερή κατηγορία, τους διαιτολόγους-"μαϊμού". Οι διαιτολόγοι-"μαϊμού" έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίζει να αυξάνεται όσο δεν γίνονται κρατικοί έλεγχοι. Για την προστασία μας βλέπουμε μερικά σημάδια που θα μας βοηθήσουν να τους ξεχωρίσουμε.


διαιτολογοσ μαιμου
Μαϊμού του είδους Macaca 
πασα ομοιότητα με πρόσωπα είναι συμπτωματική 

Πώς τους ξεχωρίζουμε;

 • Κάνει υπερβολικούς ισχυρισμούς πχ θα χάσετε 14 σε 4 εβδομάδες (η ασφαλής απώλεια βάρους είναι μισό με 1 κιλό την εβδομάδα, δηλ το μέγιστο 4 κιλά σε 4 εβδομάδες) (1) (4)
 • Προτείνει μαγικές λύσεις και δίαιτες, Παραδείγματα:  σε παχαίνει το αγγούρι και η ρίγανη, πιες ζεστό νερό να λιώσουν τα λίπη, κάνε τη Χ δίαιτα που ακολουθησε ο ταδε αστέρας του Hollywood κλπ Αυτές οι δίαιτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους ατόμου σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας (4)
 • Δίνει το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα σε όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού  Το πρόγραμμα μπορεί να είναι φωτοτυπία, ή να μην  αναγράφει τα ατομικά στοιχεία του ασθενή
 • Αναφέρει εντυπωσιακές σπουδές σε ιδρύματα του εξωτερικού που δεν υπάρχουν ή δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο  πχ πανεπιστήμιο του Καράκας,  ή χρησιμοποιεί εντυπωσιακούς τίτλους για τον εαυτό του πχ ενεργειακός, μοριακός διαιτολόγος  κλπ. (1), (3)
 •  Αναφέρει ως "σπουδές" την παρακολούθηση ολιγόμηνων ή ακόμα και ολιγόωρων σεμιναρίων. Οι σπουδές του διαιτολόγου-διατροφολογου στην Ελλάδα είναι τετραετείς, αποκλειστικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Διαιτολογίας και Διατροφής. (1)
 • Παρουσιάζει τον εαυτό του ως αυθεντία στον τομέα της διατροφής και όχι μόνο. Μπορεί να δίνει συμβουλές και για άλλα θέματα υγείας.
 • Συχνά είναι πλανόδιος, σε πολυσύχναστα μέρη, έξω από το μετρό ή σε παγκάκια. Σοβαρά τώρα, χρειάζεται περισσότερη ανάλυση;  (3)
 • Πραγματοποιεί τεστ δυσανεξίας ή άλλες εξετάσεις αμφιβόλου αξιοπιστίας.  Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων " κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά  δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους." (2)
 • Μπορεί να είναι διστακτικός να δώσει την κάρτα του ή στην κάρτα δεν αναγράφεται ο τίτλος του ή η διεύθυνση του. Στα διαιτολογια που δίνει δεν αναγράφεται το όνομα του. 
 • Προωθεί διάφορα προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία "προϊόντα-απάτη"
 • Ζητάει υπερβολικά υψηλά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του.

Και ένα bonus που σας το φύλαξα για το τέλος: ο γιατρός  με κομπλεξ διαιτολόγου.
Ο γιατρός που νομίζει ότι ένα ή δύο μαθήματα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια των σπουδών του αρκούν για να μπορεί να καταρτίσει ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Μόνο γιατροί που, εκτός από τις σπουδές του στην Ιατρική, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας μπορούν να λέγονται γιατροί-διαιτολόγοι. (5)


Τι κάνω σε περίπτωση που πιστεύω ότι έχω πέσει θύμα ενός τέτοιου ανθρώπου; Επικοινωνώ με την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, info@ed-de.gr ή κάνω καταγγελία στο Συνήγορο του Καταναλωτή (τηλ 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458). Έτσι προστατεύω τα επόμενα πιθανά θύματά του.

  

Πηγές
 1. Ενημέρωση Πολιτών σχετικά με Διαιτολόγους-Διατροφολόγους & Διαιτολογικές Υπηρεσίες ΔΤ ΕΔΔΕ
 2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΤΕΣΤ που υπόσχονται τον εντοπισμό τροφών που παχαίνουν και αδυνατίζουν, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων
 3. Κομπογιαννίτες «διαιτολόγοι» δίνουν δίαιτες σε παγκάκια και θησαυρίζουν
 4. Διαιτολόγοι-μαϊμού ξεφυτρώνουν παντού- Κύπρος
 5. Οδηγός σπουδών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών [edited 30/9/2017 : η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι προσωρινά κάτω λόγω αναβάθμισης]

Ενημέρωση Πολιτών σχετικά με Διαιτολόγους-Διατροφολόγους & Διαιτολογικές Υπηρεσίες

Δελτίο τύπου Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, 4/6/2013

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, και την προβολή του από μερικά ΜΜΕ ως διαιτολόγου, η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα παρακάτω:

ο κος Pierre Dukan ΔΕΝ είναι διαιτολόγος και δεν είναι μέλος του Γαλλικού Ιατρικού συλλόγου,
 • μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας διαφωνούν με την μεθοδολογία την οποία έχει αναπτύξει. Μεταξύ αυτών είναι ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων “raise health concerns that make it difficult to recommend this diet”: “εγείρει ανησυχίες σχετικά με ζητήματα υγείας, καθιστώντας δύσκολη τη σύσταση (σ.σ. προς κάποιον ασθενή) μιας τέτοιας δίαιτας” και ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων "there is absolutely no solid science behind this at all’: “δεν υπάρχει καμία απολύτως ισχυρή επιστημονική βάση που να το υποστηρίζει”, - αντιθέτως, στέκονται αρνητικά απέναντι σε δίαιτες που υποστηρίζονται από τον εν λόγω κύριο.
 • Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία κλινική μελέτη που να αξιολογεί την μέθοδο Dukan, ούτε και τα αποτελέσματά της.
 • Η μέθοδος αυτή δεν έχει καμία σχέση με το πολλαπλά επιβεβαιωμένο και προτεινόμενο για την ωφελιμότητά του μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Παραπέρα θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές ότι:

 • Μοναδικοί, ορισμένοι από την πολιτεία, υπεύθυνοι για τη σύνταξη διαιτολογίου και την παρακολούθησης της εφαρμογής του είναι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Διαιτολογίας και Διατροφής.
 • Πιστοποιήσεις ΙΕΚ, παρακολούθησης σεμιναρίων ή μεταπτυχιακά στη διατροφή δεν απονέμουν το δικαίωμα διατροφικής αξιολόγησης ή παρέμβασης.
 • Ο διαιτολόγος δεν θα ζητήσει να πραγματοποιηθούν περίεργες ή πολύ ακριβές εξετάσεις, ούτε συνταγογραφεί φάρμακα ή σκευάσματα. Ο μοναδικός που καθορίζει τα παραπάνω είναι ο θεράπων/ οικογενειακός γιατρός. Ο διαιτολόγος ασχολείται με την τροφή και την διατροφή του ανθρώπου.
 • Να μην εμπιστεύονται και να μην ακολουθούν τις συμβουλές αυτοαποκαλούμενων ως «σύμβουλοι ευεξίας» ή «ειδικοί σε θέματα διατροφής» ή «ορθομοριακοί διαιτολόγοι» ή «ενεργειακοί διαιτολόγοι» κλπ. οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του διαιτολόγου.
 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην λειτουργία σωματείων ή συλλόγων με αντικείμενο τη σωστή διατροφή ή ευεξία. Συνήθως αυτοί αποτελούν βιτρίνα εμπορικής δραστηριότητας πολυεθνικών εταιρειών πώλησης συμπληρωμάτων ή σκευασμάτων διατροφής και η όποια «εκπαίδευση» παρέχεται από αυτούς δεν είναι πιστοποιημένη, έγκυρη και αξιοποιήσιμη επαγγελματικά.
 • Να αποφεύγουν την «εξέταση» και την «εκτίμηση σύστασης σώματος» ή «εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας» ή «της μέτρησης του μεταβολισμού» από πλανόδιους εκπροσώπους εταιρειών ή από άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων Διαιτολογίας Διατροφής ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Οι συστάσεις που θα λάβουν προκύπτουν από παράτυπη δραστηριότητα και μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.
 • Να μην ακολουθούν δίαιτες που βασίζονται σε μαγικούς συνδυασμούς τροφίμων ή υπόσχονται θαυμαστά (σούπερ, μαγικά κα) αποτελέσματα π.χ. ‘χάστε λίπος από την κοιλιά σε 5 μέρες’, ‘δίαιτα μπικίνι’ κλπ. ή «κυκλοφορούν» με ‘ονοματεπώνυμο’, που πολλές φορές υπόσχονται αποτελέσματα χωρίς προσπάθεια.
 • Δίαιτες με τεστ τροφικής δυσανεξίας, δίαιτες σύμφωνα με την ομάδα αίματος κλπ οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική βάση ενώ παράλληλα η εφαρμογή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όπως διατροφικές ανεπάρκειες, κόπωση κτλ. Συνήθως μετά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις επαπειλείται η συνολική υγεία του ατόμου (ανάπτυξη, θρέψη, πιθανή απώλεια μυϊκής μάζας κα)
Η ΕΔΔΕ έχει συσταθεί από το 2009 και αποτελεί τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης των διαιτολόγων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η διασφάλιση της εύρυθμης προσφοράς διαιτολογικών υπηρεσιών.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να καταγγείλετε πιθανό περιστατικό εξαπάτησης, παραπληροφόρησης ή κακής πρακτικής στο info@ed-de.gr

Αναφορές μπορείτε να κάνετε και στο Συνήγορο του Καταναλωτή (www.synigoroskatanaloti.gr).Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΔΔΕ για το κλείσιμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα

 Δελτίο τύπου 'Ενωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, 12/6/2013

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και με αφορμή το κλείσιμο του Εθνικού Φορέα Ραδιοτηλεόρασης εκφράζει την αντίθεσή του.

Το έτσι απλά "κλείσιμο του διακόπτη της Δημόσιας Τηλεόρασης" συμβολίζει αυταρχικές πρακτικές του παρελθόντος. Η λύση στα προβλήματα έρχεται και πρέπει να γίνεται μαζί με το διάλογο, μαζί με συναινετικές διαδικασίες ανθρώπων και συλλογικοτήτων.

Ο "διακόπτης" δεν είναι κτήμα κανενός παρά μόνο του ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα στέκεται σοκαρισμένος απέναντι σε αυτήν την ακατανόητη ενέργεια "κλεισίματος" της ΕΡΤ.

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας οφείλει να παίρνει θέση και να συμμετέχει ενεργά και δυναμικά, αλλά και ειρηνικά, στην κοινωνία των ανθρώπων και τον πολιτών.


Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Το χρονικο ένός διατροφικού σκανδάλου 2 : Η ελληνική πραγματικότητα

Σε προηγούμενη ανάρτηση (Ένα όμορφο burger με δυο άλογα.... Το χρονικό ενός διατροφικού σκανδάλου) έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των αποκαλύψεων που σχετίζονται με τη νοθεία προϊόντων κρέατος με κρέας αλόγου, αγνώστου προελεύσεως, οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα του Ιανουαρίου.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τι συνέβη στα καθημάς. Ο ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα έχει ανακαλέσει πλειάδα προϊόντων που βρέθηκαν νοθευμένα με DNA ιπποειδούς, έπειτα από εργαστηριακούς ελέγχους.Παρατηρούμε ότι πρόκειται τόσο για προϊόντα εισαγωγής (Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία, Ολλανδία)  όσο και για  προϊόντα που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα. Στην τελευταία περίπτωση φαίνεται ότι οι πρώτες ύλες είχαν εισαχθεί από τρίτες χώρες όπως η Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία κλπ. Εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα που βρέθηκαν νοθευμένα υπάρχουν προϊόντα πολύ γνωστών εταιρειών.(16) Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις εταιρίες που εισήγαν και διέθεταν στο καταναλωτικό κοινό τα νοθευμένα αυτά τρόφιμα.


Φεβρουάριος 2013

11/02
Ο ΕΦΕΤ, με δελτίο τύπου, ανακοινώνει ότι "η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθείγια λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ»". (1)

horse meat at Carrefour products
εικόνα 1 Κανελόνια μπολονέζ, Λαζάνια Μπολονέζ, Carrefour


14/02
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά  δεσμεύει 2 παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος προέλευσης Ρουμανίας συνολικής ποσότητας 1.064 κιλά με τηνεπισήμανση FROZEN BEEF MEAT NECK και FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE της επιχείρησης “ΖΗΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ”, που βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου.(5)

15/02
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, ανακοινώνει την διεξαγωγή περισσότερων ελέγχων σε κάθε χώρα, για την εξακρίβωση την ύπαρξη ή μη κρέατος αλόγου σε προϊόντα. Κάθε χώρα μέλος πρέπει να διεξάγει από 10 έως 150 ελέγχους για ανίχνευση ξένου DNA, ενώ οφείλει να κάνει και τουλάχιστον 5 ελέγχους για υπολείματα φαινυλοβουταζόνης. (2),(3).


οι ποσότητες αλογίσου κρέατος που έχουν διακινηθεί μέσα στην Ευρώπη
 με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά ως τις 15 Φεβρουαρίου  πηγήhorse DNA meat scandal Greece
οι ποσότητες αλογίσου κρέατος που είχαν εισαχθεί
 με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά ως τις 15 Φεβρουαρίου  πηγή26/02
Μετά την ανίχνευση κρεάτος αλόγου σε προϊόντα της ΙΚΕΑ στην Τσεχία , η εταιρεία προβαίνει σε ανάκληση ορισμένων προϊόντων (κεφτεδάκια και γεύματα με κεφτεδάκια και πουρέ πατάτας) σε διάφορες χώρες, αναμέσα τους και η Ελλάδα.(4).


28/02
Μετά από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακαλούνται τα εξής προϊόντα: 
1)Κατεψυγμένο«Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική ονομασία "ΑΡΚΑΣ", σε συσκευασία του 1 kg, παρασκευαστής–συσκευαστής « Αφοί Μπατανιάν,ΒΙ.ΠΕ.Κορωπίου», το οποίο διατίθετο από το σούπερ μάρκετ «ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, Υποκατάστημα της Καβάλας»
2) Σαλάμι Βοδινό με εμπορική ονομασία"Destan"σε συσκευασία των 500g, που παρασκευάσθηκε από την Ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, με αριθμό έγκρισης NL 77 EG, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο «ΓιακούπΓιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης». (6)
kebab, salami, horse meat
εικόνα2 Κεμπαπ τύπου Αρμένικο, σαλάμι Destan

Μάρτιος 2013


6/03
Ανάκληση του προϊόντος  «Λουκάνικο Χωριάτικο» με την εμπορική επωνυμία "Nostima" με ημερομηνία παραγωγής 23/2/2013 και ημερομηνία ανάλωσης 25/3/2013. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάζεται – συσκευάζεται από την επιχείρηση " ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ Ι. & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε." με έδρα το 6ο χλμ Αλεξανδρούπολης. (7)

sausages with horse DNA
Λουκάνικο Χωριάτικο "Nostima"
08/03

Ανακαλούνται τα εξής προϊόντα της εταιρείας "T&T Foods ΑΕ"(630 80 Λάκωμα,Χαλκιδικής) και διατίθενται από την επιχείρηση"Χούτος Catering AE" (8), (18)
 • «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο» με ημερομηνία λήξης 7/8/2013
 • «Σουτζουκάκι 80 γρ.» με ημερομηνία λήξης 24/1/2014,
 • «Μπιφτέκι 130 γρ.»με ημερομηνία λήξης 27/11/2013
 • «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 12/02/2014
Επίσης ανακαλείται το προϊόν «Κεμπάπ κατεψυγμένο «ΑΡΙΣΤΟΝ» με ημερομηνία παρασκευής 31.12.2012 Lot 036512 και ημερομηνία ανάλωσης 31.12.2013το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία "ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ" (Ορτανσίας 19, Αχαρναί Αττικής). Σύμφωνα με το δτ του ΕΦΕΤ προμηθευτής της πρώτης ύλης κρέατος ήταν η επιχείρηση "Ζηκούδη Β. ΕΠΕ"

Τέλος ανακαλείται, ,μετά από γνωστοποίηση των γερμανικών αρχών στον ΕΦΕΤ, προϊόν κονσέρβας τσιγαρισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με φαγόπυρο, με την εμπορική επωνυμία "ГОВЯДИНа
" σε συσκευασία των 325 g, προέλευσης Λετονίας, το οποίο διακινείται στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις"ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.–ΤΣΙΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε." (Πέτρου Ράλλη 8, Ρουφ) και"ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ Σ. &ΣΙΑ Ε.Π.Ε." (Ελ. Βενιζέλου 219, Καλλιθέα). (8)


beef product ГОВЯДИНа with horse DNA
προϊόν κονσέρβας "ГОВЯДИНа"

14/03
Ανακαλούνται συνολικά 9  προϊόντα.

Πρόκειται για 5 προϊόντα που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7,ΝέαΕυκαρπία Θεσσαλονίκης):
 • «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ»,αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013
 • «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330γρ.» με εμπορική επωνυμία«ΠΑΣΣΙΑΣ»,αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013
 • «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013
 • «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300γρ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand»,αριθμό παρτίδας75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013
 • «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600γρ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand»,αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013.

Τα υπόλοιπα προϊόντα:

 • «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.»(14ο χλμ. Θεσσαλονίκης–Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
 • «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους815 γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.»Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμω ν «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης)
 • « Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία « Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr », με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10 -4-2013το οποίοπαράγεται από την ολλανδική επιχείρηση « NL 687 EG» για λογαριασμό τηςγερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH»και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη)
 • «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία « LeFruMarin-Salam Rustic»,σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03 -2013 πουπαράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.»και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας. (9)

21/03

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί 5 προϊόντα πουπαράγονται από την εταιρεία “T&T FoodsΑ.Ε” (630 80 Λάκκωμα Χαλκιδικής)για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.»

 • Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ.,80g,ημ/νία λήξης12/2/20/14,χαρτοκιβώτια των 4kg(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό > 25%)
 • Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014,χαρτοκιβώτια των 3kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25%)
 • Κατεψυγμένο σνιτσελάκιΜ.Κ.,130g,ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3kg(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)
 • Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014,χαρτοκιβώτια των 4kg(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%)
 • Κατεψυγμένο σνιτσελάκιΜ.Κ.,130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3kg(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)

2 προϊόντα που παρασκευάζονται από την εταιρεία“Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.” (22ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Αγ. Στέφανος Αττικής)
 • Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία« NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης»,280g, ημ/νία λήξης5/5/2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% &<25%)
 • Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >1% & <20%)
Και, τέλος, το προϊόν "Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια “IFANTIS”" σε συσκευασία10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800gκαι ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.”(Σενέκα 4,Κηφισιά). (10)

 26/03

 Ανάκληση 3 προϊόντων. Εντύπωση προκαλεί το υψηλο ποσοστό (πάνω από 95%) στο λετονικό προϊόν σαλαμιού " MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ". (11)

 • Σαλάμι " MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ"(ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ),σε συσκευασία των 200g,με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση "SIA GRAVENDALE" (LV A003355 EK) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.–ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α.Ο.Ε.»(Πέτρου Ράλλη 8 Αθήνα) (ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%)
 • Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό» , σε συσκευασία των 325 γρ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014 , που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση" VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D" (LV A002138 EK) και διακινήθηκε από τηνεπιχείρηση « ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ»(Αριστογείτονος 1, Αχαρναί) (ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)
 • Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015 , που παράγεται από την Γαλλική επιχείρηση" ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES" (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»(Ασπρόπυργος) (ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%)

Απρίλιος 2013

19/4

Δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς,βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone). Τα εν λόγω προϊόντα έχουν ανακληθεί από το Μάρτιο. (10), (15)

30/4
Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας».Το δείγμα που αναλύθηκε, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Άγιο Στέφανο. (12)

Η γνωστή εταιρεία την ίδια ημέρα εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου. (17)

Μάιος 2013

1/5
Η εταιρεία ΑΒ. Βασιλόπουλος, ανακαλεί με δική της πρωτοβουλία, το προϊόν "ΑΒ παριζάκι", βάρους 330 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 05/06/2013. (14)

2/5
Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή».
Το δείγμα, πάρθηκε από συσκευασία τύπου μπαστούνι βάρους 1,718 kg , έφερε
ημερομηνία ανάλωσης έως 04.06.2013, και κωδικό 2000000001, 00144. Το ανωτέρω
προϊόν παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ. (13)

17/05
Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες».
Το δείγμα έφερε την επισήμανση "Ανάλωση έως : 17.6.2013" και παρασκευάζεται /
συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ.(19)

 
horse parts
Τα μέρη του αλόγου - πηγή
Σχετικοί σύνδεσμοι
 1  Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας  Δτ ΕΦΕΤ
 2  Horse meat: Member States endorse the Commission's control plan to detect fraud in the marketing of foods  Europa Press Release
 3  Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ για στη σύσταση επιτροπής
 4  Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρεάτος αλογου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια ΙΚΕΑ ΕΦΕΤ
 5  Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 
 6  ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ «ΚΕΜΠΑΠ ΤΥΠΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟ» & « ΣΑΛΑΜΙ ΒΟΔΙΝΟ DESTAN» ΛΟΓΩ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΛΟΓΟΥ ΔΤ ΕΦΕΤ
 7  Ανάκληση προϊόντος λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου ΔΤ ΕΦΕΤ, 06/03/2013
 8  Ανάκληση προϊόντων λόγων ανίχνευσης κρέατος αλόγου ΔΤ ΕΦΕΤ, 08/03/2013
 9  Ανάκληση προϊόντων λόγων ανίχνευσης κρέατος αλόγου ΔΤ ΕΦΕΤ, 14/03/2013
10 Ανάκληση προϊόντων λόγων ανίχνευσης κρέατος αλόγου ΔΤ ΕΦΕΤ, 21/03/2013
11 Ανάκληση προϊόντων λόγων ανίχνευσης κρέατος αλόγου ΔΤ ΕΦΕΤ, 26/03/2013
12 Ανάκληση του προϊόντος "ΠΑΡΙΖΑ ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΣΤ ΒΡΑΣΤΗ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ"
13 Ανάκληση του προϊόντος "ΠΑΡΙΖΑ ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΣΤ ΒΡΑΣΤΗ"
14 Ανάκληση του προϊόντος "ΑΒ ΠΑΡΙΖΑΚΙ"
15 Δελτίο τύπου, 19/4 (θετικά δείγματα σε φαινυλοβουταζόνη)
16 Δελτίο τύπου, 8/4
17 «H NIKAΣ αναβαθμίζει την ποιότητα και θωρακίζει την ασφάλειατων προϊόντων της», δτ ΝΙΚΑΣ
18 Ανακοίνωση : Για την ανίχνευση DNA αλόγου σε προϊόντα κρέατος, Δελτίο τύπου από την "Χούτος Catering"
19 Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση του τροφίμου «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες», ΔΤ ΕΦΕΤ, 17/05
20 Υπόθεση ανίχνευσης κρέατος αλόγου -Συνολική ενημέρωση  ΕΦΕΤ λέξεις κλειδιά: άλογο, αλογο, DNA αλόγου, διατροφικό σκάνδαλο, Ελλάδα, ΕΦΕΤ, ανακλήσεις προϊόντων, ΝΙΚΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, T&T Foods, Χούτος Catering, Πασσιάς, βόειο κρέας, κρέας αλόγου, κρεας αλογου, kreas alogou, alogo