Φράουλα, το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων


fraoula
photo credit: Erdbeere - strawberry via photopin (license)

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, η γλυκιά της γεύση και το μοναδικό της άρωμα δικαιολογούν αυτή την προτίμηση.

Το φυτό της φράουλας, η φραουλιά,  βοτανολογικά ανήκει στο γένος Fragaria, και μπορεί να είναι πολυετές ή μονοετές, αναλόγως της ποικιλίας. Σήμερα, η πιο γνωστή ποικιλία είναι η Φράουλα Ανανάσα (Fragaria Ananassa), ένα υβρίδιο που δίνει μεγάλους καρπούς με έντονο χρώμα. Φρέσκιες φράουλες μπορούμε να βρούμε από τον Απρίλιο ως τα τέλη του καλοκαιριού

Καταναλώνεται ευχάριστα χωρίς καμία επεξεργασία, παράλληλα μπορεί να γίνει μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμός, γρανίτα ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε πολλά γλυκίσματα (σαρλότ, παγωτό, μιλκσέικ, τιραμισού κλπ). Τέλος, χρησιμοποιείται για την παρασκευή λικέρ ή κρασιού.

Θρεπτική αξία.

Η φράουλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος ενώ περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες ιχνοστοιχεία όπως Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Κάλλιο, Φώσφορο , Χαλκό και Σίδηρο.
Θεωρείται χαμηλή σε θερμίδες, αφού ένα φλιτζάνι φράουλες αποδίδει περίπου 50 θερμίδες!

1 φλιτζάνι φράουλες (152 γρ) /Θερμίδες 49 kcal / υδατάνθρακες 12 γρ / πρωτεινες 1 γρ / λιπη 0 γρ/ φυτικές ίνες 3 γρ


Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους και γενικότερα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Το χαμηλό περιεχόμενο σε πουρίνες, την καθιστά κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Από την άλλη φαίνεται ότι έχει μέτρια περιεκτικότητα οξαλικού οξέος, επομένως δεν συνίσταται η κατανάλωση τους από άτομα που έχουν λίθους οξαλικού οξέος στα νεφρά.

Αναφυλακτική αντίδραση (αλλεργία στις φράουλες)

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αναφυλακτική αντίδραση (κνίδωση, φλύκταινες κλπ)  όταν τις καταναλώσουν.Υπεύθυνη για την αντίδραση θεωρείται ότι είναι η πρωτεΐνη Fra a1 (Fragaria allergen1), η οποία σχετίζεται με την παραγωγή της κόκκινης χρωστικής του φρούτου (ανθοκυανίνη) κατά την ωρίμανση.

Συντήρηση 

Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο και εύκολα αλλοιώνονται. Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, χωρίς να πλυθούν. Αν κάποια φράουλα φέρει σημάδια αλλοίωσης (μύκητες, χτυπήματα) πρέπει να απομακρύνεται αμέσως.


Λευκή φράουλα , κι όμως υπάρχει! 

pineberry
Pineberry-πηγη εικόνας 
Το πιο διάσημο είδος λευκής φράουλας είναι το pineberry. Θεωρείται ότι η γεύση του θυμίζει ανανά. Επίσης υπάρχουν κι άλλα είδη, όπως White Alpine Strawberries, White Beach Strawberries κλπ .
Επειδή τα λευκά είδη δεν διαθέτουν  την πρωτεΐνη Fra a1 (υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα)
φαίνεται ότι γίνονται ανεκτά από τα άτομα που εμφανίζουν αναφυλακτική αντίδραση στην κανονική φράουλα.


Ακόμα υπάρχουν υβρίδια κίτρινης και μωβ φράουλας.



Σχετικοί σύνδεσμοι
Pineberry-Wikipedia
Strawberry -Wikipedia 
Strawberries, raw - Self Nutrition Data
The Strawberry Fruit Fra a Allergen Functions in Flavonoid Biosynthesis- Molecular plant
White Strawberries- Stawberryplants.org 
Ποικιλίες φράουλας - Gaiapedia.gr
A Complete Guide: How To Grow Strawberries and 10 Best Strawberry Recipes

λέξεις κλειδια: φράουλα, φραουλα, λευκή φράουλα, φραουλιά, strawberry, αλλεργία στις φράουλες, αλλεργια στη φραουλα, fraoula

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή