ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ


Σήμερα 24-8-2016 κοινοποιήθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των τεστ τροφικής δυσανεξίας και  των συσκευών βιοσυντονισμού, αντίστοιχα. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδας για το θέμα. 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


24-8-2016


Η ΕΔΔΕ εκφράζει την ικανοποίηση και την δικαίωση των αγώνων της για τις σημερινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μπαίνει ένα τέλος στην εξαπάτηση του κοινού για τα τεστ δυσανεξίας και για την χρήση συσκευών βιοσυντονισμού ως μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί με τον πιο κατηγορηματικό και εμφατικό τρόπο η πολιτεία αναγνωρίζει ότι

Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό.”

Για εμάς δεν υπάρχει πιο χειροπιαστή επίσημη αναγνώριση της ΑΠΑΤΗΣ των διάφορων μεθόδων τεστ δυσανεξίας που λανσάρουν κάποιοι σαν διαγνωστικό εργαλείο για την παχυσαρκία.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί με κατηγορηματικό τρόπο η επίσημη πολιτεία αναγνωρίζει ότι:

Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Και ότι επίσης

Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους. Η μέτρησή του είναι χρήσιμη για την διατροφική αξιολόγηση, όχι όμως και απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή η εκτίμησή του μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο.

ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΛΑΣΙΕ ΤΗΣ HERBAL LIFE.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίσημη παραδοχή του Υπουργείου ότι:

Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ” (του βιοσυντονισμού)

και ότι

Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης” (δηλαδή επειδή κάποιοι έχουν αυτά τα μηχανήματα ή εμπορεύονται αυτές τις συσκευές, δεν σημαίνει ότι είναι επιστημονικά αποδεκτή και εκτελεστέα η μέθοδος)

Αν και σαν ΕΔΔΕ και ως επιστήμονες, δεν αποδεχόμαστε την μέθοδο του βιοσυντονισμού, εκφράζουμε την σχετική ικανοποίησή μας από το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα επιχειρείται μια όποια προσπάθεια ελέγχου και ρύθμισης όλων όσων ασκούν την (μη επιστημονικά κατά το Υπουργείο Υγείας, αποδεδειγμένη μέθοδο) με την υπαγωγή τους στις αυστηρές διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.154949/2010 [ΦΕΚ 1918/Β’/2010 «Όροι και προϋποθέσεις, όργανα και διαδικασία χορήγησης αδειών σκοπιμότητας και αδειών λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών», όπως αυτή ισχύει σήμερα.

Ελπίζουμε με αυτό το τρόπο να τερματιστεί η δράση κάθε λογής απίθανου “ειδικού” και “εναλλακτικού” μέσα από τη χρησιμοποίηση αυτών των “συσκευών”.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί και δυσαρεστημένοι από την ατυχή έκφραση στο έγγραφο για τα τέστ δυσανεξίας

Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα...”.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η αποδεδειγμένη απάτη της χρησιμοποίησης των μη αποδεκτών “τεστ δυσανεξίας” απαγορεύεται μόνο στα διαιτολογικά κέντρα και ότι μπορεί να τις χρησιμοποιεί ο κάθε ένας άλλος. Είμαστε σίγουροι ότι το εκφραστικό αυτό ατόπημα θα διορθωθεί άμεσα και με σαφήνεια!

Δεν επαναπαυόμαστε σε αυτές τις δύο αποφάσεις! Από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο καταγγελιών ενάντια σε κάθε ένα που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και εξαπατά τους πολίτες.

Η ΕΔΔΕ με συνέπεια και αποτελεσματικότητα έφερε σε πέρας δύσκολα ζητήματα που αφορούν το κλάδο των Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Ζητήματα όπως η Άδεια άσκησης επαγγέλματος και τα Τεστ δυσανεξίας. Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν το κλάδο μας.

Διαβάστε την απόφαση του Υπουργού για τα Τεστ Δυσανεξίας ΕΔΩ

Διαβάστε την απόφαση του Υπουργού για τις Συσκευές Βιοσυντονισμού ΕΔΩ

Θα βρείτε έγγραφα που έχουμε στείλει και γνωμοδοτήσεις που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ΕΔΩ.







λέξεις κλειδιά: δυσανεξία, δυσανεξια, τεστ δυσανεξίας, βιοσυντονισμός, βιοσυντονισμος, test dysanexias, biosyntonismos, απώλεια βάρους, αδυνάτισμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή