Ακμή και διατροφή

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι ισχυρισμοί για τη σχέση ακμής και διατροφής. Πχ ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, ή τα κορεσμένα λίπη ή τα γαλακτοκομικά ή τα ραφιναρισμένα τρόφιμα ή τα σιτηρά. Δηλαδή σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Μία συστηματική ανασκόπηση του 2005 σχετικά με τους ισχυρισμούς για την αντιμετώπιση της ακμής (A systematic review of the evidence for 'myths and misconceptions' in acne management: diet, face-washing and sunlight.) έδειξε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν την ακμή με διατροφικές συνήθειες , την υγιεινή του προσώπου πχ πλύσιμο και την έκθεση στον ήλιο με την εμφάνιση της ακμής.

Από την άλλη πολλά άτομα δηλώνουν μετά από αλλαγή διατροφικών συνηθειών ότι είδαν υποχώρηση της ακμής. Μόνο που σε κάθε περίπτωση η αλλαγή που έγινε ήταν διαφορετική πχ άλλος περιόρισε τη γλουτένη στη διατροφή του, άλλος μείωσε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ούτω καθ΄εξής.

Αυτό που φαίνεται πιθανότερο είναι ότι, όσον αφορά στην ακμή και όχι μόνο, σε κάθε άτομο η διατροφή επιδρά διαφορετικά. Δηλαδή μπορεί κάποιο τρόφιμο ή συστατικό του τροφίμου να επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να επιτείνει το πρόβλημα της ακμής ενώ σε κάποιο άλλο άτομο η ίδια τροφή να μην προκαλεί απολύτως τίποτα.

Η καλύτερη λύση είναι να παρατηρεί κανείς τον εαυτό του, να παρακολουθεί τι τρώει και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ώστε να εντοπιστεί το ένοχο τρόφιμο, το τρόφιμο που «κάνει τη ζημιά» για το συγκεκριμένο άτομο.

Διαβάστε σχετικά:
A systematic review of the evidence for 'myths and misconceptions' in acne management: diet, face-washing and sunlight

λέξεις κλειδιά: ακμή, ακμη, άκμη , akmi, akmh, ακμή διατροφή, ακμή σοκολάτα

Σχόλια

Ο χρήστης kARTson είπε…
Πολύ χρήσιμη εγγραφή!
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις