Γάλλοι πολιτικοί εναντίον photoshop

Είναι κοινό μυστικό ότι οι διαφημίσεις που βλέπουμε κάθε μέρα σε περιοδικά μόδας, τηλεόραση, γιγαντοαφίσες κλπ είναι αισθητικά βελτιωμένες μέσω του προγράμματος Photoshop. Η συνηθέστερη επεξεργασία είναι η βελτίωση της όψης των μοντέλων που εμφανίζονται σε αυτές, όπως απαλοιφή ρυτίδων, διόρθωση ατελειών και φυσικά "ψηφιακή απώλεια βάρους".

Παρότι είναι γνωστή η ύπαρξη της επεξεργασίας, πολλά άτομα, ως επί το πλείστον γυναίκες, τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα "τέλεια" σώματα των μοντέλων. Πολλές φορές μάλιστα δε διστάζουν να προβούν σε αισθητικές επεμβάσεις ή ακολουθούν εξαντλητικά προγράμματα δίαιτας και γυμναστικής προκειμένου να φτάσουν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα της διαφήμισης.

Περισσότερο επιρρεπείς σε αυτό, φυσικά είναι οι έφηβοι.

Στο πλαίσιο μίας εκστρατείας κατά των διατροφικών διαταραχών στη Γαλλία 51 πολιτικοί προτείνουν να μπαίνει μια «προειδοποίηση υγείας» στις φωτογραφίες των μοντέλων που έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να φαίνονται πιο ωραία.

Ο νόμος που προτάθηκε απαιτεί την αναγραφή της λεζάντας :"Η φωτογραφία τροποποιήθηκε για να αλλάξει η εμφάνιση του προσώπου" σε όλες τις φωτογραφίες που έχουν υποστεί την αντίστοιχη επεξεργασία. Ακόμα αναφέρεται ότι νόμος θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για τις διαφημίσεις αλλά και για τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται σε πολιτικές εκστρατείες και σε φωτογραφίες τέχνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βαλερί Μπογέ, μίας εκ των 51 βουλευτών : "Αυτές οι εικόνες μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν σε μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει". Ακόμα η Μπογέ δήλωσε ότι αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, και συγκεκριμένα διατροφικές διαταραχές.

λέξεις κλειδιά: διατροφικές διαταραχές, διατροφικες διαταραχες, επεξεργασία photoshop, μη ρεαλιστικά πρότυπα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή