Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας με αλλεργιογόνα

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 27/7/2010

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε τέσσερα είδη τροφίμων την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνης), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, ως όφειλε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:


α) Γκοφρέτα με σοκολάτα υγείας, με την εμπορική ονομασία «SERENATA», που παράγεται από την επιχείρηση «A.BI.M. Α.Ε.» για λογαριασμό της «BINGO Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 33 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 01 - 11 - 10. Η συνολική ποσότητα παραγωγής ήταν 72.596 συσκευασίες.





β) Σοκολάτα κουβερτούρα 70%, με την εμπορική ονομασία «ΑΓΑΠΗΤΟΣ», που παράγεται από την επιχείρηση «ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 100 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 03-2011. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 720 συσκευασίες.





γ) Σοκολατάκια κουβερτούρας, με την εμπορική ονομασία «ΜΙΛΤΟΣ», που παράγεται από την επιχείρηση «ΜΙΛΤΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 200 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 07-2010. Η συνολική ποσότητα παραγωγής ήταν 30 κιλά.





δ) Σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «ARRIBA SUPERIEUR PREMIUM COCOA 81%», που παράγεται για την επιχείρηση «LIDL Stiftung & Co». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 125 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 13 - 09 - 11. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 27.216 συσκευασίες.





Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην καζεΐνη γάλακτος να μην τα καταναλώσουν."


Το σχόλιο της διαιτολόγου:

Η καζεΐνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα (αγελάδας, κατσίκας, προβάτου κλπ).  Έχει υψηλή θρεπτική αξία αλλά ενδέχεται ορισμένα άτομα να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση σε αυτή (αλλεργία στο γάλα).

Η αλλεργία στο γάλα εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά.Υπολογίζεται ότι περίπου το 2,5 %  των παιδιών κάτω των 3 ετών πάσχει από αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι μεγαλώνοντας η αλλεργία υποχωρεί. Η αλλεργία στο γάλα δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι μία εντελώς διαφορετική πάθηση.

Τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία στην καζεΐνη πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών ή άλλων τροφών που μπορεί να την περιέχουν. Τα τρόφιμα που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ είναι ασφαλή για κατανάλωση από όσους που δεν πάσχουν από τη συγκεκριμένη αλλεργία.



Σχετικοί σύνδεσμοι
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ
Δυσανεξία στη λακτόζη

λέξεις κλειδιά: γάλα, γαλα, καζεινη, καζεΐνη, καζείνη, gala, kazeini, ΕΦΕΤ, ανακληση σοκολατας, αλλεργία στο γαλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή