Ανακληση τυριού mozzarella Carrefour

Δελτίο ΕΦΕΤ, 3/8/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις «ITAL FOOD ΕΠΕ» και «Όμιλος Carrefour Α.Ε.» για τη διακίνηση τυριού mozzarella, στο οποίο ανιχνεύτηκε Escherichia coli.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τυρί με την εμπορική επωνυμία «Mozzarella Bastone Carrefour», σε συσκευασίες των 400 g. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, ζητήθηκε να ανακληθεί και να καταστραφεί το προϊόν με ημερομηνίες λήξης 15.08.2010 και 16.08.2010.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε και προληπτική ανάκληση του συνόλου των παρτίδων με ημερομηνίες λήξης μέχρι τέλη Αυγούστου 2010.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.



Το σχόλιο της διαιτολόγου

Το Esherichia coli ή E. coli  για συντομία είναι ένα παθογόνο βακτήριο, που μπορεί να αναπτυχθεί σε ζωικά προϊόντα που δεν έχουν θερμανθεί αρκετά (κρέας, πουλερικά, απαστερίωτο γάλα και γαλακτοκομικά) καθώς και σε λαχανικά πχ σε όχι καλά πλυμένες σαλάτες. Μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στον άνθρωπο όπως διάρροια, σπασμούς, κοιλόπονο, αφυδάτωση κ.α. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 7 ημέρες. Δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο ή θανατηφόρο όσο άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

λέξεις κλειδιά: E.coli,  Esherichia coli, μοτσαρελα, μοτσαρελλα Carrefour

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή