Αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17)

Αμυγδαλίνη/βιταμίνη Β17

amygdalin
αμυγδαλίνη.
Πηγή εικόνας: Wikipedia



Η αμυγδαλίνη είναι μία κυανιούχα ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλ τα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Πρώτη φορά την απομόνωσαν το 1830,οι δυο χημικοί Pierre-Jean Robiquet και Antoine Boutron-Charlard  από τους πυρήνες του πικραμύγδαλου , εξ' ου και η ονομασία της. Αμυγδαλίνη βρίσκουμε,  επίσης, στα κουκούτσια φρούτων όπως τα βερύκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια. Η συγκέντρωση της αμυγδαλίνης στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.

Μια θεωρία που συνοδεύει την αμυγδαλίνη είναι η υποτιθέμενη αντικαρκινική της δράση. Το 1845 άρχισε να χρησιμοποιείται στη Ρωσία ως θεραπεία, σε μορφή χαπιού, και το 1920 η τάση έφτασε στις ΗΠΑ. Αργότερα σταμάτησε η χρήση της καθώς το χάπι ανακαλύφθηκε ότι ήταν τοξικό. Αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό Ernst T. Krebs Jr (να μη συγχέεται με τον Hans Adolf Krebs -θεμελιωτή του κύκλου του Krebs και του κύκλου της ουρίας)  να προωθεί την αμυγδαλίνη ως θαυματουργή θεραπεία αλλά και να αποδώσει στην αμυγδαλίνη την ιδιότητα της βιταμίνης, γι αυτό και της έδωσε την εναλλακτική ονομασία Βιταμίνη Β17, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι τέτοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ernst Krebs δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του στην ιατρική, ουτε είχε δίπλωμα από σε κάποια άλλη θετική επιστήμη πχ χημεία, βιολογία κλπ.

Όσον αφορά στην αντικαρκινική δράση της, έχουν γίνει πολλές μελέτες. Οι αρχικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες είχε τέτοια δράση δε θεωρούνται αξιόπιστες καθώς έγιναν σφάλματα στη διεξαγωγή τους. Νεώτερες, τεκμηριωμένες μελέτες δεν κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τους  ισχυρισμούς για την ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η αμυγδαλίνη  δε θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας.


Λετρίνη
laetrine
λετρίνη
Πηγή εικόνας: Wikipedia


Παρόλα αυτά, δε λείπουν οι περιπτώσεις ατόμων που προωθούν τη χρήση της αμυγδαλίνης ως φάρμακο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, γι΄αυτό το σκοπό έχει παρασκευαστεί και μια συνθετική μορφή της ουσίας, η λετρίνη (laetrile), η οποία διατίθεται σε διάφορες μορφές πχ ενέσιμο διάλυμα, χάπια, υπόθετο κλπ.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση αμυγδαλίνης

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου η αμυγδαλίνη είναι μια κυανιούχα ένωση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποδόμηση της ουσίας από τα ένζυμα του οργανισμού παράγεται υδροκυάνιο (HCN) , μία επικίνδυνη ένωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Αν και η κατανάλωση μερικών αμυγδάλων ή κουκουτσιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία (η πρόσληψη αμυγδαλίνης μέχρι και 3 γραμμάρια την ημέρα θεωρείται ασφαλής), η συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων λετρίνης ή αμυγδαλίνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία όπως:
  • ζαλάδα
  • εμετοί
  • υπόταση
  • κυάνωση (μπλε απόχρωση στο δέρμα λόγω έλλειψης οξυγόνου)
  • πονοκέφαλοι
  • πυρετός 
  • νευρολογικές διαταραχες πχ έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας
  • ηπατική ανεπάρκεια
  • κώμα
  • θάνατος
Συνεπώς, προσοχή σε διάφορα θαυματουργά σκευάσματα που υπόσχονται μαγικές λύσεις σε τόσο σοβαρά θέματα υγείας, γιατί μπορεί να κρύβουν μεγάλους κινδύνους.


Extra: Επειδή τώρα μπορεί να σας έχει γεννηθεί η απορία τι γίνεται με τα γλυκά με αμύγδαλο ή τα λικέρ διαβάστε το άρθρο της Βίκυς Κουμάντου "Σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο ή amaretto-το ακίνδυνο"



Σχετικοί σύνδεσμοι
Laetrile (amygdalin, vitamin B17) Cancer Research UK
Questions and Answers About Laetrile/Amygdalin National Cancer Istitute
Laetrile: A lesson in cancer quackery, Lerner, I. J. (1981), CA: A Cancer Journal for Clinicians
Amygdalin Wikipedia
Ernst_T._Krebs  Wikipedia



λέξεις κλειδιά:  αμυγδαλίνη, αμυγδαλινη, βιταμίνη Β17 , βιταμινη Β17, B17, λετρίνη, λετρινη, καρκίνος, φάρμακο κατά του καρκίνου, amygdalin, vitamin B17, laetrine, cancer,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή