Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2. : συντήρηση τροφίμων

Στην προηγούμενη ανάρτηση δόθηκαν οδηγίες για την αγορά ασφαλών τροφίμων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τώρα θα ασχοληθούμε με την συντήρηση των τροφίμων αυτών στο ψυγείο ή και την κατάψυξη.

Συμβουλές για σωστή ψύξη/κατάψυξη τροφίμων

  • Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται πιο κοντά στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας ή τον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.
  • Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μην δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.
  • Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση(δηλ μαγειρευμένα) τρόφιμα σε ψηλότερα ράφια από τα ωμά.
  • Μην αποψύχετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετείστε τα στη συντήρηση του ψυγείου σε ιδιαίτερη προφυλαγμένη θέση (στο κατώτερο μέρος του ψυγείου) , για όσο χρόνο χρειαστεί (τουλάχιστον για 24 ώρες). Εναλλακτικά , αν βιάζεστε μπορείτε να αποψύξετε τα τρόφιμα κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν στο ψυγείο. Περιμένετε μέχρι να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην ξαναζεσταίνετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περισσότερες από δύο ώρες.
  • Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένα τρόφιμα όπως το ρύζι) πχ μικρά μπωλ με καπάκι ή σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς.
Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ενημερωτικό οδηγό του ΕΦΕΤ :Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Στην επόμενη ανάρτηση : Συμβουλές για αποφυγή μόλυνσης των τροφίμων κατά το μαγείρεμα

Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 1: ασφαλής αγορά τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3: χειρισμός κρεάτων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

λέξεις κλειδιά: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ψυγείο, ψυγειο, καταψυξη, απόψυξη, αποψυξη, νωπό κρέας, νωπο κρεας, συντήρηση τροφίμων

1 σχόλιο:

Μελίνα είπε...

Πέρα από αυτές τις συμβουλές για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού,εγώ έχω να σας προτείνω κάποιες συμβουλές για να μειώσετε τη θερμιδική αξία του και γενικά μερικά έξυπνα tips ώστε να μην το παρακάνετε διατροφικά τα Χριστούγεννα!
Τα βρήκα σε ένα άρθρο..
Σας παραθέτω το link για να ρίξετε μια ματιά αν σας ενδιαφέρει!
http://www.mednutrition.gr/oi-diatrofikes-amarties-twn-eorton-kai-pos-tha-tis-apofygete