Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3 : ασφαλής χειρισμός κρεάτων

Στις προηγούμενες ανάρτησεις δόθηκαν συμβουλές για τη σωστή αγορά των τροφίμων και την αποθήκευση τους. Τώρα θα αναφερθούμε στους τρόπους χειρισμούς των τροφίμων στο σπίτι ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις (δηλ. να μεταφερθούν μικροοργανισμοί στο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή του μαγειρέματος).

Τι να κάνετε
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από επαφή ωμών τροφίμων, ειδικά των κρεάτων.
  • Πλύνετε καλά την επιφάνεια κοπής πριν την χρησιμοποιήσετε. Πλύνετε την επιφάνεια κοπής κάθε φορά που αλλάζετε είδος τροφίμου πχ κρέας, λαχανικά ή ψωμί. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για κάθε υλικό.
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετικά μαχαίρια για την κοπή διαφορετικών υλικών (πχ διαφορετικό μαχαίρι για το κρέας, διαφορετικό για τα λαχανικά κλπ).
  • Μη χρησιμοποιείτε ξύλινη επιφάνεια κοπής. Προτιμήστε επιφάνειες κοπής από τεφλόν ή χρησιμοποιείστε τον πάγκο της κουζίνας εάν είναι από γρανίτη ή μάρμαρο.
  • Μην αφήσετε να έρθουν σε επαφή τα ωμά κρέατα με τα μαγειρεμένα. Μην ακουμπήσετε το μαγειρευμένο κρέας στο πιάτο που προηγουμένως ήταν το ωμό. Αποθηκεύστε τα ωμά κρέατα σε διαφορετικά σκεύη από τα μαγειρευμένα.


Εικόνα 1 Παραδείγματα επιμόλυνσης και τρόποι αποφυγής της

Οι πληροφορίες και η εικόνα προέρχονται από τη ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΦΕΤ : Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Στην επόμενη ανάρτηση: Ψήσιμο της γαλοπούλας

Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 1: ασφαλής αγορά τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2: συντήρηση τροφίμων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

λέξεις κλειδιά: κρέας, κρεας, επιφάνεια κοπής, επιφανεια κοπης , τεφλον, γιορτινό τραπέζι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή