Συντήρηση Τροφίμων στο Ψυγείο

Η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι την κατανάλωση. Παράλληλα, αποφεύγουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα.

Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι τα τρόφιμα που τοποθετήσαμε στο ψυγείο μας αλλοιώθηκαν πριν από την ημερομηνία λήξης. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωση τους εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
  • Γιατί παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα;
Για να αυξήσουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας δεν φτάνει μόνο να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο αλλά πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ορθής χρήσης.
  • Τί μπορώ να κάνω;
  1. Ρυθμίζω σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του ψυγείου στα μεσαία ράφια πρέπει να είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Μπορώ να βάλω ένα θερμόμετρο εάν έχω αμφιβολίες για αν το ψυγείο μου δουλεύει σωστά.
  2. Τοποθετώ τα τρόφιμα στη σωστή θέση. Συνήθως τα λαχανικά τοποθετούνται στο συρτάρι, στο κάτω μέρος του ψυγείου ενώ τα κρέατα και τα ψάρια τοποθετούνται στο ακριβώς από πάνω ράφι, που είναι το πιο ψυχρό μέσα στο ψυγείο. Τα γάλατα και άλλα ευπαθή προϊόντα είναι καλό να μην τοποθετούνται στην πόρτα γιατί η θερμοκρασία εκεί είναι υψηλότερη. Στην πόρτα βάζουμε λιγότερο ευπαθή τρόφιμα πχ ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κλπ.
  3. Τοποθετώ τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη πχ μπολ, κλειστά δοχεία, τα καλύπτω με σελοφάν ώστε να αποφύγουμε να μεταφερθούν υγρά (να τρέξουν χυμοί ή ζουμιά) από το ένα τρόφιμο στο άλλο.
  4. Δεν γεμίζω το ψυγείο με πολλά τρόφιμα. Όταν το ψυγείο μας γεμίσει ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, έτσι δεν ψύχονται καλά τα τρόφιμα.
  5. Για τον παραπάνω λόγο, ελέγχω τακτικά τα τρόφιμα: ό,τι δείχνει αλλοιωμένο ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του το πετάμε.
  6. Δεν τοποθετώ ποτέ καυτά ή ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο, πχ μαγειρεμένο φαγητό. Περιμένω μέχρι το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Διαβάζω πάντα τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων. Πχ τρόφιμα που αναγράφεται ότι συντηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο αλλά στην κατάψυξη.
Ακόμα, όταν αγοράζουμε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι το γάλα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά (δεν τα ξεχνάμε μέσα στο αυτοκίνητο ή επάνω στο τραπέζι της κουζίνας). Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ευπαθή προϊόντα τα βγάζουμε εκτός ψυγείο όσο το δυνατόν λιγότερο πχ δεν αφήνουμε το γάλα επάνω στο τραπέζι. Ρίχνουμε όσο θέλουμε στο ποτήρι μας και το ξαναβάζουμε αμέσως μέσα στο ψυγείο.

Το καλοκαίρι μπορούμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη χαμηλότερα.

Τέλος, τακτοποιούμε με τον εξής τρόπο τα τρόφιμα: αυτά που αγοράσαμε πρόσφατα τα βάζουμε πίσω ενώ μπροστά φέρνουμε τα παλιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα. Ακριβώς όπως κάνουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Έτσι λιγοστεύουμε την πιθανότητα να περάσει η ημερομηνία λήξης των προϊόντων πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι καλό για τη υγεία μας και την τσέπη μας.

Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ιστοχώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα-The European Food Information Site, www.eufic.org

λέξεις κλειδιά: ψυγείο, ψυγειο, συντήρηση, συντηρηση, διατηρηση, αλλοίωση, τρόφιμα, αποθήκευση, θερμοκρασία, ψύξη, ψυξη, τροφική δηλητηρίαση

Σχόλια

Ο χρήστης Πόπη είπε…
Χρήσιμες συμβουλές!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης