Μελαμίνη

Τις τελευταίες ημέρες ένα "διατροφικό σκάνδαλο" έχει απασχολήσει τα Μέσα Ενημέρωσης. Αφορά την αποκάλυψη ύπαρξης νοθευμένου γάλακτος με μελαμίνη. Το γάλα αυτό έχει προέλευση την Κϊνα.

  • Τί είναι η μελαμίνη;
Πρόκειται για ένα οργανικό συστατικό. Εφεβρέθηκε τη δεκαετία του 1830.Χρησιμοποιείται γαι την παραγωγή πλαστικών ειδών πχ. σκεύη οικιακής χρήσης, στον βιομηχανικό τομέα και αλλού.

  • Γιατί έβαλαν μελαμίνη στο γάλα;
Η μελαμίνη χρησιμοποιείται για τη νοθεία του γάλακτος και όχι μόνο. Στην περίπτωση του γάλακτος, κατά τη διαδικασία παραγωγής κάποιοι αραιώνουν το γάλα με νερό (για να αυξήσουν τα κέρδη τους προφανώς).

Προκειμένου να μην φανεί στους ελέγχους η αραίωση του γάλακτος προσθέτουν κάποια φτηνά υλικά που θα κάνουν τα γάλα να φαίνεται πιο πυκνό. Ένα τέτοιο συστατικό είναι η μελαμίνη. Στους συνηθισμένους ελέγχους η προσθήκη μελαμίνης κάνει το γάλα να φαίνεται εντάξει ως προς την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.

  • Τί προκαλεί η κατανάλωση μελαμίνης στον οργανισμό;

Η κατανάλωση μελαμίνης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (πέτρες στα νεφρά) και σε νεφρική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση όμως που η μελαμίνη που χρησιμοποιείται για τη νοθεία δεν είναι είναι "καθαρή", περιέχει δηλαδή κι άλλες ουσίες τότε είναι πιθανό να προκληθούν περισσότερα προβλήματα υγείας. Περισσότερο ευάλωτοι στις παρενέργειες της μελαμίνης είναι τα βρέφη και τα παιδιά.

  • Κυκλοφορεί το νοθευμένο με μελαμίνη γάλα και στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του ΕΦΕΤ δεν κυκλοφορεί το νοθευμένο γάλα ούτε τα προΐόντα του στην Ελλάδα. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγουμε για το επόμενο διάστημα την αγορά γάλακτος και προϊόντων του από κινέζικά καταστήματα τροφίμων πχ μπισκοτα με κρέμα γάλακτος, κρέμα, πουτίγκα, κέικ κλπ, καθώς και προϊόντα που περιέχουν γάλα τα οποία αναγράφουν "made in china" ( ή made in PCR*).

  • Ύπάρχουν κάποιοι άλλοι κίνδυνοι από τη μελαμίνη;
Ναι, υπάρχουν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά μαγειρικά σκεύη τα οποία παράγονται από μελαμίνη πχ κουτάλες, φόρμες κλπ Αυτά τα σκεύη, παρότι είναι γενικώς ανθεκτικά, δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ελευθερωθεί η μελαμίνη. Για αυτό το λόγο τα σκέυη που είναι από μελαμίνη δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο, στο φούρνο μιρκοκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων.

*PCR: People' s Republic of China

λέξεις κλειδιά: μελαμίνη, μελαμινη, μελαμίνης, γάλα, γάλα, γάλακτος, Κίνα, νοθεία, νοθευμένο γάλα, ΕΦΕΤ, γαλακτοκομικά προϊόντα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης