Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2

Ανησυχητικά τα νέα για τη διατροφή των παδιών στα κυλικεία!

Μία πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε 153 γυμνάσια και λύκεια της χώρας έδειξε ότι η πλειονότητα των μαθητών, συγκεκριμένα το 74%, καταναλώνει τακτικά στο χώρο του σχολείου τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ανθυγεινά.

Τέτοια είναι τα κρουασάν, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια και πολλά άλλα σνακς. Αυτού του είδους τα τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτηξη προβλημάτων υγείας πχ. υπέρταση, διαβήτης κλπ. Τέλος δημιουργούν αρνητικές διατροφικές συνήθειες στον αυριανό ενήλικα.

Για αυτούς τους λόγους από το νόμο απαγορεύεται η πώληση τους στα κυλικεία των σχολείων. Ωστόσο αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια... Διαβάστε ποια είναι τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στη "Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία".

Η έρευνα όμως δεν τελειώνει εδώ. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε διάφορα τρόφιμα που διατίθονται από τα κυλικεία. Τα αποτελέσματα ήταν όντως ανησυχητικά. Σημαντικό ποσοστό των τροφίμων βρέθηκε αλλοιωμένο (45% γαλακτοκομικών) ή είχε περάσει η ημερομηνία λήξης τους(25%). Ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις τα τρόφιμα δεν διατηρούνταν σε κατάλληλο μέρος πχ σοκολάτες εκτός ψυγείου.

Ακόμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων για τα κυλικεία μόνο το 3% των κυλικείων έχει υπογεγραμμένο δελτίο έγκρισης από δημόσιο ελεγκτή!

Τέλος έχει ενδιαφέρον η άποψη των καθηγητών και των διευθυντών σχετικά με την ενημέρωση των παιδιών πάνω στη διατροφή. Στην ερώτηση "Είναι επαρκής η εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής διατροφής στο σχολείο;" το 44% των καθηγητών και το 86% των διευθυντών των σχολείων δηλώνει "ΝΑΙ". Ωστόσο οι διατροφικές επιλογές των μαθητών δεν θα λέγαμε ότι τους δικαιώνουν.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά οι αρχές με τη διατροφή των εφήβων. Πρόκειται όμως για ένα θέμα που αξίζει προσοχή, γιατί οι σημερινές επιλογές θα καθορίσουν τις αυριανές σηνήθειες, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
ΠΑΚΟΕ

λέξεις κλειδιά: διατροφή, παιδιά, έφηβοι, κυλικείο, κυλικεία. αλλοιωμένα τρόφιμα, σνακ, ανθυγιεινά τρόφιμα, έρευνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή