Κυκλοφορούν προϊόντα με μελαμίνη στην ελληνική αγορά;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ δεν κυκλοφορεί γάλα κινεζικής προέλευσης στην ελληνική αγορά, ούτε προϊόντα του. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που αμφισβητούν αυτές τις δηλώσεις.
Κάποιοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι βρίσκουν με ευκολία γάλα κινεζικής προέλευσης να διατίθεται στα κινέζικα κασταστήματα ειδών διατροφής. Ακόμα, στην εφημερίδα "Το Έθνος" δημοσιεύεται κατάλογος με 18 επιχειρήσεις που εισάγουν τρόφιμα από την Κίνα, τα οποία μπορεί να περιέχουν γάλα πχ μπισκότα, γλυκά κλπ.
- Τί μπορεί να κάνει ο καταναλωτής για να προφυλάξει την υγεία του;
Επειδή ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο αληθεύουν αυτά ή όχι, καλό είναι να παίρνει ορισμένες προφυλαξεις, για να αποφύγει την κατανάλωση προίόντων μολυσμένων με μελαμίνη.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
- Δεν ψωνίζω γάλα και προϊοντα που περιέχουν γάλα από κινέζικα καταστήματα ειδών διατροφής. Τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γάλα είναι : τυρί,μπισκοτα απλά, μπισκότα με γέμιση, πουτίγκες και κάθε είδους κρέμες, γιαούρτια, επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, μιλκ σεικ, παγωτά, κρουασάν, κέικ, σοκολατούχο γάλα, γάλα με γεύση μήλο, άλλα ροφήματα με βάση το γάλα κλπ
- Αν δειπνήσω σε εστιατόριο που σερβίρει κινέζικη κουζίνα καλό είναι αν αποφύγω τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά (Διευκρίνηση :Το γάλα σόγιας είναι προϊόν φυτικής προέλευσης-δεν έχει βρεθεί νοθευμένο με μελαμίνη). Παραγγείλτε πιάτα ,για τα οποία γνωρίζετε τα συστατικά τους ή ρωτήστε τί περιέχουν.
- Κοιτώ πάντα την προέλευση του προϊόντος πριν το αγοράσω. Δεν αγοράζω τρόφιμα που περιέχουν γάλα ( όπως τα παραπάνω) που αναγράφουν στη συσκευασία: made in china, made in PRC.
- Τέλος, ενημερώνομαι σωστά! Ενημερώνομαι από αξιόπιστες πηγές πχ σοβαρές εφημερίδες και κανάλια, από τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων (ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους, Τελωνείο) και από ειδικούς.
λέξεις κλειδιά: μελαμίνη, μελαμινη, γάλα, γαλα, κινεζικο, νοθεία, ΕΦΕΤ,
Σχόλια