Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία


Τα σχολεία άνοιξαν για άλλη μια χρονιά και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους. Ανάμεσα σε άλλα, ο γονιός πρέπει να αναρωτηθεί: τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο;

Τα παιδιά συνήθως δεν παίρνουν μαζί τους κάποιο κολατσιό από το σπίτι αλλά αγοράζουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου τους, με τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους.
  • Τί μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο;
Δυστυχώς μπορεί να βρει διάφορα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τοστ με τυριά και αλλαντικά με πλήρη λιπαρά (ζαμπόν, μπέικον κλπ), αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, κρουασάν,γλυκά και άλλα.

Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο το βάρος του μαθητή (ενδεχομένως παιδική παχυσαρκία), να υποβαθμίσει την υγεία του (τερηδόνα, υπέρταση, διαβήτης κλπ) και τέλος να δημιουργήσει κακές διατροφικές συνήθειες στο μαθητή που θα τον ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1183/31.08.2006, όμως, τα κυλικεία απαγορεύεται να πωλούν τα παραπάνω ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αντιθέτως, επιτρέπεται η πώληση υγιεινών τροφίμων όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά, σταφιδόψωμο, τοστ ολικής άλεσης χωρίς μαγιονέζα, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, σοκολατούχο γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, ρυζόγαλο και άλλα.

Στα κυλικεία των γυμνασίων και λυκείων επιπρόσθετα μπορούν να πωλούνται ανάλατοι ξηροί καρποί, χαλβάς , παστέλι και μέλι σε ατομική συσκευασία, σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική συσκευασία.

Ακόμα, τα κυλικεία έχουν το δικαίωμα να πωλούν καφέ και αφεψήματα αλλά μπορούν να τα διαθέτουν μόνο στο προσωπικό των σχολείων.

Όπως φαίνεται, υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας (νομοθεσίας) και πράξης.


  • Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών τους;
Καταρχάς, πρέπει να κάνουν προσπάθειες για την επιβολή της νομοθεσίας πχ μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, με ενημέρωση των αρχών όπου χρειάζεται κλπ.

Ακόμα ο γονιός πρέπει να ζητάει διαρκώς ενημέρωση για τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Τέλος, να τις εφαρμόζει. Τα παιδιά μαθαίνουν πολλές φορές αντιγράφοντας τους γονείς τους, συνεπώς έχουν την ευθύνη να δώσουν το καλό παράδειγμα.


Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο:Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2

Σχόλια

Ο χρήστης Εκπαιδευτικά παιχνίδια είπε…
Η απόδοση των μαθητών σχετίζεται, όπως είναι φυσικό, με τη διατροφή τους. Μια υγιεινή διατροφή με οργανωμένα γεύματα θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό των μαθητών, θα τους γεμίσει ενέργεια και θα ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπαίνουν καθημερινά στον πειρασμό να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, όπως γρήγορο φαγητό και πρόχειρα σνακ που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Επειδή στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να αποκλειστούν τελείως οι ανθυγιεινές τροφές από το διαιτολόγιο των μαθητών, ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η μείωση της ποσότητας των ανθυγιεινών τροφών και η σταδιακή αντικατάστασή τους με υγιεινές τροφές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=12956&la=1

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης