Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο

Ένας επισκέπτης του ιστολογίου είχε μία ενδιαφέρουσα απορία.
  • Εκτός από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ποιά άλλα τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο;
Η αλήθεια είναι ότι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο το ασβέστιο βρίσκεται σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε άλλες κατηγορίες τροφών. Μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο ανά κατηγορία.

Λαχανικά

Καρυκεύματα

πράσα

αμπελόφυλλα

κρεμμύδια ξερά

λάχανο

ραδίκι

βρούβες

μπρόκολο

Ρίγανη

Δεντρολίβανο

Δυόσμος

Βασιλικός

Μάραθος

Σκόρδο

Μαϊντανός

Κορίανδρος (κόλιαντρο)

Κανέλλα

Κύμινο

όσπρια

Φρούτα

Φασόλια

Σόγια

πορτοκάλια

σύκα ξερά

Ψάρια και θαλασσινά

Κρέας

σαρδέλες

σολομός

σκουμπρί

γαύρος

μπακαλιάρος

μύδια

στρείδια

χαβιάρι (μαύρο και κόκκινο)

σουπιά

Μοσχαράκι

Χοιρινό

Γαλακτοκομικά

Μη γαλακτοκομικά

βούτυρο

παρμεζάνα

ρομάνο

μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά

cheddar

κατσικίσιο

προβολόνε

ένταμ

μπρικ

ροκφρορ

γκούντα

Τόφου*

Ομάδα αμύλου(ψωμιού)

Ξηροί Καρποί

Δημητριακά πρωινού


Αμύγδαλα

Στραγάλια

Σουσάμι

Ταχίνι

Σνακ και γλυκά

Άλλα

Παγωτό με χαμηλά λιπαρά

Κρέμα

Bar δημητριακών

Μπισκότα με κρέμα(γεμιστά)

Τσίλι σε σκόνη


*τόφου: προϊόν σόγιας, που μοιάζει με τυρί

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια. Συνίσταται τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες, η αθερίνα κλπ,να καταναλώνονται με τα κόκκαλα.

Όπως θα παρατηρήσατε πολλά καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελληνική κουζίνα πχ ρίγανη, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο θέλετε στην καθημερινή σας μαγειρική. Άλλωστε δίνουν γεύση στο φαγητό!

Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες μας διασφαλίζει την επάρκεια στο ασβέστιο αλλά και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ασβέστιο διαβάστε μία προηγούμενη ανάρτηση:
Ασβέστιο: πώς να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη του

λέξεις κλειδιά: ασβέστιο, ασβεστιο, Ασβεστιο, Ασβέστιο, ασβεστίου, πηγές ασβεστίου, ανεπάρκεια ασβεστίου

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
γεια σας!! συγχαρητηρια για το blog ηθελα να ρωτησω, ειναι πραμγται το γάλα επικινδυνο για την υγεία μας; διαβασα σε ενα αρθρο οτι περιεχει ορμόνες και κατι τετοια το αγελαδινο γάλα, οτι δεν βοηθα στην αντιμετωπιση αλλα στην δημιουργια τηα οστεοπορωσης, καρκινου μαστου, προστατη και τετοια. αληθευει;
επισης, το αποβουτηρωμενο γαλα ποιο ειναι;

ευχαριστω πολυ, μαρινα
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Αληθεύει ότι παλαιότερα γινόταν χρήση μίας ορμόνης, η οποία λέγεται βόεια σωματοτροπίνη (BST)για να διατηρείται η παραγωγή γάλακτος από το ζώο σταθερή.

Παρότι δεν έχει αποδειχτεί η επικινδυνότητα της, από την 1η Ιανουαρίου του 2000 η χρήση της συγκεκριμένης ορμόνης έχει απαγορευτεί στις χώρες της Ε.Ε. συνεπώς και στην Ελλάδα.
(http://europa.eu/bulletin/el/9910/p103134.htm).

Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτό το θέμα.

Αποβουτυρωμένο γάλα λέγεται το γάλα με χαμηλά ή 0% λιπαρά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ γαλακτοκομικά

Σημ.: ανάλογα με τα παρακάτω σχετικά με τη αλλοίωση στο ΦΥΣΙΚΟ γάλα – που το πίνουν τα ΒΡΕΦΗ ΟΛΩΝ των θηλαστικών ΚΑΙ για τις ανοσοενισχυτικές του ιδιότητες!!! – ισχύουν στο ΦΥΣΙΚΟ-AΘΕΡΜΟ μέλι και το ΦΥΣΙΚΟ-ΑΘΕΡΜΟ λάδι. Επίσης, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, πρόκειται κυρίως για προερχόμενα από ζώα ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ (που ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ και ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ την οστεοπόρωση) και όχι τα καταναγκαστικά σποροφάγα των βουστασίων, τα οποία τρέφονται με νοσογόνες λεκτίνες (που, μεταξύ πολλών κακών, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ οστεοπόρωση):
tomsthird.blogspot.com/2009/12/toxic-lectins-elimination-diet.html
owenfoundation.com/Health_Science/Lectins_in_Foods.html,
krispin.com/lectin.html.

Αποσπάσματα από την Αναφορά για το Φυσικό Γάλα (Report in Favor of Natural Milk – RFNM) των Aajonus Vonderplanitz, Ph.D., και William Campbell Douglass, M.D.

1. [Εκτός από τα ΑΜΕΤΡΗΤΑ δισεκατομμύρια ευεργετημένων βρεφών ζώων και ανθρώπων από την εμφάνιση του θηλασμού] Σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, για σχεδόν 40 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι ήπιαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια ποτήρια ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος και δεν συνέβη ούτε μια επιδημία, ούτε αποδείχτηκε καμία περίπτωση ασθένειας εξαιτίας του (RFNM, Σχήμα Κ, σ. 58) .

2. Ακόμα και όταν το ΦΥΣΙΚΟ γάλα χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό ώστε να κρατήσει το ωμό κρέας επί 13 χρόνια, δεν έβλαψε κανέναν από τους καταναλωτές. (RFNM σ. 33).

3. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που δείχνουν ότι η παστερίωση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τού κοινού: Παστεριωμένο γάλα προκάλεσε πολλές επιδημίες, με θύματα 200 άτομα, 468 άτομα, 1.492 άτομα, 16.284 άτομα, 17.000 άτομα και 197.000 άτομα…Το παστεριωμένο γάλα έχει προκαλέσει πολλές επιδημίες. Σε κάθε περιστατικό το προϊόν προερχόταν από έναν μόνο παραγωγό. Κατά τα έτη 1978-1997, 232.485 άνθρωποι υπέφεραν λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων από παστεριωμένο γάλα (RFNM σελ. 8-10.) Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το CDC (Center for Disease Control, γνωστό από την πολύνεκρη τρομοεμβολιαστκή μανία του…) ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ‘καλή παστερίωση’. Τα στοιχεία τού CDC δείχνουν πως τα συμπεράσματα της FDA (Food Department Agency – Υπηρεσίας τροφίμων) ότι «η παστερίωση παρέχει εγγυήσεις έναντι λοίμωξεων» είναι αναξιόπιστα. Επιστημονικά και στατιστικά, το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι το ασφαλέστερο διατροφικό αγαθό [τόσο για τα θηλάζοντα ζώα όσο και για τους ανθρώπους].

4. Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού γάλακτος συνέπεσε με μια δραματική αύξηση των ασθενειών από σαλμονέλα (πίνακας CDC, RFNM σ. 42). Θα μπορούσε εύλογα να υποστηριχθεί ότι η στέρηση του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από το κοινό είχε ως αποτέλεσμα επιδείνωση της υγείας.* Στελέχη βακτηρίων έχουν αποκτήσει ανοσία σε αντιβακτηριακούς παράγοντες και οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ασθένειες (RFNM σ. 40, 4). Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στα βακτήρια στα οποία είναι τακτικά εκτεθειμένοι. Νομικά και ηθικά, θα ήταν σωστό να επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν τη φυσική ανοσία από την πρόσληψη βακτηρίων στα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που αγοράζουν ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ενημερωμένοι ανθρώποι.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
* Δεν υπάρχει εμπειρική επιστημονική απόδειξη ότι η διατροφή ή επαφή με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι επικίνδυνη για τα βρέφη και τα παιδιά, ούτε με ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως ορίζονται από το FDA και το CDC. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα βρέφη και τα παιδιά δυναμώνουν με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα, ακόμη και με υψηλά επίπεδα βακτηρίων (RFNM σελ. 28-30 και έκθεμα L). Ασθένειες σε βρέφη έχουν θεραπευτεί επιτυχώς με ΦΥΣΙΚΟ γάλα επί αιώνες σε νοσοκομεία και κλινικές (RFNM σελ. 28-29). Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα μείωσε τους θανάτους βρεφών στο νοσοκομείο St. Vincent κατά 94% (RFNM σ.28, 6).
* Η FDA και το CDC ισχυρίζονται [ψευδώς] ότι δεν βρήκαν καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ιατρική ωφέλεια από το ΦΥΣΙΚΟ γάλα. Η RFNM παρουσιάζει ένα μέρος των στοιχείων των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα οφέλη του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από: τα πανεπιστήμια Harvard, Princeton, Cambridge, Tufts, το Τμήμα Επιστήμης Γαλακτοκομικών τού παν. της Georgia, Dartmouth College, Σχολή Γεωργικής Χημείας του παν. Ohio, Ιατρική Σχολή παν. της Ουάσιγκτον, την Κλινική Μάγιο της Μινεσότα, τα Ιδρύματα Price-Pottenger και Weston Α. Price καθώς και ιατρικά περιοδικά, όπως τα Lancet, Certified Milk Magazine, JAMA (Journal of the American Medical Association), American Journal of Clinical Nutrition, New England Journal of Medicine, British Medical Journal, και έντυπα της Αμερικανικής Ένωσης της Ιατρικής Επιτροπής Γάλακτος, του Παγκόσμιου Ταμείου για την έρευνα στον καρκίνο, της Consumer Reports, της Ένωσης Καταναλωτών, των νοσοκομείων St Vincent και Hartford (RFNM σ.28-33).
* Ο Δρ J.E. Crewe, MD, από την Κλινική Μάγιο, είπε: “η αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών κατά τη διάρκεια δεκαοκτώ ετών, με σχεδόν αποκλειστική διατροφή ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος με έχει πείσει προσωπικά ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόκληση νόσων και της αντίστασης σε αυτές είναι τα τρόφιμα” (RFNM σελ. 32, 1).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Η σημερινή συστηματική παραπληροφόρηση τού κοινού όσον αφορά το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι κατά κύριο λόγο αντιεπιστημονικές εικασίες και δεν βασίζεται σε εμπειρική διερεύνηση (RFNM σ. 39-43). Κάθε διάδοσή τους από τις υπηρεσίες της USHHS (FDA, CFSAN, CDC) συνιστά παραβίαση της προστασίας τής υγείας όλων των Αμερικανών, η οποία έχει ανατεθεί στους εν λόγω οργανισμούς.Η FDA και το CDC με αντιεπιστημονική εκστρατεία προσπαθούν να εξάλειψουν πλήρως τη διατροφή με ΦΥΣΙΚΑ γαλακτοκομικά. Γιατί; Από άγνοια ή / και στενομυαλιά; Ή μήπως λόγω συμπαιγνίας (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations-RICO) με τη βιομηχανία τροφίμων για να καταργήσουν τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν τα κέρδη τους; Ή μήπως και λόγω συμπαιγνίας με το ιατρο-φαρμακευτικό κατεστημένο, που προφανώς θέλει να αρρωσταίνουμε για να κερδοσκοπεί;
Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ασφαλές. Έχει ενσωματωμένη φυσική προστασία, που καταστρέφεται από την παστερίωση (RFNM σελ. 25-27).
rawmilk.org/pdf/report-in-favor-of-raw-milk-final-06-07.pdf
karlloren.com/aajonus/p15.htm


KATAΠΕΛΤΗΣ κατά της κατευθυνόμενης μικροβιοφοβίας:
whale.to/a/aajonus-interview-apr-2009.pdf.

Γάλα; Μα, μη παστεριωμένο
«Επιστροφή στις ρίζες» από πολλούς Αμερικανούς
The New York Times
H Νίνα Πλανκ, συγγραφέας του «Πραγματικά Τρόφιμα: Τι πρέπει να τρώμε και γιατί» αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις του FDA και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της έπινε μη παστεριωμένο γάλα.Σήμερα που θηλάζει το μωρό της εξακολουθεί να πίνει, ενώ δίνει περιστασιακά καμιά γουλιά στον εννιάμηνο Τζούλιαν.
«Πίνουμε μη παστεριωμένο γάλα επειδή εμπιστευόμαστε την παραδοσιακή διατροφική αλυσίδα» λέει η Πλανκ.
Ο Ντέιβιντ Μπαρμπάνο, καθηγητής Διατροφολογίας διευθυντής Κέντρου Ερευνας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Κορνέλ και του πανεπιστημίου του Βερμόντ, υποστηρίζει ότι ο ίδιος μεγάλωσε πίνοντας μη παστεριωμένο γάλα και δεν θυμάται να αρρώστησε.
news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/08/2007_237432
Ο χρήστης ioanna είπε…
Για την αποκατάσταση της αλήθειας,
φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να έχει μικρόβια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Αναφέρω το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου:

Listeria monocytogenes : παθογόνος μικροοργανισμός που προσβάλλει τρόφιμα ζωικής προέλευσης πχ γάλα, τυρί, κρεατικά κ.α.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με λιστέρια κυμαίνονται από είναι εμετος, κοιλόπονος, διάρροια και άλλες ενοχλήσεις έως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αποβολή του εμβρύου στις έγκυες, ακόμη και θάνατο.

Περισσότερο ευπαθή είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πχ ηλικιωμένοι,καρκινοπαθείς, πάσχοντες από AIDS , άτομα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή. Επίσης οι διαβητικοί, οι πάσχοντες από έλκος κ.α.

Δε θα σχολιάσω περαιτέρω γιατί προφανώς εσείς που διαβάσατε ένα βιβλιο τα ξέρετε καλύτερα από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει τις επιστήμες υγείας.

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης