Φώσφορος
Ο φώσφορος ή φωσφόρος (ή το φώσφορο) ανήκει στα μέταλλα. Συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα P. Η πρόσληψη του μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία, όπως άλλωστε για όλα τα μέταλλα.
- Ποιές είναι οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις;
Συνιστώμενες προσλήψεις για Φώσφορο (P) | |
ηλικία | Mg/ημέρα |
Παιδιά 1-3 ετών | 460 |
Παιδιά 4-8 | 500 |
Έφηβοι 9-18 ετών | 1250 |
Άνδρες 19 ετών και άνω | 700 |
Γυναίκες 19 ετών και άνω | 700 |
- Ποιές τροφές περιέχουν φώσφορο;
Τροφές πλούσιες σε φώσφορο | |
Θαλασσινά | Ξηροί καρποί |
Κρέας | Όσπρια |
Αυγά | Δημητριακά |
τυρί | Λαχανικά |
Επίσης ο φώσφορος χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στις τροφές. Ακόμα πρέπει να αναφερθεί ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα αναψυκτικά.
- Καθημερινή κάλυψη αναγκών σε φώσφορο
Τί μπορεί να φάει μία γυναίκα 28 ετών μέσα σε μία ημέρα για να καλύψει τις ανάγκες της σε φώσφορο;
1) 1 ποτήρι γάλα (230 mg P) +100 γρ γαλοπούλα ή μπακαλιάρο ( 250 mg P) + 1 γιαούρτι (230 mg P) = 710 mg P
2) 60 gr παρμεζάνα (685 mg P)
3) 1 φλιτζάνι μακαρόνια (130 mg P) + 60 gr τυρί (εκτός παρμεζάνας)(500 mg P) + 6-8 αμύγδαλα (περίπου 60 mg P)= 690 mg P
- Μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα από την έλλειψη φωσφόρου;
- Τι συμβαίνει σε περίπτωση υπερκατανάλωσης;
Σχόλια