Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 4 : ψήσιμο γαλοπούλας
Ένα δημοφιλές κρέας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα. Το κρέας της γαλοπούλας είναι νόστιμο και παράλληλα χαμηλό σε λιπαρά.
Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο πουλερικό κάποιες φορές προκύπτουν προβλήματα με το ψήσιμο του. Είτε δεν ξεπαγώνει σωστά είτε δεν ψήνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι1 : αγορά τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2: συντήρηση τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3: χειρισμός κρεάτων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο
λέξεις κλειδιά : γαλοπούλα, γαλοπουλα, γαλοποπυλα, γαλλοπούλα, ψήσιμο γαλοπούλας, ψησιμο γαλοπουλας, Χριστούγεννα, Χριστουγεννα, Χριστουγενα, Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γιορτινό τραπέζι, γιοτρινό τραπέζι, πουλερικά
Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο πουλερικό κάποιες φορές προκύπτουν προβλήματα με το ψήσιμο του. Είτε δεν ξεπαγώνει σωστά είτε δεν ψήνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση.
Τί να κάνω για να αποφύγω την τροφική δηλητηρίαση;
- Πρώτον, δεν αποψύχουμε τη γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Από την κατάψυξη τη μεταφέρουμε στην ψύξη τουλάχιστον για 24 ώρες.
- Για να βεβαιωθούμε ότι έχει αποψυχθεί πλήρως ελέγχουμε το εσωτερικό της.
- Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους ενδεικτικούς χρόνους ψησίματος μιας ολόκληρης γαλοπούλας σε φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου. Παρατηρούμε ότι ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας. Επίσης χρειάζεται περισσότερος χρόνος όταν η γαλοπούλα έχει κάποια γέμιση.
Βάρος | Χωρίς γέμιση | Με γέμιση |
3.5-5.5 kg | 3 ώρες έως 4ώρες & 20 λεπτά | 3 ώρες & 20 λεπτά έως 4ώρες & 40 λεπτά |
5.5-6.5 kg | 4 ώρες & 20 λεπτά έως 5ώρες | 4 ώρες & 40 λεπτά έως 5ώρες & 20 λεπτά |
6.5-8.0 kg | 5 ώρες έως 6ώρες & 20 λεπτά | 5 ώρες & 20 λεπτά έως 6ώρες & 40 λεπτά |
8.0-9.0 kg | 6 ώρες & 20 λεπτά έως 7ώρες | 6 ώρες & 40 λεπτά έως 7ώρες & 20 λεπτά |
9.0-11.0kg | 7 ώρες έως 8ώρες & 20 λεπτά | 7 ώρες & 20 λεπτά έως 8ώρες & 40 λεπτά |
- Και πάλι , όταν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί, ας κόψουμε ένα κομμάτι από το εσωτερικό της. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η γαλοπούλα φαίνεται ψημένη εξωτερικά (έχει ροδίσει) ενώ το εσωτερικό είναι άψητο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σκοτωθεί επαρκώς οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι1 : αγορά τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2: συντήρηση τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3: χειρισμός κρεάτων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο
λέξεις κλειδιά : γαλοπούλα, γαλοπουλα, γαλοποπυλα, γαλλοπούλα, ψήσιμο γαλοπούλας, ψησιμο γαλοπουλας, Χριστούγεννα, Χριστουγεννα, Χριστουγενα, Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γιορτινό τραπέζι, γιοτρινό τραπέζι, πουλερικά
Σχόλια