Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 1 : αγορά τροφίμων

Σε μία εβδομάδα από τώρα θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και όλοι σκεφτόμαστε τα εδέσματα που θα προσφέρουμε ή θα μας προσφερθούν στο γιορτινό τραπέζι.

Για να μπορούμε να απολαύσουμε τα εδέσματα χωρίς επιπλοκές, όπως είναι η τροφική δηλητηρίαση -καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο την περίοδο των εορτών- είναι σημαντικό να δώσουμε βαρύτητα σε ορισμένες οδηγίες.

Στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με την αγορά των τροφίμων

Ασφαλής αγορά τροφίμων
  • Αγοράζουμε τα κρέατα και άλλα τρόφιμα μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς (κρεοπωλεία, σούπερ μαρκετ, νόμιμα τυροκομεία κ.α.).

  • Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές (πχ κρέατα) ή από δήθεν παραγωγούς (πχ "φρέσκα τυριά") θα πρέπει να αποφεύγονται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
  • Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).

  • η κοπή των τυριών σε φέτες γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητείστε να σας δείξουν την αρχική συσκευασία.

  • Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί με φυτικό λίπος είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

  • Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται πιο κοντά στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.
Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον οδηγό του ΕΦΕΤ : Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Σχετικοί σύνδεσμοι
www.efet.gr
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2: συντήρηση τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3: χειρισμός κρεάτων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

λέξεις κλειδιά: Χριστούγεννα, Χριστουγεννα, γιορτινό τραπέζι, γιορτινο τραπεζι, τροφικη δηλητηριαση, νωπό κρέας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή