Κατανομή λίπους στο σώμα


  • Λέμε ότι η ύπαρξη περισσότερου λίπους από το κανονικό δημιουργεί προβλήματα στην υγεία. Όμως, μόνο από το επιπλέον βάρος εξαρτάται ο κίνδυνος για την υγεία;
Όχι, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ύπαρξη περιττού βάρους αλλά και ο τρόπος που είναι κατανεμημένο αυτό το επιπλέον βάρος στο σώμα.
Ανάλογα με την κατανομή του λίπους στο σώμα διακρίνουμε 2 τύπους κατανομής του λίπους :

α) ανδροειδής παχυσαρκία ή ανδρικού τύπου ή μήλου. Το λίπος είναι συσσωρευμένο στον κορμό παρά στα άκρα (μεγαλύτερη κοιλιά από την περιφέρεια).Είναι πιο συχνή στους άνδρες. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως σε περιπτώσεις με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος(β΄βαθμός παχυσαρκίας κ άνω).

β)γυναικοειδής παχυσαρκία ή γυναικείου τύπου ή αχλάδι. Το λίπος είναι συσσωρευμένο στην περιφέρεια (γοφοί) παρά στην κοιλιά. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αν και δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και σε άνδρες.


Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με περισσότερο λίπος στον κορμό (ανδροειδής παχυσαρκία) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και έχουν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τα άτομα που έχουν το λίπος συσσωρευμένο στην περιφέρεια.

Αυτό εξηγεί ενδεχομένως γιατί οι γυναίκες, ενώ έχουν, κατά μέσο όρο, διπλάσιο λίπος από τους άνδρες, ζουν περισσότερο και εμφανίζουν λιγότερο συχνά μεταβολικά νοσήματα.
  • Πώς μπορώ να εκτιμήσω την κατανομή του λίπους στο σώμα μου;
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανής η κατανομή λίπους. Για να μπορέσουμε όμως να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τη κατανομή υπάρχει ένας απλός τρόπος : διαιρούμε την περιφέρεια της μέσης προς την περιφέρεια των γλουτών (Waist to Hip Ratio- WHR). Έτσι δεν βλέπουμε μόνο την κατανομή αλλά και το επίπεδο κινδύνου για την υγεία (βλέπε πίνακα).

Βαθμός επικινδυνότητας για την υγεία με βάση το λόγο περιφέρειας μέσης προς τα ισχία

Άνδρες

Γυναίκες

Υψηλός κίνδυνος

>0,95

>0,85

Μετρίως υψηλός κίνδυνος

0,90-0,95

0,80-0,85

Χαμηλότερος κίνδυνος

<0,90

<0,80



Για απευθείας υπολογισμό της WHR κάντε κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή