H συμβουλή της εβδομάδας: λάδι για τηγάνισμα!

Αυτή την εβδομάδα θα πούμε λίγα λόγια για την επιλογή του κατάλληλου λαδιού για τηγάνισμα.
  • Τί συμβαίνει όταν το λάδι τηγανίζεται;
Με το τηγάνισμα τα ευεργετικά συστατικά του λαδιού καταστρέφονται. Τέτοια είναι τα αντιοξειδωτικά πχ βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κλπ. Από την άλλη δημιουργούνται επικίνδυνες ουσίες πχ ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι διαδεδομένη η χρήση διάφορων σπορελαίων στο τηγάνισμα έναντι του ελαιολάδου γιατί θεωρούνται πιο ανθεκτικά. Αυτό είναι αλήθεια;
Όχι, στην πραγματικότητα τα σπορέλαια είναι λιγότερο ανθεκτικά από το ελαιόλαδο.

Παρόλα αυτά, λόγω κόστους χρησιμοποιούνται από πολλές νοικοκυρές αλλά και από χώρους εστίασης πχ φαστ-φουντ. Και δυστυχώς παραπάνω από μία φορές.
  • Μέχρι πόσες φορές μπορούμε να τηγανίσουμε το ελαιόλαδο;
Το καλύτερο είναι να μην τηγανίζουμε το ελαιόλαδο πάνω από 2 φορές.

Σκεφτείτε, αν αυτή είναι η βέλτιστη συχνότητα για το πραγματικά ανθεκτικό ελαιόλαδο τότε τί μπορεί να συμβαίνει στα πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια...

λέξεις κλειδιά: ελαιόλαδο, ελαιολαδο, σπορέλαιο, σπορελαιο, τηγάνισμα

Σχόλια

Ο χρήστης Yank_o είπε…
Όταν λέμε ανθεκτικά τι ακριβώς εννούμε;
Ο χρήστης ioanna είπε…
Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε ανθεκτικότητα των λαδιών εννοούμε 2 διαφορετικά πράγματα:

1)εμφάνιση
Το λάδι μετά από κάποιες φορές που θα τηγανιστεί αλλάζει χρώμα, μαυρίζει.Τα σπορέλαια δεν μαυρίζουν τόσο εύκολα όσο το ελαιόλαδο.
2)ποιότητα
Καταστροφή των χρήσιμων ουσιών (πχ λιπαρά οξέα, φαινόλες κλπ) και παραγωγή επιβλαβών(υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες).Όσο πιο πολύ καθυστερεί η καταστροφή τόσο πιο ανθεκτικό είναι το λάδι. Τέτοιο είναι το ελαιόλαδο

Όπως αναφέρθηκε τα σπορέλαια εμφανισιακά δείχνουν καλύτερα. Έτσι δημιουργείται η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι ανθεκτικά από άποψη ποιότητας.

Δυστυχώς η χρήση των σπορελαίων είναι διαδεδομένη στα εστιατόρια φαστ φουντ. Μάλιστα τηγανίζονται όχι 10-20 αλλά εκατοντάδες φορές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης