H συμβουλή της εβδομάδας: λάδι για τηγάνισμα!
Αυτή την εβδομάδα θα πούμε λίγα λόγια για την επιλογή του κατάλληλου λαδιού για τηγάνισμα.
Παρόλα αυτά, λόγω κόστους χρησιμοποιούνται από πολλές νοικοκυρές αλλά και από χώρους εστίασης πχ φαστ-φουντ. Και δυστυχώς παραπάνω από μία φορές.
Σκεφτείτε, αν αυτή είναι η βέλτιστη συχνότητα για το πραγματικά ανθεκτικό ελαιόλαδο τότε τί μπορεί να συμβαίνει στα πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια...
λέξεις κλειδιά: ελαιόλαδο, ελαιολαδο, σπορέλαιο, σπορελαιο, τηγάνισμα
- Τί συμβαίνει όταν το λάδι τηγανίζεται;
- Είναι διαδεδομένη η χρήση διάφορων σπορελαίων στο τηγάνισμα έναντι του ελαιολάδου γιατί θεωρούνται πιο ανθεκτικά. Αυτό είναι αλήθεια;
Παρόλα αυτά, λόγω κόστους χρησιμοποιούνται από πολλές νοικοκυρές αλλά και από χώρους εστίασης πχ φαστ-φουντ. Και δυστυχώς παραπάνω από μία φορές.
- Μέχρι πόσες φορές μπορούμε να τηγανίσουμε το ελαιόλαδο;
Σκεφτείτε, αν αυτή είναι η βέλτιστη συχνότητα για το πραγματικά ανθεκτικό ελαιόλαδο τότε τί μπορεί να συμβαίνει στα πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια...
λέξεις κλειδιά: ελαιόλαδο, ελαιολαδο, σπορέλαιο, σπορελαιο, τηγάνισμα
Σχόλια
1)εμφάνιση
Το λάδι μετά από κάποιες φορές που θα τηγανιστεί αλλάζει χρώμα, μαυρίζει.Τα σπορέλαια δεν μαυρίζουν τόσο εύκολα όσο το ελαιόλαδο.
2)ποιότητα
Καταστροφή των χρήσιμων ουσιών (πχ λιπαρά οξέα, φαινόλες κλπ) και παραγωγή επιβλαβών(υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες).Όσο πιο πολύ καθυστερεί η καταστροφή τόσο πιο ανθεκτικό είναι το λάδι. Τέτοιο είναι το ελαιόλαδο
Όπως αναφέρθηκε τα σπορέλαια εμφανισιακά δείχνουν καλύτερα. Έτσι δημιουργείται η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι ανθεκτικά από άποψη ποιότητας.
Δυστυχώς η χρήση των σπορελαίων είναι διαδεδομένη στα εστιατόρια φαστ φουντ. Μάλιστα τηγανίζονται όχι 10-20 αλλά εκατοντάδες φορές.