Η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί μία θέση στην UNESCO


Η ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα. Τώρα η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί άλλη μία σημαντική αναγνώριση: ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Η υποψηφιότητα αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο επόμενο έτος.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μπορεί να θεωρεί ένα από τα παρακάτω: "τις πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις γνώσεις και τεχνικές-καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και τους πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται με αυτές- και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και, περιπτώσεςως δοθείσης, τα άτομα αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους." *

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το δελτίο τύπου:

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2008

Η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί μια θέση στην UNESCO

Μια θέση στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO διεκδικεί η Μεσογειακή Διατροφή. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιάννη Γκλαβάκη, σπεύδει να στηρίξει αυτήν την υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα, ευρωβουλευτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν την υποψηφιότητα, η οποία αναμένεται να εξεταστεί στα μέσα του 2009.

Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας γεννήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και περιλαμβάνει κυρίως άυλες πτυχές του πολιτισμού όπως το χορό, τη μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που χαρακτηρίζουν μια ομάδα ή έναν πολιτισμό.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά την παγκόσμια προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής υπογραμμίζοντας ότι η Μεσογειακή Δίαιτα έχοντας τις ρίζες της στην αρχαιότητα αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας των Μεσογειακών χωρών και αποδεδειγμένα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Η αναγνώριση αυτή θα αποτελέσει παράλληλα και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τα οποία αποτελούν και τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγροτοδιατροφικό μοντέλο της δύσης που έχει υιοθετηθεί, έχει δημιουργήσει καινούργια πρότυπα διατροφής. Η υπερεντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οδήγησαν στην αύξηση ασθενειών που οφείλονται στις διατροφικές συνήθειες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, η παχυσαρκία καθώς και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκινογενέσεις) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων.

Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι " στο σημερινό κόσμο των ραγδαία μεταβαλλόμενων προτύπων διαβίωσης και διατροφής κάποιες παραδόσεις αναδεικνύονται, ενώ κάποιες άλλες εξαφανίζονται. Η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής. Πρέπει λοιπόν να αποβάλουμε τις διατροφικές συνήθειες δυτικού τύπου και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για την προώθηση και την ευρύτερη διάδοσή της Μεσογειακή Διατροφής".

*Σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, Παρίσι 17/10/2003,Νόμος 3521
http://www.unesco.gr/site/content/view/80/2/

λέξεις κλειδιά: Μεσογειακή Διατροφή, Μεσογειακη Διατροφη, μεσογειακή διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης