Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2008

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική αντί κάποιου άλλου λίπους (βουτυρο, μαργαρίνες, ηλιέλαιο). Το ελαιόλαδο δεν έχει λιγότερες θερμίδες από τα άλλα λίπη αλλά υπερέχει σε ποιότητα πχ αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντοχή στη θερμοκρασία κλπ.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εικόνα
Αναγνώστης του ιστολογίου είχε την απορία : Τί είναι η δυσανεξία στη λακτόζη; Για ποιoύς λόγους εμφανίζεται; Παρακάτω θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα του με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο.


Πίνακας 1: γεωγραφική κατανομή ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Με κόκκινο οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης της δυσανεξίας, Πράσινο : μικρότερα ποσοστά.Γκρι περιοχές: δεν υπάρχουν μετρήσεις. Πηγή πίνακα: Wikimedia Commons

Απεριτίφ α λα γαλλικά!

Εικόνα
Λίγα λόγια για τη δημοφιλή γαλλική συνήθεια του απεριτίφ!

Το άρθρο προέρχεται από το αξιόλογο ιστολόγιο Parlez-vous français?. Θέμα του ιστολογίου είναι η γαλλική γλώσσα, η γαλλική κουλτούρα και η γαστρονομία.

"Η δημοφιλής γαλλική συνήθεια του απεριτίφ! Ας δώσουμε στην καθημερινότητά μας μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα...Δουλειά,τρέξιμο,κούραση...Ενας λόγος να δώσουμε στα βράδια μας μια νότα γιορτής με χρώμα και γεύση!
Ροκφόρ Société,καμαμπέρ Le Chêne d'argent και κατσικίσιο τυρί Tartare; ... Καπνιστό σαλάμι και πίκλες;...
Τα εξαιρετικά αυτά προιόντα συνοδεύονται από γαλλική μπαγκέτα και γαλλικό κρασί ροζέ Côtes de Provence!"

Πηγή: Απεριτίφ α λα γαλλικά! http://franceprofil.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά.

Δίνουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό, περιέχουν πρόσθετα (χρωστικές, συντηρητικά κλπ) ενώ το ανθρακικό που περιέχουν-εάν καταναλώνονται σε τακτική βάση-μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Συντήρηση Τροφίμων στο Ψυγείο

Εικόνα
Η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι την κατανάλωση. Παράλληλα, αποφεύγουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα.

Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι τα τρόφιμα που τοποθετήσαμε στο ψυγείο μας αλλοιώθηκαν πριν από την ημερομηνία λήξης. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωση τους εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
Γιατί παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα;Για να αυξήσουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας δεν φτάνει μόνο να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο αλλά πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ορθής χρήσης.Τί μπορώ να κάνω;Ρυθμίζω σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του ψυγείου στα μεσαία ράφια πρέπει να είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Μπορώ να βάλω ένα θερμόμετρο εάν έχω αμφιβολίες για αν το ψυγείο μου δουλεύει σωστά.Τοποθετώ τα τρόφιμα στη σωστή θέση. Συνήθως τα λαχανικά τοποθετούνται …

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής!

Εικόνα
Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής (World Food Day). Θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO). Σκοπός της είναι να προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 923 εκαταμμύρια άνθρωποι που υποσιτίζονται!
Φέτος ο FAO δίνει έμφαση σε 2 αίτια που συμβάλλουν στο πρόβλημα της πείνας: Κλιματική αλλαγήΒιοκαύσιμαΓια περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του FAO (σελίδα στα αγγλικά).
Στον αντίποδα, η ευημερούσα κοινωνία μας αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα, αντίθετο με το προηγούμενο: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.Στην Ελλάδα ,συγκεκριμένα, τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων, και ακόμα περισσότερο των παιδιών είναι πολύ υψηλά ( 4 στα 10 Ελληνόπουλα παχύσαρκα). Κυρίως η υπερπροσφορά τροφής και η απομάκρυνση από τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα μας οδήγησαν σε αυτή τη θέση.
Η Παγκόσμια Μέρα της Διατροφής μπορεί να γίνει αφορμή για διπλό προβληματισμό: Τί μπορούμε να κάνου…

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Εικόνα
Η συμβουλή αυτής της εβδομαδας είναινα διαβάζουμε την ετικέτα πάνω στη συσκευασία των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε.

Από την ετικέτα παίρνουμε χρήσιμες πληροφορίες όπως : που συσκευάστηκε το προϊόν, από ποιά υλικά φτιάχτηκε, πόσο θρεπτικό είναι, είναι κατάλληλο για άτομα με παθήσεις, πόσες θερμίδες έχει κ.α.

Διεξοδική αναφορά στον τρόπο που διαβάζεται η ετικέτα γίνεται στην ανάρτηση : Πώς διαβάζεται μία ετικέτα

Κυκλοφορούν προϊόντα με μελαμίνη στην ελληνική αγορά;

Εικόνα
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ δεν κυκλοφορεί γάλα κινεζικήςπροέλευσης στην ελληνική αγορά, ούτε προϊόντα του. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που αμφισβητούν αυτές τις δηλώσεις.

Κάποιοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι βρίσκουν με ευκολία γάλα κινεζικής προέλευσης να διατίθεται στα κινέζικα κασταστήματα ειδών διατροφής. Ακόμα, στην εφημερίδα "Το Έθνος" δημοσιεύεται κατάλογος με 18 επιχειρήσεις που εισάγουν τρόφιμα από την Κίνα, τα οποία μπορεί να περιέχουν γάλα πχ μπισκότα, γλυκά κλπ. Τί μπορεί να κάνει ο καταναλωτής για να προφυλάξει την υγεία του;Επειδή ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο αληθεύουν αυτά ή όχι, καλό είναι να παίρνει ορισμένες προφυλαξεις, για να αποφύγει την κατανάλωση προίόντων μολυσμένων με μελαμίνη.ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Δεν ψωνίζω γάλα και προϊοντα που περιέχουν γάλα από κινέζικα καταστήματα ειδών διατροφής. Τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γάλα είναι : τυρί,μπισκοτα απλά, μπισκότα με γέμιση, πουτίγκες και κάθε είδους κρέμες, γιαού…

Μελαμίνη

Τις τελευταίες ημέρες ένα "διατροφικό σκάνδαλο" έχει απασχολήσει τα Μέσα Ενημέρωσης. Αφορά την αποκάλυψη ύπαρξης νοθευμένου γάλακτος μεμελαμίνη. Το γάλα αυτό έχει προέλευση την Κϊνα.

Τί είναι η μελαμίνη;Πρόκειται για ένα οργανικό συστατικό. Εφεβρέθηκε τη δεκαετία του 1830.Χρησιμοποιείται γαι την παραγωγή πλαστικών ειδών πχ. σκεύη οικιακής χρήσης, στον βιομηχανικό τομέα και αλλού.

Γιατί έβαλανμελαμίνη στο γάλαμελαμίνη χρησιμοποιείται για τη νοθεία του γάλακτος και όχι μόνο. Στην περίπτωση του γάλακτος, κατά τη διαδικασία παραγωγής κάποιοι αραιώνουν το γάλα με νερό (για να αυξήσουν τα κέρδη τους προφανώς).

Προκειμένου να μην φανεί στους ελέγχους η αραίωση του γάλακτος προσθέτουν κάποια φτηνά υλικά που θα κάνουν τα γάλα να φαίνεται πιο πυκνό. Ένα τέτοιο συστατικό είναι η μελαμίνη. Στους συνηθισμένους ελέγχους η προσθήκη μελαμίνης κάνει το γάλα να φαίνεται εντάξει ως προς την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.

Τί προκαλεί η κατανάλωση μελαμίνης στον οργανισμό;Η κατανάλωση μελαμίνης

Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Σεπτέμβριο

Το μήνα που μας πέρασε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ δεν ανακοίνωσε την ανάκληση κανενός προϊόντος. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με κινεζικό γάλα το οποίο ήταν νοθευμένο με μελανίνη, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε δελτία τύπου για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Διαβάζουμε από το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, 29/9/2008:

"Μετά από στοχευμένους ελέγχους σε δεκάδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης σε Αθήνα (περιοχές Μεταξουργείου, Ομόνοιας, Βοτανικού και Αμπελοκήπων) και Θεσσαλονίκη (περιοχή Βαρδαρίου) που διακινούν κινέζικα προϊόντα, ακόμα και σε εκείνα που ανέφεραν δημοσιεύματα, δεν βρέθηκαν τα ανωτέρω προϊόντα αλλά ούτε και κανένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν κινέζικης προέλευσης.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εισαγωγή και η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και στην Ελλάδα.

Ο ΕΦΕΤ παράλληλα συνεχίζει τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν παρανόμως διακινούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στ…

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Εικόνα
Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα! Καλό είναι να μην περιμένουμε μέχρι να αισθανθούμε δίψα για να πιούμε νερό. Συνήθως το αίσθημα της δίψας εμφανίζεται αφού ο οργανισμός μας έχει αφυδατωθεί.

Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2

Εικόνα
Ανησυχητικά τα νέα για τη διατροφή των παδιών στα κυλικεία!

Μία πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε 153 γυμνάσια και λύκεια της χώρας έδειξε ότι η πλειονότητα των μαθητών, συγκεκριμένα το 74%, καταναλώνει τακτικά στο χώρο του σχολείου τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ανθυγεινά.

Τέτοια είναι τα κρουασάν, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια και πολλά άλλα σνακς. Αυτού του είδους τα τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτηξη προβλημάτων υγείας πχ. υπέρταση, διαβήτης κλπ. Τέλος δημιουργούν αρνητικές διατροφικές συνήθειες στον αυριανό ενήλικα.

Για αυτούς τους λόγους από το νόμο απαγορεύεται η πώληση τους στα κυλικεία των σχολείων. Ωστόσο αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια... Διαβάστε ποια είναι τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στη "Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία".

Η έρευνα όμως δεν τελειώνει εδώ. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε διάφορα τρόφιμα που διατίθονται από τα κυλικεία. Τα αποτελέσματα ήταν όντως ανησυχητικά…

Διαβητικοί στην Ελλάδα!

Στη χώρα μας ζουν πολλά άτομα που νοσούν ή θα νοσήσουν στο μέλλον από διαβήτη. Ωστόσο, φαίνεται το κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο ούτε για την πρόληψη, ούτε για τη θεραπεία.

Διαβάστε το διαφωτιστικό άρθρο με τα συμπεράσματα πρόσφατης ευρωπαϊκής μελέτης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ... ΣΦΑΛΙΑΡΑ
για το ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των πολιτών που πάσχουν από διαβήτη

Το άρθρο ανήκει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" .