Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική αντί κάποιου άλλου λίπους (βουτυρο, μαργαρίνες, ηλιέλαιο). Το ελαιόλαδο δεν έχει λιγότερες θερμίδες από τα άλλα λίπη αλλά υπερέχει σε ποιότητα πχ αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντοχή στη θερμοκρασία κλπ.

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Δυσανεξία στη λακτόζη

Αναγνώστης του ιστολογίου είχε την απορία : Τί είναι η δυσανεξία στη λακτόζη; Για ποιoύς λόγους εμφανίζεται; Παρακάτω θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα του με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο.


Πίνακας 1: γεωγραφική κατανομή ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Με κόκκινο οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης της δυσανεξίας, Πράσινο : μικρότερα ποσοστά.Γκρι περιοχές: δεν υπάρχουν μετρήσεις. Πηγή πίνακα: Wikimedia Commons

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία πάρα πολύ συχνή δυσανεξία. Αλλιώς ονομάζεται υπολακτασία. Πρόκειται για γενετική διαταραχή. Η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με αυτή την κατάσταση ήταν το 1963, αν και προϋπήρχε. Από ότι φαίνεται, η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που ζουν στα νότια κλίματα (Νότια Ευρώπη, Αφρική, Ινδία, Μογγολία).

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την έλλειψη του ενζύμου λακτάση. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται φυσιολογικά στο λεπτό έντερο και διασπά τη λακτόζη, ένα κύριο συστατικό του γάλακτος. Η λακτόζη είναι υδατάνθρακας και δίνει στο γάλα τη γλυκιά του γεύση.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν χαμηλότερα επίπεδα λακτάσης από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η πέψη του γάλακτος(δεν διασπάται η λακτόζη). Όταν το άτομο καταναλώσει γαλακτοκομικά με σημαντική ποσότητα λακτόζης, πχ πάνω από 12 γρ (όσο περιέχει ένα ποτήρι γάλα) έχει ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση τους όπως φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, κράμπες στην κοιλιά, διάρροια κλπ.

Πολλές φορές το άτομο στην παιδική ηλικία έχει φυσιολογικά επίπεδα λακτάσης στο έντερο, δηλ η πέψη του γάλακτος γίνεται φυσιολογικά ενώ όταν μεγαλώσει ( ενήλικη ζωή) τα επίπεδα αυτά πέφτουν. Τότε το άτομο εμφανίζει τις ενοχλήσεις που προαναφέρθηκαν. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του οργανισμού.

Κάποιοι άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην δυσανεξία στο γάλα είναι μολύνσεις στο λεπτό έντερο, υποθρεψία, σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα που φέρουν τον ιό HIV, καθώς και σε άτομα που για μεγάλο χρονικό διάστημα σιτίζονταν μόνο με ορό πχ κάποιος που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.

Επειδή όπως αναφέρθηκε τα άτομα με δυσανεξία έχουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης μπορούν να δοκιμάζουν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών πχ 100 ml γάλα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί και σταδιακά να ανεβούν τα επίπεδα της λακτάσης.

Ακόμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση πχ γιαούρτι, επιδόρπιο γιαουρτιού, τυρί, κεφίρ έχουν χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης από το γάλα και είναι συνήθως πιο ανεκτά από τον οργανισμό (σε λογικές πάντα ποσότητες). Επιπλέον κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά γάλατα με λιγότερη λακτόζη (70% λιγότερη λακτόζη).

Επίσης υπάρχουν προϊόντα από σόγια (γάλα σόγιας , τόφου). Δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως η γεύση τους μοιάζει με τα γαλακτοκομικά. Δεν περιέχουν λακτόζη.


εικόνα 1: κεφίρ, εικόνα 2: τόφου

λέξεις κλειδιά: δυσανεξία, δυσανεξια, λακτοζη, λακτόζη, λακτάση, λακταση, γάλα, γαλα, ζύμωση, γαλα σόγιας, ένζυμο, ενζυμο, τόφου, κεφίρ

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Απεριτίφ α λα γαλλικά!

Λίγα λόγια για τη δημοφιλή γαλλική συνήθεια του απεριτίφ!

Το άρθρο προέρχεται από το αξιόλογο ιστολόγιο Parlez-vous français?. Θέμα του ιστολογίου είναι η γαλλική γλώσσα, η γαλλική κουλτούρα και η γαστρονομία.

"Η δημοφιλής γαλλική συνήθεια του απεριτίφ! Ας δώσουμε στην καθημερινότητά μας μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα...Δουλειά,τρέξιμο,κούραση...Ενας λόγος να δώσουμε στα βράδια μας μια νότα γιορτής με χρώμα και γεύση!
Ροκφόρ Société,καμαμπέρ Le Chêne d'argent και κατσικίσιο τυρί Tartare; ... Καπνιστό σαλάμι και πίκλες;...
Τα εξαιρετικά αυτά προιόντα συνοδεύονται από γαλλική μπαγκέτα και γαλλικό κρασί ροζέ Côtes de Provence!"

Πηγή: Απεριτίφ α λα γαλλικά! http://franceprofil.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά.

Δίνουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό, περιέχουν πρόσθετα (χρωστικές, συντηρητικά κλπ) ενώ το ανθρακικό που περιέχουν-εάν καταναλώνονται σε τακτική βάση-μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008

Συντήρηση Τροφίμων στο Ψυγείο

Η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι την κατανάλωση. Παράλληλα, αποφεύγουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα.

Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι τα τρόφιμα που τοποθετήσαμε στο ψυγείο μας αλλοιώθηκαν πριν από την ημερομηνία λήξης. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωση τους εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
 • Γιατί παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα;
Για να αυξήσουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας δεν φτάνει μόνο να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο αλλά πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ορθής χρήσης.
 • Τί μπορώ να κάνω;
 1. Ρυθμίζω σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του ψυγείου στα μεσαία ράφια πρέπει να είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Μπορώ να βάλω ένα θερμόμετρο εάν έχω αμφιβολίες για αν το ψυγείο μου δουλεύει σωστά.
 2. Τοποθετώ τα τρόφιμα στη σωστή θέση. Συνήθως τα λαχανικά τοποθετούνται στο συρτάρι, στο κάτω μέρος του ψυγείου ενώ τα κρέατα και τα ψάρια τοποθετούνται στο ακριβώς από πάνω ράφι, που είναι το πιο ψυχρό μέσα στο ψυγείο. Τα γάλατα και άλλα ευπαθή προϊόντα είναι καλό να μην τοποθετούνται στην πόρτα γιατί η θερμοκρασία εκεί είναι υψηλότερη. Στην πόρτα βάζουμε λιγότερο ευπαθή τρόφιμα πχ ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κλπ.
 3. Τοποθετώ τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη πχ μπολ, κλειστά δοχεία, τα καλύπτω με σελοφάν ώστε να αποφύγουμε να μεταφερθούν υγρά (να τρέξουν χυμοί ή ζουμιά) από το ένα τρόφιμο στο άλλο.
 4. Δεν γεμίζω το ψυγείο με πολλά τρόφιμα. Όταν το ψυγείο μας γεμίσει ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, έτσι δεν ψύχονται καλά τα τρόφιμα.
 5. Για τον παραπάνω λόγο, ελέγχω τακτικά τα τρόφιμα: ό,τι δείχνει αλλοιωμένο ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του το πετάμε.
 6. Δεν τοποθετώ ποτέ καυτά ή ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο, πχ μαγειρεμένο φαγητό. Περιμένω μέχρι το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
 7. Διαβάζω πάντα τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων. Πχ τρόφιμα που αναγράφεται ότι συντηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο αλλά στην κατάψυξη.
Ακόμα, όταν αγοράζουμε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι το γάλα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά (δεν τα ξεχνάμε μέσα στο αυτοκίνητο ή επάνω στο τραπέζι της κουζίνας). Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ευπαθή προϊόντα τα βγάζουμε εκτός ψυγείο όσο το δυνατόν λιγότερο πχ δεν αφήνουμε το γάλα επάνω στο τραπέζι. Ρίχνουμε όσο θέλουμε στο ποτήρι μας και το ξαναβάζουμε αμέσως μέσα στο ψυγείο.

Το καλοκαίρι μπορούμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη χαμηλότερα.

Τέλος, τακτοποιούμε με τον εξής τρόπο τα τρόφιμα: αυτά που αγοράσαμε πρόσφατα τα βάζουμε πίσω ενώ μπροστά φέρνουμε τα παλιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα. Ακριβώς όπως κάνουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Έτσι λιγοστεύουμε την πιθανότητα να περάσει η ημερομηνία λήξης των προϊόντων πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι καλό για τη υγεία μας και την τσέπη μας.

Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ιστοχώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα-The European Food Information Site, www.eufic.org

λέξεις κλειδιά: ψυγείο, ψυγειο, συντήρηση, συντηρηση, διατηρηση, αλλοίωση, τρόφιμα, αποθήκευση, θερμοκρασία, ψύξη, ψυξη, τροφική δηλητηρίαση

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής!

Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής (World Food Day). Θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO). Σκοπός της είναι να προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 923 εκαταμμύρια άνθρωποι που υποσιτίζονται!

Φέτος ο FAO δίνει έμφαση σε 2 αίτια που συμβάλλουν στο πρόβλημα της πείνας:
 • Κλιματική αλλαγή
 • Βιοκαύσιμα
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του FAO (σελίδα στα αγγλικά).

Στον αντίποδα, η ευημερούσα κοινωνία μας αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα, αντίθετο με το προηγούμενο: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

Στην Ελλάδα ,συγκεκριμένα, τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων, και ακόμα περισσότερο των παιδιών είναι πολύ υψηλά ( 4 στα 10 Ελληνόπουλα παχύσαρκα). Κυρίως η υπερπροσφορά τροφής και η απομάκρυνση από τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα μας οδήγησαν σε αυτή τη θέση.

Η Παγκόσμια Μέρα της Διατροφής μπορεί να γίνει αφορμή για διπλό προβληματισμό:

 • Τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας;
 • Ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Κι αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αλλάξουμε προς το καλύτερο;

Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε έναν συνάθρωπό σας που πεινά:Help end world hungerΤί είναι το FreeRice;

Η συμβουλή της εβδομάδας!


Η συμβουλή αυτής της εβδομαδας είναι να διαβάζουμε την ετικέτα πάνω στη συσκευασία των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε.

Από την ετικέτα παίρνουμε χρήσιμες πληροφορίες όπως : που συσκευάστηκε το προϊόν, από ποιά υλικά φτιάχτηκε, πόσο θρεπτικό είναι, είναι κατάλληλο για άτομα με παθήσεις, πόσες θερμίδες έχει κ.α.

Διεξοδική αναφορά στον τρόπο που διαβάζεται η ετικέτα γίνεται στην ανάρτηση : Πώς διαβάζεται μία ετικέτα

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

Κυκλοφορούν προϊόντα με μελαμίνη στην ελληνική αγορά;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ δεν κυκλοφορεί γάλα κινεζικής προέλευσης στην ελληνική αγορά, ούτε προϊόντα του. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που αμφισβητούν αυτές τις δηλώσεις.

Κάποιοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι βρίσκουν με ευκολία γάλα κινεζικής προέλευσης να διατίθεται στα κινέζικα κασταστήματα ειδών διατροφής. Ακόμα, στην εφημερίδα "Το Έθνος" δημοσιεύεται κατάλογος με 18 επιχειρήσεις που εισάγουν τρόφιμα από την Κίνα, τα οποία μπορεί να περιέχουν γάλα πχ μπισκότα, γλυκά κλπ.
 • Τί μπορεί να κάνει ο καταναλωτής για να προφυλάξει την υγεία του;

Επειδή ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο αληθεύουν αυτά ή όχι, καλό είναι να παίρνει ορισμένες προφυλαξεις, για να αποφύγει την κατανάλωση προίόντων μολυσμένων με μελαμίνη.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
 • Δεν ψωνίζω γάλα και προϊοντα που περιέχουν γάλα από κινέζικα καταστήματα ειδών διατροφής. Τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γάλα είναι : τυρί,μπισκοτα απλά, μπισκότα με γέμιση, πουτίγκες και κάθε είδους κρέμες, γιαούρτια, επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, μιλκ σεικ, παγωτά, κρουασάν, κέικ, σοκολατούχο γάλα, γάλα με γεύση μήλο, άλλα ροφήματα με βάση το γάλα κλπ

 • Αν δειπνήσω σε εστιατόριο που σερβίρει κινέζικη κουζίνα καλό είναι αν αποφύγω τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά (Διευκρίνηση :Το γάλα σόγιας είναι προϊόν φυτικής προέλευσης-δεν έχει βρεθεί νοθευμένο με μελαμίνη). Παραγγείλτε πιάτα ,για τα οποία γνωρίζετε τα συστατικά τους ή ρωτήστε τί περιέχουν.

 • Κοιτώ πάντα την προέλευση του προϊόντος πριν το αγοράσω. Δεν αγοράζω τρόφιμα που περιέχουν γάλα ( όπως τα παραπάνω) που αναγράφουν στη συσκευασία: made in china, made in PRC.

 • Τέλος, ενημερώνομαι σωστά! Ενημερώνομαι από αξιόπιστες πηγές πχ σοβαρές εφημερίδες και κανάλια, από τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων (ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους, Τελωνείο) και από ειδικούς.

λέξεις κλειδιά: μελαμίνη, μελαμινη, γάλα, γαλα, κινεζικο, νοθεία, ΕΦΕΤ,

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Μελαμίνη

Τις τελευταίες ημέρες ένα "διατροφικό σκάνδαλο" έχει απασχολήσει τα Μέσα Ενημέρωσης. Αφορά την αποκάλυψη ύπαρξης νοθευμένου γάλακτος με μελαμίνη. Το γάλα αυτό έχει προέλευση την Κϊνα.

 • Τί είναι η μελαμίνη;
Πρόκειται για ένα οργανικό συστατικό. Εφεβρέθηκε τη δεκαετία του 1830.Χρησιμοποιείται γαι την παραγωγή πλαστικών ειδών πχ. σκεύη οικιακής χρήσης, στον βιομηχανικό τομέα και αλλού.

 • Γιατί έβαλαν μελαμίνη στο γάλα;
Η μελαμίνη χρησιμοποιείται για τη νοθεία του γάλακτος και όχι μόνο. Στην περίπτωση του γάλακτος, κατά τη διαδικασία παραγωγής κάποιοι αραιώνουν το γάλα με νερό (για να αυξήσουν τα κέρδη τους προφανώς).

Προκειμένου να μην φανεί στους ελέγχους η αραίωση του γάλακτος προσθέτουν κάποια φτηνά υλικά που θα κάνουν τα γάλα να φαίνεται πιο πυκνό. Ένα τέτοιο συστατικό είναι η μελαμίνη. Στους συνηθισμένους ελέγχους η προσθήκη μελαμίνης κάνει το γάλα να φαίνεται εντάξει ως προς την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.

 • Τί προκαλεί η κατανάλωση μελαμίνης στον οργανισμό;

Η κατανάλωση μελαμίνης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (πέτρες στα νεφρά) και σε νεφρική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση όμως που η μελαμίνη που χρησιμοποιείται για τη νοθεία δεν είναι είναι "καθαρή", περιέχει δηλαδή κι άλλες ουσίες τότε είναι πιθανό να προκληθούν περισσότερα προβλήματα υγείας. Περισσότερο ευάλωτοι στις παρενέργειες της μελαμίνης είναι τα βρέφη και τα παιδιά.

 • Κυκλοφορεί το νοθευμένο με μελαμίνη γάλα και στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του ΕΦΕΤ δεν κυκλοφορεί το νοθευμένο γάλα ούτε τα προΐόντα του στην Ελλάδα. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγουμε για το επόμενο διάστημα την αγορά γάλακτος και προϊόντων του από κινέζικά καταστήματα τροφίμων πχ μπισκοτα με κρέμα γάλακτος, κρέμα, πουτίγκα, κέικ κλπ, καθώς και προϊόντα που περιέχουν γάλα τα οποία αναγράφουν "made in china" ( ή made in PCR*).

 • Ύπάρχουν κάποιοι άλλοι κίνδυνοι από τη μελαμίνη;
Ναι, υπάρχουν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά μαγειρικά σκεύη τα οποία παράγονται από μελαμίνη πχ κουτάλες, φόρμες κλπ Αυτά τα σκεύη, παρότι είναι γενικώς ανθεκτικά, δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ελευθερωθεί η μελαμίνη. Για αυτό το λόγο τα σκέυη που είναι από μελαμίνη δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο, στο φούρνο μιρκοκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων.

*PCR: People' s Republic of China

λέξεις κλειδιά: μελαμίνη, μελαμινη, μελαμίνης, γάλα, γάλα, γάλακτος, Κίνα, νοθεία, νοθευμένο γάλα, ΕΦΕΤ, γαλακτοκομικά προϊόντα

Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Σεπτέμβριο

Το μήνα που μας πέρασε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ δεν ανακοίνωσε την ανάκληση κανενός προϊόντος. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με κινεζικό γάλα το οποίο ήταν νοθευμένο με μελανίνη, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε δελτία τύπου για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Διαβάζουμε από το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, 29/9/2008:

"Μετά από στοχευμένους ελέγχους σε δεκάδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης σε Αθήνα (περιοχές Μεταξουργείου, Ομόνοιας, Βοτανικού και Αμπελοκήπων) και Θεσσαλονίκη (περιοχή Βαρδαρίου) που διακινούν κινέζικα προϊόντα, ακόμα και σε εκείνα που ανέφεραν δημοσιεύματα, δεν βρέθηκαν τα ανωτέρω προϊόντα αλλά ούτε και κανένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν κινέζικης προέλευσης.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εισαγωγή και η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και στην Ελλάδα.

Ο ΕΦΕΤ παράλληλα συνεχίζει τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν παρανόμως διακινούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στα πλαίσια και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούνται οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην επισήμανση σύνθετων τροφίμων Κινέζικης προέλευσης "

λέξεις κλειδιά: μελαμίνη, γάλα, κινεζικο γάλα, νοθεία

Η συμβουλή της εβδομάδας!


Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας είναι να πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα! Καλό είναι να μην περιμένουμε μέχρι να αισθανθούμε δίψα για να πιούμε νερό. Συνήθως το αίσθημα της δίψας εμφανίζεται αφού ο οργανισμός μας έχει αφυδατωθεί.

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008

Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2

Ανησυχητικά τα νέα για τη διατροφή των παδιών στα κυλικεία!

Μία πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε 153 γυμνάσια και λύκεια της χώρας έδειξε ότι η πλειονότητα των μαθητών, συγκεκριμένα το 74%, καταναλώνει τακτικά στο χώρο του σχολείου τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ανθυγεινά.

Τέτοια είναι τα κρουασάν, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια και πολλά άλλα σνακς. Αυτού του είδους τα τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτηξη προβλημάτων υγείας πχ. υπέρταση, διαβήτης κλπ. Τέλος δημιουργούν αρνητικές διατροφικές συνήθειες στον αυριανό ενήλικα.

Για αυτούς τους λόγους από το νόμο απαγορεύεται η πώληση τους στα κυλικεία των σχολείων. Ωστόσο αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια... Διαβάστε ποια είναι τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στη "Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία".

Η έρευνα όμως δεν τελειώνει εδώ. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε διάφορα τρόφιμα που διατίθονται από τα κυλικεία. Τα αποτελέσματα ήταν όντως ανησυχητικά. Σημαντικό ποσοστό των τροφίμων βρέθηκε αλλοιωμένο (45% γαλακτοκομικών) ή είχε περάσει η ημερομηνία λήξης τους(25%). Ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις τα τρόφιμα δεν διατηρούνταν σε κατάλληλο μέρος πχ σοκολάτες εκτός ψυγείου.

Ακόμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων για τα κυλικεία μόνο το 3% των κυλικείων έχει υπογεγραμμένο δελτίο έγκρισης από δημόσιο ελεγκτή!

Τέλος έχει ενδιαφέρον η άποψη των καθηγητών και των διευθυντών σχετικά με την ενημέρωση των παιδιών πάνω στη διατροφή. Στην ερώτηση "Είναι επαρκής η εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής διατροφής στο σχολείο;" το 44% των καθηγητών και το 86% των διευθυντών των σχολείων δηλώνει "ΝΑΙ". Ωστόσο οι διατροφικές επιλογές των μαθητών δεν θα λέγαμε ότι τους δικαιώνουν.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά οι αρχές με τη διατροφή των εφήβων. Πρόκειται όμως για ένα θέμα που αξίζει προσοχή, γιατί οι σημερινές επιλογές θα καθορίσουν τις αυριανές σηνήθειες, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
ΠΑΚΟΕ

λέξεις κλειδιά: διατροφή, παιδιά, έφηβοι, κυλικείο, κυλικεία. αλλοιωμένα τρόφιμα, σνακ, ανθυγιεινά τρόφιμα, έρευνα

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008

Διαβητικοί στην Ελλάδα!

Στη χώρα μας ζουν πολλά άτομα που νοσούν ή θα νοσήσουν στο μέλλον από διαβήτη. Ωστόσο, φαίνεται το κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο ούτε για την πρόληψη, ούτε για τη θεραπεία.

Διαβάστε το διαφωτιστικό άρθρο με τα συμπεράσματα πρόσφατης ευρωπαϊκής μελέτης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ... ΣΦΑΛΙΑΡΑ
για το ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των πολιτών που πάσχουν από διαβήτη

Το άρθρο ανήκει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" .