Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής '09

Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής (World Food Day) και έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO). Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή πρόκειται για την ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού (16/10/1945).


Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι σε γενικές γραμμές είναι
  • να δοθεί έμφαση και προώθηση στις καλλιέργειες τροφίμων τόσο από κράτη/κυβερνητικούς φορείς όσο και από μη κυβερνητικούς φορείς
  • να τονωθούν οι υποανάπτυκτες χώρες
  • να ενισχυθεί η συμμετοχή των καλλιεργητών της γης-ειδικότερα των μη προνομιούχων- στη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή σε δράσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους
  • να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πρόβλημα της πείνας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο
  • να φτάσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες
  • και γενικά να αυξηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και να συμμετέχουν από κοινού στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας.
Κάθε χρόνο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή πρόβλημα. Πέρσι έμφαση δόθηκε στα 2 κυριότερα αίτια που συμβάλλουν στο πρόβλημα της πείνας: την κλιματική αλλαγή και τα βιοκαύσιμα.

Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, έμφαση δίνεται στην Εξασφάλιση Τροφής. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές και έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονταν. Φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.02 δισεκατομμύρια (!). Ο αριθμός είναι τρομακτικός.

Προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου , ο Οργανισμός διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Με ποιό τρόπο μπορώ να συμβάλλω στην εξάλειψη του προβλήματος;
Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε ώστε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, είτε βρίσκονται μακριά μας ή πιο κοντά. Ακόμα και στη δική μας χώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Γι΄αυτό στη χώρα μας υπάρχουν οργανώσεις που δέχονται τρόφιμα ώστε να τα διανέμουν εκεί που χρειάζονται.

Όσοι είμαστε από την Κόρινθο, ας γνωρίζουμε ότι στην οδό Περιάνδρου (κάτω από το ύψος της Κύπρου) υπάρχει οργάνωση της Μητρόπολης που δέχεται τρόφιμα.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε από το σπίτι

www.freerice.com Παίξτε το παιχνίδι (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν ρύζι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
www.care2.com Κάντε κλικ (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν τροφή σε παιδιά
www.thehungersite.com Κάντε ένα κλικ (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν φαγητό σε έναν πεινασμένο.
www.charitywater.org Κάντε μία δωρεά και εξασφαλίστε πόσιμο νερό για έναν άνθρωπο για τα επόμενα 20 χρόνια.



Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων
Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή