Ανησυχητική η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παχυσαρκία στην Ελλάδα

Στις 8 Δεκέμβρη ο ΟΟΣΑ* δημοσιοποίησε μία έκθεση για την υγεία με με τίτλο "Health at a glance 2009".

Σε γενικές γραμμές η έκθεση περιλαμβάνει στατιστικά που αφορούν στην αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ*. Μεταξύ άλλων υπολογίζονται διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα της υγείας σε μία χώρα όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Δυστυχώς τα δεδομένα που έχουμε για την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Συνολικά περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας θεωρείται ότι έχει πρόβλημα βάρους (υπέρβαροι +παχύσαρκοι). Ενώ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (2001-02) φαίνεται ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί.

Δυστυχώς υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας παρατηρούνται, τόσο σε ενηλίκους (16,4%) όσο και σε εφήβους 11-15 ετών (19,8%). Παρατηρούμε ότι η παχυσαρκία των εφήβων είναι υψηλότερη από αυτή των ενηλίκων. Για την ακρίβεια καταλαμβάνει την 4η θέση (αντίστροφα) στην κατάταξη ανάμεσα σε 25 χώρες. (βλ πίνακα 1).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παχύσαρκους το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες Αντίθετα στους εφήβους το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων είναι αγόρια.

Παράλληλα χαμηλό είναι το ποσοστό των νέων που έχουν φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση (πίνακας 2).

Οι νέοι ηλικίας 11-13 ετών έχουν χαμηλή κατανάλωση φρούτων και όσο μεγαλώνουν οι κατανάλωση χαμηλώνει. Τα δεδομένα από όλες τις χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο τα κορίτσια καταναλώνουν περισσότερα φρούτα από τα αγόρια.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα παραμένει σχετικά υψηλή αλλά έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος η Ελλάδα έχει μία αρνητική πρωτιά: Τα υψηλότερα ποσοστά στο κάπνισμα σε άτομα ενώ των 15 ετών, δηλ. το 40% του πληθυσμού (πίνακας 3). Το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών είναι άνδρες.

Συμπέρασμα: Είμαστε μία χώρα όπου το μισό περίπου του πληθυσμού έχει πρόβλημα βάρους και καπνίζει. Το ποσοστό των παχύσαρκων Ελλήνων αναμένεται να αυξηθεί αφού οι νέοι της χώρας δεν έχουν καλές διατροφικές συνήθειες και δεν ασκούνται αρκετά.

Πίνακας 1: Παχυσαρκία σε εφήβους 11-15 ετών.
Η μπλε γραμμή συμβολίζει το ποσοστό των παχύσαρκων εφήβων. Ο ρόμβος συμβολίζει το ποσοστό των εφήβων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους (δίαιτα)

Πίνακας 2: Ποσοστό νέων 11-15 ετών που κάνουν οποιαδήποτε μορφής ζωηρής άσκησης καθημερινά

Πίνακας 3 : Κάπνισμα


*Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) (αγγλ. Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) είναι ένας διεθνής οργανισμός εκείνων των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ορισμός ΟΟΣΑ-wikipedia
Health at a Glance 2009 - το πλήρες κείμενο της έρευνας

λέξεις κλειδιά: ΟΟΣΑ, Ο.Ο.Σ.Α , health at a glance 2009, παχυσαρκία, παχυσαρκια, κάπνισμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή