Ανάκληση φιλέτου γαλάζιου καρχαρία

δελτίο τύπου ΕΦΕΤ,  24/9/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος κατεψυγμένου φιλέτου γαλάζιου καρχαρία (γλαύκου) - Prionace glauca, χωρίς δέρμα, με κόκκαλο, στο οποίο ανιχνεύτηκε αυξημένη ποσότητα υδραργύρου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΓΛΑΥΚΟΣ ΦΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΟ-ΓΛΑΥΚΟΣ TINTORERA, ΦΕΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ» με αριθμό παρτίδας 010210 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 02.2012 σε συσκευασία του ενός κιλού, ισπανικής προέλευσης, το οποίο διακινήθηκε μέσω της εταιρείας «Ι. & Σ. Σκλαβενίτη».

Για προληπτικούς λόγους ανακαλούνται / αποσύρονται όλες οι παρτίδες του ανωτέρω προϊόντος. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ξεκίνησε άμεσα σχετικούς ελέγχους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.







Το σχόλιο της διαιτολόγου

Υδράργυρος :  Ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων. Εισέρχεται στην ατμόσφαιρα από φυσικές πηγές πχ ηφαίστεια αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες πχ εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον άνθρακα, χρυσωρυχεία, παραγωγή χλωρίνης, λέβητες κλπ. Από την ατμόσφαιρα ο υδράργυρος μεταφέρεται στο νερό (ποτάμια , λίμνες, θάλασσες) και μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει στα ψάρια. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ψάρια και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όπως ο τόννος, ο ξιφίας, η παλαμίδα, ο καρχαρίας, σκουμπρί κλπ έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στους ιστούς τους.

Η πρόσληψη υδραργύρου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα. Για αυτό το λόγο συνιστάται σε γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουσες ή σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών. Αντίθετα να προτιμούν μικρότερα ψάρια όπως γαύρος, σαρδέλλα και γενικά να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους.

λέξεις κλειδιά : γαλάζιος καρχαρίας, καρχαρίας, καρχαριας, υδράργυρος, υδραργυρος, ΕΦΕΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή