Σπαράγγι: ένα λαχανικό της άνοιξης

πηγή εικόνας

Το σπαράγγι είναι ένα φυτό που συναντάται από την αρχαιότητα στον Ελλαδικό χώρο, ως ένα άγριο χόρτο με ιδιαίτερη γεύση, ενώ μόλις το 1960 άρχισε η συστηματική του καλλιέργεια στην Ελλάδα.

Στο σπαράγγι έχουν αποδοθεί πολλές ιδιότητες όπως διουρητικό, αντικαρκινικό, αφροδισιακό, ενισχυτικό της μνήμης και άλλα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι πολύ χαμηλή, μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γρ ωμού σπαραγγιού!

Σύσταση ωμού σπαραγγιού
Τα θρεπτικά συστατικά στο σπαράγγι

Σε γενικές γραμμές το σπαράγγι έχει ικανοποιητικές ποσότητες  βιταμινών όπως : φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε,  βιταμίνη C, ρετινόλη (προβιταμίνη Α), νιασίνη κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το βράσιμο μπορεί να καταστραφεί το 27-40% των βιταμινών.

Ακόμα περιέχει κι άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι η γλουταθειόνη. Επίσης έχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία:  κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ασβέστιο , σελήνιο κ.α.

Τέλος, είναι πηγή φρουκτο-ολιγοσακχαριτών, ένα είδος υδατανθράκων που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).

Από την άλλη το σπαράγγι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, συνεπώς δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά από άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή υπερουρικαιμία.

πηγή εικόνας

Φρέσκα σπαράγγια βρίσκουμε την άνοιξη, ενώ τις υπόλοιπες εποχές είναι διαθέσιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα.

Μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, βραστά ή στον ατμό, στη σχάρα ή στο φούρνο, τηγανητά ή στο φούρνο μικροκυμάτων, φτάνει να υπάρχει καλή διάθεση και φαντασία.

Μερικές συνταγές με σπαράγγια:

Σαλάτα νισουάζ
Φιλέτο Tres chic (με σπαράγγια)
Ρυζότο με σπαράγγια
Σπαραγγόσουπα βελουτέ
Ομελέτα με σπαράγγια


Και μία δυσάρεστη πτυχή:
Έχει παρατηρηθεί ότι στους περισσότερους ανθρώπους παρουσιάζεται μία δυσάρεστη οσμή στα ούρα μετά την κατανάλωση σπαραγγιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία.



Σχετικοί σύνδεσμοι
Asparagus Wkipedia
ΗΛΙΟΣ - ελληνικό σπαράγγι
Excretion and Perception of a Characteristic Odor in Urine after Asparagus Ingestion: a Psychophysical and Genetic Study
Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health


λέξεις κλειδιά: σπαράγγι, σπαραγγι, sparagi, asparagus,  γλουταθειόνη, γλουταθιόνη, αντιοξειδωτικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή