Ζέα
Όνομα : Ζέα, ζειά, όλυρα, αγριοσίταρο Αγγλικά: Spelt Γαλλικά: ' Epeautre Γερμανικά: Dinkel Ζέα Πηγή Τί είναι η ζέα Η ζέα ή ζειά (triticum spelta) είναι μία ποικιλία σιταριού. Καλλιεργείται στην Ευρώπη από την αρχαιότητα. Αναφορές σε αυτήν απαντώνται σε κείμενα του Γαληνού, του Ιπποκράτη, αλλά και του Ομήρου. Μοιάζει πολύ με το σιτάρι, αλλά έχει πιο μακρύ και λεπτό στάχυ. Από τη ζέα μπορούν να παραχθούν ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά καθώς και οινοπνευματώδη ποτά (βότκα, μπύρα). (1)(2),(4), (5) Συχνά η ζέα συγχέεται με το σιτηρό emmer (Triticum dicoccum), ένα παρόμοιο αλλά διαφορετικό είδος σίτου. (3) Αν και για πολύ καιρό, θεωρούνταν κατάλληλη μόνο για ζωοτροφή, τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια ζέας έχει γίνει και πάλι δημοφιλής, αφενός χάρη στη μειωμένη ανάγκη για χρήση λιπασμάτων, αφετέρου χάρη στη θρεπτική της αξία. (1) (7) Ζέα και σιτάρι: διαφορές Καθώς ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών, η θρεπτική της αξία είναι πα
Σχόλια