Δίαιτα του καρπουζιού, του πεπονιού και κολοκύθια τούμπανα

πηγή εικόνας 
Η σημερινή ανάρτηση είναι με αφορμή μία ακόμα ανορθόδοξη δίαιτα (fad diet) που κυκλοφορεί πολύ τις τελευταίες μέρες, τη λεγόμενη "δίαιτα του καρπουζιού".

Το εν λόγω διατροφικό σχήμα προτείνει την αντικατάσταση των περισσότερων γευμάτων μέσα στην ημέρα από καρπούζι, σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει τη μία με δύο φέτες κάθε φορά (!) , ενώ υπόσχεται θεματική απώλεια της τάξεως των 5 (!!!) κιλών την εβδομάδα.  Ολόκληρο το σχήμα μπορείτε να δείτε εδώ. *

Ένας έμπειρος διαιτολόγος, εξετάζοντας αυτό το σχήμα καταλαβαίνει ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το καρπούζι δεν είναι μια υγιεινή τροφή, διαθέτει άλλωστε αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως όλα τα φρούτα,  απλώς δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών.

Όσο για την υποσχόμενη απώλεια, στο μεγαλύτερο μέρος της πρόκειται για απώλεια υγρών παρά για απώλεια λίπους, ενώ ό,τι χαθεί σύντομα θα αναπληρωθεί από τον οργανισμό.

Αν και ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσει κανείς ένα τόσο στερητικό διαιτολόγιο, δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων που και αυτή τη φορά θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους για καλλίγραμμο σώμα, και θα προσπαθήσουν να το ακολουθήσουν κατά γράμμα, αναλογιζόμενοι τη θεαματική απώλεια. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοια σχήματα είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Αυτό το ανορθόδοξο διατροφικό σχήμα βέβαια δεν είναι το μοναδικό, κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές, πχ δίαιτα του ρυζιού, δίαιτα του ανανά, δίαιτα της λαχανόσουπας κλπ .

Όλα αυτά τα ανορθόδοξα σχήματα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, στερούν τον οργανισμό από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και τέλος δε βοηθούν το άτομο να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Για να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο να πέσει θύμα παραπλάνησης είναι καλό να εξετάζει με κριτική ματιά τις πληροφορίες που διαβάζει στο διαδίκτυο.

Τί να προσέχουμε :

Ποιός και που δημοσιεύει
Καταρχάς , ποιός γράφει το άρθρο; Είναι διαιτολόγος; Διατροφολόγος; Ιατρός; Το σάιτ στο οποίο δημοσιεύονται είναι αξιόπιστο; Φιλοξενεί κι άλλα άρθρα από τον επιστημονικό τομέα;

Ισχυρισμοί
Τί ισχυρίζεται το άρθρο; Εύκολη λύση; Μαγική απώλεια; Αποφυγή ολόκληρων διατροφικών ομάδων; Χρήση ύποπτων σκευασμάτων; Βασίζεται σε παραπάνω από μία έρευνες; Υπερβολικά αυστηρό πρόγραμμα; Υπερβολική χρήση ενός τροφίμου; Είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Υπόσχεται απώλεια πάνω από 1,5 κιλό την εβδομάδα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που διαβάζουμε στα περιοδικά και στο διαδίκτυο.  Όπως δε θα ακολουθούσαμε συμβουλές για κάποιο θέμα υγείας από άτομο που δεν είναι γιατρός, έτσι δεν λαμβάνουμε οδηγίες από άτομα που δεν είναι ειδικευμένα στον τομέα της διατροφής και της διαιτολογίας. Γιατί με την υγεία μας δεν παίζουμε!


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
thematadiatrofis.gr


*[edit 30/9/2017: Το επίμαχο άρθρο με το διατροφικό σχήμα έχει κατέβει. Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο queen.gr,m, στη διεύθυνση http://www.queen.gr/YGEIA-FITNESS/DIATROFH-DIAITES/item/55627-i-diaita-toy-karpoyzioy-tha-sas-kanei-gazeles]

λέξεις κλειδιά: καρπούζι, διαιτα καρπουζιου, δίαιτα καρπουζιού, ανορθόδοξη δίαιτα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή