Ένα όμορφο burger με δυο άλογα.... Το χρονικό ενός διατροφικού σκανδάλου

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα της επικαιρότητας. Όλα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2013, όταν η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (Food Safety Authority of Ireland) αποκάλυψε ότι σε ελέγχους που διεξήγαγε εντοπίστηκε DNA αλόγου σε προϊόντα κρέατος, όπως burger. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα. Φυσικά δεν είναι δυνατό να αναφερθούν όλα τα περιστατικά, καθώς είναι πάρα πολλά. Στην επόμενη ανάρτηση θα γίνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα.


Ιανουάριος 2013


15/01
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακοινώνει ότι σε 10 από 27  προϊόντα κατεψυγμένου μοσχαρίσιου burger , δηλ σε ποσοστό 37%, εντοπίζεται DNA αλόγου. Τα δείγματα είχαν ληφθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2012. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από 3 εταιρίες επεξεργασίας κρεάτων , από τις οποίες οι  2 βρίσκονται στην Ιρλανδία από τις εταιρίες Liffey Meats και Silvercrest Foods, και μία στην Αγγλία ( Dalepak Hambleton). Ας σημειωθεί ότι οι εταιρίες Silvercrest και Delapak είναι θυγατρικές του ομίλου ABP Food Group.

Στα περισσότερα δείγματα το ποσοστό του αλογίσιου DNA ήταν αρκετά χαμηλό  (μικρότερα από 0,3% ) , ωστόσο δεν έλειψε και η περίπτωση ενός δείγματος που βρέθηκε με ποσοστό αλογίσιου κρέατος 29%.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως σε αρκετά από τα δείγματα ανιχνεύθηκε DNA χοίρου (παρότι δεν αναγραφόταν στη συσκευασία η προσθήκη χοιρινού κρέατος). Η ύπαρξη χοιρινού κρέατος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες σε αυτό, καθώς και να ενοχλήσει άτομα που δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας για θρησκευτικούς λόγους. (1), (8), (9)


19/01
Με νέο δελτίο τύπου, η FSAI ενημερώνει το κοινό ότι οι περαιτέρω έλεγχοι στα 10 νοθευμένα προϊόντα με κρεάς αλόγου, για την φαρμακευτική ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), ήταν αρνητικοί. (2)

Η φαινυλοβουταζόνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και της ποδάγρας, αργότερα όμως απαγορεύθηκε η χρήση της λόγω παρενεργειών (πχ πτώση λευκών αιμοσφαιρίων, πρόκληση απλαστικής αναιμίας). Γι΄αυτό απαγορεύεται και η κατανάλωσή της από ζώα που προρίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Από την άλλη χρησιμοποιείται συχνά σε άλογα (όχι προοριζόμενα για ανθρώπινη κατανάλωση πχ ιπποδρόμου) ως αντιπυρετικό και αναλγητικό.  (3)

Ανακοινώνεται η διακοπή της παραγωγής από την εταιρία επεξεργασίας κρεάτων Silvercrest. Άλλα επτά δείγματα ελέγχονται, από τα οποία το ένα βρίσκεται θετικό σε DNA αλόγου. Η προέλευση του είναι από άλλη χώρα εντός Ε.Ε.(4)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου 10 εκατομμύρια κατεψυγμένα burger έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. (4), (5)

Φεβρουάριος

1/02 Η γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ Burger King παραδέχεται ότι τα burger της περιείχαν κρέας αλόγου. Προμηθευτής της αλυσίδας ήταν η εταιρία Silvercrest.(10)

Ανακοίνωση του FSA UK για πιθανή ύπαρξη χοιρινού κρέατος σε τρόφιμα με την ένδειξη "Halal" , τα οποία καταναλώθηκαν από κρατούμενους . (6), (7)

6/02
H FSA  ανακοινώνει την πρόθεση της να κάνει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη κι άλλων προϊόντων με DNA αλόγου ή χοίρου, καθώς και να εντοπίσει τα αίτια που οδηγουν σε αυτή την κατάσταση.  Στόχος είναι να αναλυθούν 224 δείγματα, από 28 περιοχές. Τα αναλυτικά αποτελέσμα αναμένονται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2013.  (11)

8/02

Η FSAI ανακαλεί την κυκλοφορία των προϊόνων της εταιρίας Findus (λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμα, μουσακά κλπ) διότι βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου, και μάλιστα σε ποσοστό 100% . Προϊόντα της εταιρίας κυκλοφορούν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Σουηδία.(12)

12/02
Επείγουσα συνεδρίαση υπουργών στις Βρυξέλλες. (16)

14/02
Ανακοινώνεται η σύλληψη 3 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τους οποίους οι 2 επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ιδιοκτήτες "αμαρτωλών" εργοστασίων, για παραβίαση του νόμου περί απάτης (παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, θα το λέγαμε στην Ελλάδα). (14),(15)

Η γαλλική κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της εταιρίας Spanghero, καθώς κατηγορείται ότι εισήγαγε κρέας αλόγου από τη Ρουμανία, το οποίο αργότερα πουλούσε ως βοδινό στην εταιρία Comigel, η οποία παράγει έτοιμα γεύματα και τα διαθέτει σε πολλές χώρες. (9),(17)

food chain, horse meat scandal
Πώς κατέληξε το αλογίσιο κρεας από τη Ρουμανία στα γαλλικά και αγγλικά σουπερ μάρκετ

15/02
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών , ανακοινώνει την διεξαγωγή περισσότερων ελέγχων σε κάθε χώρα, για την εξακρίβωση την ύπαρξη ή μη κρέατος αλόγου σε προϊόντα. Κάθε χώρα μέλος πρέπει να διεξάγει από 10 έως 150 ελέγχους για ανίχνευση ξένου DNA, ενώ οφείλει να κάνει και τουλάχιστον 5 ελέγχους για υπολείματα φαινυλοβουταζόνης. (18)

 16/02
Διορίζεται νέος πρόεδρος στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ο καθηγητής Michael Gibney. (19)

18/02
Ιδιοκτήτης steakhouse στην Ολλανδία παραδέχεται ότι σέρβιρε επί 63 χρόνια μπριζόλες αλόγου στους ανυποψίαστους πελάτες, μία παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1949. (20)

19/02
Η Nestle αποσύρει προϊόντα από τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. (27)

26/02
Μετά την ανίχνευση κρεάτος αλόγου σε προϊόντα της ΙΚΕΑ στην Τσεχία , η εταιρεία προβαίνει σε ανάκληση ορισμένων προϊόντων (κεφτεδάκια και γεύματα με κεφτεδάκια και πουρέ πατάτας) σε διάφορες χώρες, αναμέσα τους και η Ελλάδα.(22),(23)
.
Amsterdam steakhouse boss admits selling horse for 63 years - See more at: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/02/amsterdam_steakhouse_boss_admi.php#sthash.6SHkn2q7.dpuf

Μάρτιος 

1/03
Και η γνωστή εταιρία fast food TacoBell αποσύριε προϊόντα της από την αγγλική και ισπανική αγορά, αφού βρέθηκαν νοθευμένα. (21)

7/03 
Η ΙΚΕΑ αποσύρει λουκάνικα από τα καταστήματα της στη Ρωσία. (23)

8/2
H FSA ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας (11). Από τα 224 δείγματα που ελήφθησαν μόνο τα 12 βρέθηκαν νοθευμένα με κρέας αλόγου ή/και χοίρου, σε ποσοστό χαμηλότερο από 1%. (24)

22/3
100 κιλά αλογίσιου κρέατος είχαν εισαχθεί στο Ην. Βασίλειο, ως βοδινό, από την Ουγγαρία. (25)

25/03
Η FSAI ανακοινώνει ότι από 1225 προϊόντα που ελέχθηκαν στο διάστημα 2 με 25 Μαρτίου μόνο 3 βρέθηκαν νοθευμένα. (26)


Μπορείτε να διαβάσετε και τα παρακάτω άρθρα, για πιο γενικές πληροφορίες.
Η άλλη μισή αλήθεια για το κρέας αλόγου Το Βήμα
Έρευνα: Πώς φτάνει το κρέας αλόγου στο τραπέζι μας Η Καθημερινή



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ : Το χρονικο ένός διατροφικού σκανδάλου 2 : Η ελληνική πραγματικότητα



Σχετικοί σύνδεσμοι
1 Press Release FSAI
2 Update on Authenticity of Meat Products FSAI
3 Phenylbutazone-Wikipedia
4 Second update on investigation into horse and pig DNA in beef products  FSA uk
5 Meat factory closes after horse found in 9 of 13 burgers Mirror
6 FSA issues statement following Ministry of Justice announcement about non Halal meat
7 Traces of pork DNA' found in halal prison meat-BBC
CEO Statement to the Joint Oireachtas Committee on Agriculture, Food and the Marine- FSAI
9 Meat adulteration scandal Wikipedia
10 Burger King reveals its burgers were contaminated in horsemeat scandal  Guardian
11 Meat testing protocol published by FSA
12  FSAI Advises of Findus Beef Lasagne Withdrawal in Ireland
13 Findus beef lasagne contained up to 100% horsemeat, FSA says, ΒΒC
14 Arrests made at meat plants FSA
15 Horse meat arrests Horse meat probe arrests: Three quizzed on suspicion of fraud Mirror
16  EU ministers to hold meeting on horsemeat Reuters
17  Horsemeat scandal: France blames processor Spanghero BBC
18 Horse meat: Member States endorse the Commission's control plan to detect fraud in the marketing of foods  Europa Press Release
19 New Chairman Appointed for Food Safety Authority of Ireland FSAI
20 Amsterdam steakhouse boss admitts selling horse for 63 years DutchNews.nl
21 Horsemeat scandal: Taco Bell withdraws UK beef products Guardian
22 Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρεάτος αλογου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια ΙΚΕΑ ΕΦΕΤ
23 IKEA suspends sausage sale in Russia due to horsemeat themoscownews.com      [edited 30/9/2017:το σάιτ themoscownews δε λειτουργεί πλέον , αντίστοιχη πηγή για την είδηση :
     Ikea finds horse meat in Russian hotdogs CNN ]
24 Update on progress of FSA beef product surveys FSA
25 Hungarian horse meat labelled as beef FSA
26 FSAI Publishes Latest Results of Industry Tests for Horse Meat FSAI
27 Nestle withdraws pasta meals as horsemeat scandal spreads Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή