Ανάκληση αλλαντικών από τον ΕΦΕΤ για το Ε120, και η απάντηση του ΣΕΒΕΚ

Τον μήνα Ιούλιο, ο ΕΦΕΤ, με 2 δελτία τύπου (22/7/2013 και 30/7/2013) ανακάλεσε ορισμένες παρτίδες αλλαντικων προϊόντων που βρέθηκαν να φέρουν την χρωστική Ε120 χωρίς την απαραίτητη επισήμανση. Στα δελτία τύπου η Ε120 αναφέρεται ως "μη επιτρεπόμενο πρόσθετο για τα συγκεκριμένα είδη τροφίμου".

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την ύπαρξη της χρωστικής.


                                                                                                         

Δελτίο τύπου ΣΕΒΕΚ.

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για τη χρήση της χρωστικής Ε 120 σε ορισμένα είδη αλλαντικών, ο ΣΕΒΕΚ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η χρήση της εν λόγω χρωστικής ουσίας επιτρέπεται σε μεγάλη γκάμα τροφίμων και ουδέποτε χαρακτηρίσθηκε ως επικίνδυνη ή επιβλαβής.

Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται εκτός από τη βιομηχανία των προϊόντων επεξεργασίας κρέατος και σε πολλά άλλα προϊόντα διατροφής.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αφορά σε μη ορθή επισήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω πρόσφατης (Ιούνιος 2013) αλλαγής της νομοθεσίας για τα πρόσθετα τροφίμων.

Ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕΚ/1129/2011 εξακολουθεί να επιτρέπει τη χρήση της χρωστικής Ε 120 σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα αλλαντικά από σύγκοπτο κρέας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τον καταναλωτή. 


                                 



Τελικά τι είναι η χρωστική Ε120; 


Coccus cacti, E120, Ε120, κοχενίλλη, καρμίνες, καρμινικό οξύ
Τα έντομα του είδους Cochineal πάνω σε Opuntia cactus (Πηγή )

Πρόκεται για μία φυσική κόκκινη χρωστική ουσία,η οποία λαμβάνεται από την εκχύλιση αποξηραμένων θυληκών εντόμων του είδους Coccus cacti. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προϊόντα, πχ αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, ποτά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και άλλα. Μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα σε αλλεργικά άτομα. Κατά τα άλλα θεωρείται ακίνδυνη.Δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση από αυστηρούς χορτοφάφους (vegan) και από άτομα που η θρησκεία τους απαγορεύει την κατανάλωση εντόμων. Άλλα ονόματα:  Καρμίνη, κοχενίλη, καρμινικό οξύ.



Σχετικοί σύνδεσμοι:

  

Λέξεις κλειδιά: Ε120, E120, κοχενίλλη, κοχενίλη, καρμίνες, καρμινικό οξύ, αλλαντικά, ΕΦΕΤ, ΣΕΒΕΚ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή