Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (σύμπλεγμα Β). Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
  1. αποτελεί τμήμα συνενζύμων
  2. είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA,
  3. συμμετέχει στη σύνθεση της μυελίνης(βρίσκεται στο νευρικό ιστό)
  4. συμμετέχει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.α
Η Β12 έχει μία ιδιαιτερότητα: βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα. Για την ακρίβεια συντίθεται στα φυτοφάγα ζώα, σε βακτήρια και σε μύκητες. Οι διατροφικές πηγές της Β12 είναι τα εντόσθια (καρδιά, νεφρά, συκώτι), το κρέας γενικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί , το αυγό και το γάλα.
  • Τί συμβαίνει λοιπόν με τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή;
Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Τα αποθέματα μπορεί να κρατήσουν από 5 έως 7 χρόνια περίπου. Έτσι, ένα άτομο που θα ακολουθήσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα χορτοφαγική διατροφή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την έλλειψη της Β12.

Από την άλλη, άτομα που ακολουθούν για χρόνια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσουν έλλειψη. Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι αποφεύγουν, όχι μόνο το κρέας αλλά κάθε τι που προέρχεται από ζώα πχ αυγά, γάλα, ψάρι, αυγά ψαριού (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το μέλι->μέλισσα).
  • Ποιά είνα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη βιταμίνης Β12;

Συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 (κυανοκοβαλαμίνης)

Ανορεξία

Κακοήθης αναιμία

Απώλεια βάρους

Κατάθλιψη

Δύσπνοια

Νευρικές βλάβες

Γλωσσίτιδα

Παράλυση

Παράταση χρόνου αιμορραγίας



Επίσης πρέπει να ανεφερθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών.
  • Τί μπορεί να κάνει ένας αυστηρός χορτοφάγος (vegan) προκειμένου να αποφύγει την ανεπάρκεια της Β12;
Η μία λύση έγκειται στην εισαγωγή ορισμένων ζωικών τροφών στη διατροφή του όπως γάλα, αυγά, ίσως ακόμα και ψάρι ή θαλασσινά. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές του επιλογές και πεποιθήσεις.

Εάν δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει διατροφικές συνήθειες η άλλη λύση είναι η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης B12.
  • Σε ποιές άλλες περιπτώσεις εκτός από την χορτοφαγία μπορεί να παρουσιαστεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ενδογενούς παράγοντα (ιntrinsic factor), μίας πρωτεΐνης που παράγεται στο στομάχι.

Όταν δεν υπάρχει αυτός ο ενδογενής παράγοντας τότε παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης Β12.
Αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:
  1. κακοήθης αναιμία
  2. αφαίρεση στομάχου
  3. παρασιτικές λοιμώξεις
Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένα άτομα.

λέξεις κλειδιά: βιταμίνη Β12, B12, βιταμινη Β12, κυανοκοβαλαμίνη, κυανοκοβαλαμινη, κοβαλαμίνη, κοβαλαμινη, ενδογενής παράγοντας, σύμπλεγμα Β, αναιμία, χορτοφαγία, χορτοφάγος, vegan

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μισάνθρωποι χορτομανείς προσηλυτιστές εναντίον του θηλασμού, αντίθετα από ΟΛΑ τα άλλα είδη που προσέχουν τα μικρά τους!...
Όταν ως και τα μωρά των φυτοφάγων ζώων θηλάζουν γάλα,
μισάνθρωποι χορτομανείς στερούν μέχρι θανάτου το γάλα από τα μωρά “τους”...:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece,http://www.nytimes.com/2003/04/05/nyregion/couple-guilty-of-assault-in-vegan-case.html,http://www.cnn.com/2005/LAW/11/08/child.starved/index.html.
Ο ΓΕΩΡΓΟΣ Κάιν ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ τον ΕΙΡΗΝΙΚΟ κτηνοτρόφο αδερφό του Άβελ, για να 'κατακυριεύσει'=ισοπεδώσει=μονοκαλλιεργήσει τη γη και με τον υπερπληθυσμό του να μας φτάσει στα 7 δισεκατομμύρια, και 6 χορτοφάγοι να έχουν καταδικαστεί που στέρησαν το γάλα από τα μωρά τους και το ένα ΤΟ ΠΕΘΑΝΑΝ...
Πού να δούμε και τον άρρωστο=κολλημένο χορτομανή ΜΙΣΟΓΥΝΗ Γκάντι που όχι μόνο δεν πείραξε τις φασιστικές κάστες, αλλά άφησε τους Ινδούς να "αυξάνονται και να υπερπληθύνονται", ώσπου να ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΟΥΝ.
Αλήθεια, γιατί οι προσηλυτιστές χορτομανείς καταδιώκουν το είδος μας, ενώ όλα τα άλλα είδη προσέχουν τα μικρά τους;;;
Κάνοντας πλύση εγκεφάλου κατά της κατανάλωσης γάλακτος και αυγών, οι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ τρομολάγνοι ανθρωποδιώχτες χορτομανείς που υποκρίνονται τους φιλόζωους για να ενοχοποιούν την ανθρωπότητα, μισούν ως και τα ζώα συντροφιάς επειδή ούτε κι αυτά δέχονται να ...φυτοζωούν, τα πουλιά που τρώνε σκουλήκια, τα δελφίνια που τρώνε ψάρια και όλα που τρώνε βακτήρια.
Το αντίθετο του βασανισμού ζώων δεν είναι ο απάνθρωπος χορτοφαγικός προσηλυτισμός με θύματα καχεκτικά παιδιά...
Bλάπτει τα παιδιά η χορτοφαγία !
http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=497
Eίναι λύση άραγε να φυτοποιηθούν-αποβλακωθούν οι φύσει παμφάγοι άνθρωποι, που έχουν φυσική ανάγκη για ήρεμη και ισορροπημένη διατροφή ζωικών πρωτεϊνών, απολύτως απαραίτητων για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου, συνθετώτερου και απαιτητικότερου εγκεφάλου, ο οποίος έτσι τρεφόμενος τους βοήθησε στις δεκάδες παγετώδεις περιόδους, αλλά και στην άμυνα απέναντι στους επιθετικούς ΓΕΩΡΓΟΥΣ, εθισμένους στο στρεσογόνο άμυλο, που ξεκίνησαν τους πολέμους πριν από 7 χιλιάδες χρόνια, και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τους σταματήσουμε... ; http://www.youtube.com/v/4oOsLOotrRw
Ο χρήστης D είπε…
ΒΛΑΜΜΕΝΕ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΚΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ,

http://video.google.com/videoplay?docid=-5165231031895551470#

είσαι αστείος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ioanna είπε…
Παρακαλώ να χρησιμοποιείτε κόσμιες εκφράσεις όταν γραφετε σε αυτό το ιστολόγιο.

Σχόλια με υβριστικό/προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

ευχαριστώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας! Ξεχάσατε όμως τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλεί η έλλειψη Βιταμίνης Β12.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τα υπόλοιπα ζώα φυσικά και θηλάζουν έως ότου και απογαλακτισθούν.δεν πίνουν γάλα ώσπου να γεράσουν όμως ούτε καν περιστασιακά προς τέρψιν.πίνουν έως την νηπιακή ηλικία.φυσικά και πρέπει οι γυναίκες να θηλάζουνε τα μωρά τους,αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς εκτός απο κατι εταιρίες σαν τη nestle που προτείνει έτοιμα σκευάσματα διατροφής για τα παιδάκια και κάνει ανεξέλεγκτα πειράματα στην αφρική.κατα τ αλλα δε θεωρ΄ς ότι το γάλα είναι τόσο απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό.πρωτινες ασβέστιο και λιπαρά οξέα ευτυχώς βρίσκονται σε πληθώρα τροφών...
Ο χρήστης ioanna είπε…
@ ανώνυμος 23 Νοεμ
Τώρα είδα το σχόλιο σας.
Δεν αναφέρω κάτι τέτοιο γιατί από όσο γνωρίζω δεν υπαρχει. Εάν έχετε κάποια σχετική βιβλιογραφία παρακαλώ να την αναφέρετε

@ ανώνυμος Φεβ
Προτιμώ να μην συγκρίνω τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου με αυτές των ζωών γιατί σίγουρα θα βρω πολλές διαφορές.

Ωστόσο όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών, φυσικά και αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή του, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο, από τη δική μου επαγγελματική εμπειρία.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα γαλακτοκομικα εκτός από τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Σας προτείνω να διαβάσετε και μία παλιότερη ανάρτηση για το ασβέστιο:
Ασβέστιο: πώς να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη του
Ο χρήστης Ira είπε…
ειμαι χορτοφαγος εδω και χρονια, οι αιματολογικες μου εξετασεις ειναι παρα πολυ καλες, καλυτερες απο οποιονδηποτε στην ηλικια μου που τρωει ζωικα προιοντα, τηγανιτα, γλυκα και αλκοολ αλλα και απο αυτους που προσεχουν αλλα καταναλωνουν απο ολα αυτα που μας προσφερει ο συγχρονος τροπος ζωης.
το βαρος μου ευτυχως ειναι σε καλο επιπεδο αν και ασκουμαι καθημερινα για πολλη ωρα, κερδισα ενεργεια κτλ
στις τελευταιες εξετασεις ειχα καπως μειωμενη Β12 αλλα ειναι τρελο να αφησω γι'αυτο το λογο τη χορτοφαγια οταν καποιος με χοληστερινη η υψηλό ζαχαρο η δεν ξερω κι εγω τι καλειται να κοψει τα γλυκα η το πολυ κρεας η και το καπνισμα η το αλκοολ γιατι ισως και να κινδυνευει αλλα δεν το κανει ποτε και οι αλλοι τον δικαιολογουν.
Πολυ ωραιο το blog σου, παω να διαβασω κι αλλα θεματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φυτοφάγος ανατόμος ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ότι οι άνθρωποι είναι παμφάγοι:
Ο φυτοφάγος John McArdle, Ph.D., ανατόμος και πριματοτολόγος (ασχολούμενος με τα πρωτεύοντα θηλαστικά), συνοψίζει την κατάσταση σαφώς
[“Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι”, 1996, σ. 174]:
Οι άνθρωποι είναι κλασικά παραδείγματα παμφάγων σε όλα τα σχετικά ανατομικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει καμία βάση στην ανατομία ή τη φυσιολογία για την υπόθεση ότι οι άνθρωποι είναι προ-προσαρμοσμένοι στη χορτοφαγική διατροφή.
Αtherosclerosis is a disease only of herbivores – αρτηριοσκλήρυνση παθαίνουν μόνο τα φυτοφάγα: The American Journ al of Cardiology, 1990, vol. 66,896.

Μια σύντομη περίληψη ορισμένων από τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους παμφάγοι:
1. Το αρχείο των απολιθωμάτων οστών, υπολειμμάτων τροφής, κοπράνων κλπ.: Περίπου επί 13 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνισή τους οι άνθρωποι είναι παμφάγοι, κυρίως ζωικοφάγοι (faunivores), όπως δείχνει στη συνέχεια και η μη ανοχή τους στο πικρό, παρόμοια με των ζωικοφάγων ζώων, που αποκαλούνται λανθασμένα σαρκοφάγα, ενώ τρέφονται και με αυγά κλπ.
2. Συγκριτική ανατομία του ανθρώπινου εντέρου: Τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τη μορφολογία του εντέρου, που αναλύθηκαν με δύο διαφορετικές στατιστικές προσεγγίσεις, δείχνουν προσαρμογές για τις οποίες η καλύτερη εξήγηση είναι η πρακτική τής ζωικοφαγίας. (Η ζωικοφαγία ως εξήγηση υποστηρίζεται επίσης από την αναζήτηση τροφής στις φυλές θηρευτών-τροφοσυλλεκτών). Περαιτέρω, η ανθρώπινη μορφολογία του εντέρου δεν είναι αυτό που αναμένεται για μια φυτοφαγική δίαιτα.
3. Συγκριτική Φυσιολογία (μεταβολισμός)
3α. Εντερικοί υποδοχείς για αιμικό σίδηρο (το 40% του σιδήρου στο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και το ψάρι είναι αιμικός. Όλος ο σίδηρος στα δημητριακά και τα λαχανικά είναι μη αιμικός). Η ύπαρξη εντερικών υποδοχέων για τη συγκεκριμένη απορρόφηση του αιμικού σιδήρου αποτελεί ισχυρή απόδειξη της προσαρμογής στις ζωικές τροφές στη διατροφή, καθώς αιμικός σιδήρος βρίσκεται σε θρεπτικά σημαντικές ποσότητες μόνο στα ζωικά τρόφιμα (πανίδα).
3β. Η ανάγκη για τη βιταμίνη Β-12 στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς και η έλλειψη αξιόπιστων (όλο το χρόνο), φυτικών πηγών δείχνουν εξελικτική προσαρμογή σε ζωικές τροφές στη διατροφή του ανθρώπου.
3γ. Οι φυτικές τροφές είναι φτωχές σε Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα - EFA. Σε γενικές γραμμές, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στις φυτικές τροφές είναι σε κακή για τους ανθρώπους αναλογία (με εξαίρεση πολύ λίγα εξωτικά, ακριβά έλαια) και τα χαμηλά ποσοστά σύνθεσης της EPA, DHA, και άλλων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου από πρόδρομες ουσίες των φυτών, αποτελούν ισχυρή ένδειξη της προσαρμογής μας στα τρόφιμα που περιλαμβάνουν προσχηματισμένα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, δηλαδή της πανίδας.
3δ. Ρυθμός σύνθεσης ταυρίνης. Το χαμηλό ποσοστό της σύνθεσης ταυρίνης σε ανθρώπους, σε σύγκριση με εκείνη στα φυτοφάγα ζώα, δείχνει ανθρώπινη προσαρμογή στις διατροφικές πηγές της ταυρίνης (από την πανίδα) στη διατροφή του ανθρώπου.
3ε. Αργή μετατροπή τής βήτα-καροτίνης. Το χαμηλότατο ποσοστό μετατροπής της βήτα-καροτίνης σε βιταμίνη Α, ιδίως σε σύγκριση με την τιμή μετατροπής στα φυτοφάγα ζώα, δείχνει την προσαρμογή στις διαιτητικές πηγές προσχηματισμένης βιταμίνης Α (δηλαδή, μιας διατροφής που περιλαμβάνει πανίδα).
3στ. Οι περισσότερες φυτικές τροφές είναι φτωχές σε ψευδάργυρο και σίδηρο. Ενώ τα δημητριακά που έχουν αυτά τα ανόργανα στοιχεία, περιέχουν πολλές ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διατροφικές απαιτήσεις για σίδηρο και ψευδάργυρο ικανοποιούνται κυρίως από ζωικές τροφές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης.
3ζ. Η αίσθηση του πικρού στη γεύση ως διατροφικός δείκτης. Μια ανάλυση του εύρους τής πικρής γεύσης, σε σύγκριση με τα άλλα θηλαστικά, δείχνει ότι η ευαισθησία μας για την πικρή γεύση είναι ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ μικρότερη από τα παμφάγα, ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από τα φυτοφάγα και ανάλογα μικρή με αυτή των σαρκοφάγων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
4. Δεν υπάρχει “φυτοφάγα φυλή”. Και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξε ποτέ.
5. Η πραγματική διατροφή όλων των μεγάλων πιθήκων περιλαμβάνει και ζωικά τρόφιμα. Ακόμη και οι μεγάλοι πίθηκοι που βρίσκονται πιο κοντά στους εντελώς χορτοφάγους, οι γορίλες, καταναλώνουν έντομα όταν είναι διαθέσιμα. Χιμπατζήδες και μπονόμπο, οι κοντινότεροι συγγενείς μας, τρώνε περιστασιακά κρέας. Άλλωστε και τα άφθονα, αόρατα στο μάτι έντομα που τρώνε οι χορτοφάγοι δείχνουν, ότι, όπως συμβαίνει και στο επίπεδο των βακτηριδίων, ΔΕΝ υπάρχει αποκλειστικά φυτοφάγο είδος!
6. Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στις συγκριτικές "αποδείξεις" των φυτοφαγικών διαιτών είναι λογικές πλάνες, όπως η παρερμηνεία των μελετών σε σταυλισμένα ζώα για να καταδικάσουν όλες τις δίαιτες με ζωικά. http://www.beyondveg.com

Με κυνόδοντες, με πεπτικό χωρίς ένζυμα για να χωνεύει τη φυτική κυτταρίνη (αλλά με υδροχλωρικό οξύ για τα ζωικά), με εγκέφαλο 70% λίπος που έχει απόλυτη ανάγκη το ζωικό λίπος για να σκεφτεί, πώς καταντά ο παμφάγος άνθρωπος χωρίς τουλάχιστον το βρεφικό του γάλα;;;

Όταν ως και ενήλικα 'φυτοφάγα' ζώα πίνουν γάλα και τρώνε τα ζωύφια που βρίσκουν βόσκωντας,
μισάνθρωποι σπορομανείς (βλ. Χίτλερ, Μάνσον) στερούν μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ το γάλα από τα μωρά τους...:
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ζευγάρι χορτοφάγων δικάζεται για το θάνατο από αθρεψία-μαρασμό τής 11 μηνών κόρης τους...
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231101703.
Και άλλα 3 ανισόροπα ζευγάρια πριν:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece http://www.nytimes.com/2003/04/05/nyregion/couple-guilty-of-assault-in-vegan-case.html
http://www.cnn.com/2005/LAW/11/08/child.starved/index.html.

Ας διαβάσει ο καθένας τι παθαίνουν όσοι εθίζονται στις παθολογικές λεπτίνες των φυτών:
http://tomsthird.blogspot.com/2009/12/toxic-lectins-elimination-diet.html
http://www.owenfoundation.com/Health_Science/Lectins_in_Foods.html
http://www.krispin.com/lectin.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ γαλακτοκομικά

Σημ.: ανάλογα με τα παρακάτω σχετικά με τη αλλοίωση στο ΦΥΣΙΚΟ γάλα – που το πίνουν τα ΒΡΕΦΗ ΟΛΩΝ των θηλαστικών ΚΑΙ για τις ανοσοενισχυτικές του ιδιότητες!!! – ισχύουν στο ΦΥΣΙΚΟ-AΘΕΡΜΟ μέλι και το ΦΥΣΙΚΟ-ΑΘΕΡΜΟ λάδι. Επίσης, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, πρόκειται κυρίως για προερχόμενα από ζώα ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ (που ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ και ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ την οστεοπόρωση) και όχι τα καταναγκαστικά σποροφάγα των βουστασίων, τα οποία τρέφονται με νοσογόνες λεκτίνες (που, μεταξύ πολλών κακών, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ οστεοπόρωση):
tomsthird.blogspot.com/2009/12/toxic-lectins-elimination-diet.html
owenfoundation.com/Health_Science/Lectins_in_Foods.html,
krispin.com/lectin.html.

Αποσπάσματα από την Αναφορά για το Φυσικό Γάλα (Report in Favor of Natural Milk – RFNM) των Aajonus Vonderplanitz, Ph.D., και William Campbell Douglass, M.D.

1. [Εκτός από τα ΑΜΕΤΡΗΤΑ δισεκατομμύρια ευεργετημένων βρεφών ζώων και ανθρώπων από την εμφάνιση του θηλασμού] Σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, για σχεδόν 40 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι ήπιαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια ποτήρια ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος και δεν συνέβη ούτε μια επιδημία, ούτε αποδείχτηκε καμία περίπτωση ασθένειας εξαιτίας του (RFNM, Σχήμα Κ, σ. 58) .

2. Ακόμα και όταν το ΦΥΣΙΚΟ γάλα χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό ώστε να κρατήσει το ωμό κρέας επί 13 χρόνια, δεν έβλαψε κανέναν από τους καταναλωτές. (RFNM σ. 33).

3. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που δείχνουν ότι η παστερίωση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τού κοινού: Παστεριωμένο γάλα προκάλεσε πολλές επιδημίες, με θύματα 200 άτομα, 468 άτομα, 1.492 άτομα, 16.284 άτομα, 17.000 άτομα και 197.000 άτομα…Το παστεριωμένο γάλα έχει προκαλέσει πολλές επιδημίες. Σε κάθε περιστατικό το προϊόν προερχόταν από έναν μόνο παραγωγό. Κατά τα έτη 1978-1997, 232.485 άνθρωποι υπέφεραν λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων από παστεριωμένο γάλα (RFNM σελ. 8-10.) Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το CDC (Center for Disease Control, γνωστό από την πολύνεκρη τρομοεμβολιαστκή μανία του…) ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ‘καλή παστερίωση’. Τα στοιχεία τού CDC δείχνουν πως τα συμπεράσματα της FDA (Food Department Agency – Υπηρεσίας τροφίμων) ότι «η παστερίωση παρέχει εγγυήσεις έναντι λοίμωξεων» είναι αναξιόπιστα. Επιστημονικά και στατιστικά, το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι το ασφαλέστερο διατροφικό αγαθό [τόσο για τα θηλάζοντα ζώα όσο και για τους ανθρώπους].

4. Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού γάλακτος συνέπεσε με μια δραματική αύξηση των ασθενειών από σαλμονέλα (πίνακας CDC, RFNM σ. 42). Θα μπορούσε εύλογα να υποστηριχθεί ότι η στέρηση του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από το κοινό είχε ως αποτέλεσμα επιδείνωση της υγείας.* Στελέχη βακτηρίων έχουν αποκτήσει ανοσία σε αντιβακτηριακούς παράγοντες και οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ασθένειες (RFNM σ. 40, 4). Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στα βακτήρια στα οποία είναι τακτικά εκτεθειμένοι. Νομικά και ηθικά, θα ήταν σωστό να επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν τη φυσική ανοσία από την πρόσληψη βακτηρίων στα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που αγοράζουν ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ενημερωμένοι ανθρώποι.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
* Δεν υπάρχει εμπειρική επιστημονική απόδειξη ότι η διατροφή ή επαφή με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι επικίνδυνη για τα βρέφη και τα παιδιά, ούτε με ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως ορίζονται από το FDA και το CDC. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα βρέφη και τα παιδιά δυναμώνουν με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα, ακόμη και με υψηλά επίπεδα βακτηρίων (RFNM σελ. 28-30 και έκθεμα L). Ασθένειες σε βρέφη έχουν θεραπευτεί επιτυχώς με ΦΥΣΙΚΟ γάλα επί αιώνες σε νοσοκομεία και κλινικές (RFNM σελ. 28-29). Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα μείωσε τους θανάτους βρεφών στο νοσοκομείο St. Vincent κατά 94% (RFNM σ.28, 6).
* Η FDA και το CDC ισχυρίζονται [ψευδώς] ότι δεν βρήκαν καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ιατρική ωφέλεια από το ΦΥΣΙΚΟ γάλα. Η RFNM παρουσιάζει ένα μέρος των στοιχείων των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα οφέλη του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από: τα πανεπιστήμια Harvard, Princeton, Cambridge, Tufts, το Τμήμα Επιστήμης Γαλακτοκομικών τού παν. της Georgia, Dartmouth College, Σχολή Γεωργικής Χημείας του παν. Ohio, Ιατρική Σχολή παν. της Ουάσιγκτον, την Κλινική Μάγιο της Μινεσότα, τα Ιδρύματα Price-Pottenger και Weston Α. Price καθώς και ιατρικά περιοδικά, όπως τα Lancet, Certified Milk Magazine, JAMA (Journal of the American Medical Association), American Journal of Clinical Nutrition, New England Journal of Medicine, British Medical Journal, και έντυπα της Αμερικανικής Ένωσης της Ιατρικής Επιτροπής Γάλακτος, του Παγκόσμιου Ταμείου για την έρευνα στον καρκίνο, της Consumer Reports, της Ένωσης Καταναλωτών, των νοσοκομείων St Vincent και Hartford (RFNM σ.28-33).
* Ο Δρ J.E. Crewe, MD, από την Κλινική Μάγιο, είπε: “η αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών κατά τη διάρκεια δεκαοκτώ ετών, με σχεδόν αποκλειστική διατροφή ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος με έχει πείσει προσωπικά ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόκληση νόσων και της αντίστασης σε αυτές είναι τα τρόφιμα” (RFNM σελ. 32, 1).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Η σημερινή συστηματική παραπληροφόρηση τού κοινού όσον αφορά το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι κατά κύριο λόγο αντιεπιστημονικές εικασίες και δεν βασίζεται σε εμπειρική διερεύνηση (RFNM σ. 39-43). Κάθε διάδοσή τους από τις υπηρεσίες της USHHS (FDA, CFSAN, CDC) συνιστά παραβίαση της προστασίας τής υγείας όλων των Αμερικανών, η οποία έχει ανατεθεί στους εν λόγω οργανισμούς.Η FDA και το CDC με αντιεπιστημονική εκστρατεία προσπαθούν να εξάλειψουν πλήρως τη διατροφή με ΦΥΣΙΚΑ γαλακτοκομικά. Γιατί; Από άγνοια ή / και στενομυαλιά; Ή μήπως λόγω συμπαιγνίας (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations-RICO) με τη βιομηχανία τροφίμων για να καταργήσουν τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν τα κέρδη τους; Ή μήπως και λόγω συμπαιγνίας με το ιατρο-φαρμακευτικό κατεστημένο, που προφανώς θέλει να αρρωσταίνουμε για να κερδοσκοπεί;
Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ασφαλές. Έχει ενσωματωμένη φυσική προστασία, που καταστρέφεται από την παστερίωση (RFNM σελ. 25-27).
rawmilk.org/pdf/report-in-favor-of-raw-milk-final-06-07.pdf
karlloren.com/aajonus/p15.htm


KATAΠΕΛΤΗΣ κατά της κατευθυνόμενης μικροβιοφοβίας:
whale.to/a/aajonus-interview-apr-2009.pdf.

Γάλα; Μα, μη παστεριωμένο
«Επιστροφή στις ρίζες» από πολλούς Αμερικανούς
The New York Times
H Νίνα Πλανκ, συγγραφέας του «Πραγματικά Τρόφιμα: Τι πρέπει να τρώμε και γιατί» αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις του FDA και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της έπινε μη παστεριωμένο γάλα.Σήμερα που θηλάζει το μωρό της εξακολουθεί να πίνει, ενώ δίνει περιστασιακά καμιά γουλιά στον εννιάμηνο Τζούλιαν.
«Πίνουμε μη παστεριωμένο γάλα επειδή εμπιστευόμαστε την παραδοσιακή διατροφική αλυσίδα» λέει η Πλανκ.
Ο Ντέιβιντ Μπαρμπάνο, καθηγητής Διατροφολογίας διευθυντής Κέντρου Ερευνας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Κορνέλ και του πανεπιστημίου του Βερμόντ, υποστηρίζει ότι ο ίδιος μεγάλωσε πίνοντας μη παστεριωμένο γάλα και δεν θυμάται να αρρώστησε.
news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/08/2007_237432
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΣΟ ΜΥΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
~>Πως η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την οστεοπόρωση
http://misha.pblogs.gr/2008/02/pws-h-biomhhania-galaktos-prowthei-thn-osteoporwsh.html

ΚΑΙ ΕΔΩ

Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΥΘΟΣ
http://www.scribd.com/doc/25341647/%CE%97-%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97-%CE%A4%CE%9F-%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%93%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%A3-%CE%9C%CE%A5%CE%98%CE%9F%CE%A3

Η ΚΑΙ ΣΤΟ SITE http://humanisticecology.blogspot.com/2010/06/blog-post_5774.html

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΑΛΛΑ ΕΡΕΥΝΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραια, αμφισβητουμε και τον Ιπποκρατη εδω μεσα.
Ο Ελληνας που τα ξερει ολα.
Για την ιστορια:

Μερικοί από τους πιο διάσημους χορτοφάγους της ιστορίας :

Στηβ Τζομπς
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Μαχάτμα Γκάντι
Τζορτζ Μπέρναρντ Σω
Άλμπερτ Σβάιτσερ
Δαλάι Λάμα (ΧΙV)
Ισαάκ Νεύτων
Βενιαμίν Φραγκλίνος
Τόμας Έντισον
Νίκολα Τέσλα
Τζέιν Γκούνταλ
Καρλ Λιούις
Κάρολος Δαρβίνος
Διογένης
Πλάτωνας
Πυθαγόρας
Σωκράτης
Βολταίρος
Λίο Τολστόι
Πλούταρχος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
στα φυτοφάγα ζώα συντίθεται..αρα και στον άνθρωπο. Φυτοφάγο ζωο είναι ο άνθρωπος. Γιατί να το πάρει από κάπου αφού χρειάζεται μικρές ποσότητες τις οποίες τις παράγει ο οργανισμός?
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ενδιαφέρον το σχόλιο σας. Έχετε κάποια βιβλιογραφία που να στηρίζει την άποψη σας ότι ο ανθρώπινος μεταβολισμός μπορεί να παράξει Β12?
Ο χρήστης Παναγιώτης είπε…
http://vegansofthessaly.blogspot.gr/2012/02/12.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε φίλε ήμαρτον...πόσο υπερβολή πια αυτά που λες.
Ο χρήστης Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε…
Εξαιρετική ενημέρωση για την Β12 υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η ιστοσελίδα είναι βίγκαν ιατρού, ο οποίος συστήνεται και από την Αμερικάνικη Ένωση Διατροφολόγων :
https://nutritionfacts.org/topics/b12/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή