Ανάκληση επικίνδυνης σάλτσας ψαριού

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 12/02/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος σάλτσας (σως) ψαριού, προέλευσης Βιετνάμ, στο οποίο ανιχνεύτηκε ισταμίνη*, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Πρόκειται για σως ψαριού, με την εμπορική επωνυμία «Phu Quoc Fish Sauce - HUNG THANH» σε γυάλινη συσκευασία των 650 ml, η οποία διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ASIANA Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Σύμφωνα με τις Ιρλανδικές Αρχές, ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος με υπέρβαση σε ισταμίνη είναι VN 138 VI 008.

Η ελληνική εταιρεία διακίνησης πληροφόρησε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για την παραλαβή τριών παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν, 12 τεμαχίων η καθεμία, εκ των οποίων η μία είναι δεσμευμένη στην επιχείρηση. Η συνολική διατεθείσα ποσότητα στην αγορά είναι 24 τεμάχια.

Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας και με βάση την αρχή της προφύλαξης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως παρτίδας, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

Ισταμίνη: Μία τοξίνη (τοξική ουσία) που παράγεται κατά τη σήψη των ψαριών πχ όταν το ψάρι δε συντηρήθηκε σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία.


λέξεις κλειδιά: ισταμίνη, ισταμινη, ισταμινης, τοξίνη, ψάρια, ΕΦΕΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή