Ανάκληση προϊόντων με συστατικά του φυτού yacon

 Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 12/8/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντων στα οποία περιέχεται, μεταξύ των υπολοίπων συστατικών, το νέο συστατικό τροφίμου προερχόμενο από το φυτό Smallanthus Sonchifolius (γνωστό και ως yacon), το οποίο δεν έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προϊόντα, τα οποία παρασκευάζονται από τη βρετανική επιχείρηση "Alara Wholefoods Ltd" και διακινούνται από την ελληνική επιχείρηση "Green Bay ΕΠΕ" (Σ. Βρεττού 101, Μενίδι) και είναι τα :

α) "ALARA ORGANIC ACTIVE - Μούσλι Active" σε χάρτινη συσκευασία των 400 g.
β) "ALARA ORGANIC GOJI &YACON - Alara χειροποίητο Goji &Yacon Μούσλι" σε
χάρτινη συσκευασία των 750 g.
γ) "ALARA ORGANIC GLUTEN FREE WITH GOJI & YACON - Alara Μούσλι Goji &Yacon χωρίς γλουτένη" σε χάρτινη συσκευασία των 650 g.
δ) "ORGANIC YACON - Ρίζα Yacon" σε συσκευασία των 35 g.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων, ανεξαρτήτως παρτίδας και ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, από την ανωτέρω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, η απεικόνιση των οποίων φαίνεται παρακάτω, να μην τα καταναλώσουν.

 


Το σχόλιο της διαιτολόγου

  • Καταρχάς τι είναι το νέο τρόφιμο;
Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ονομάζεται το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη κατανάλωση) πριν από το Μάιο του 1997, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός ΕΚ 258/97. Προκειμένου να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα νέο τρόφιμο πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως να μην είναι επισφαλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων, να μην έχουν δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον και άλλα.

  • Τί είναι το yacon ; 
Πρόκειται για ένα φυτό από τη Λατινική Αμερική. Φύεται στο στις  οροσειρές των Άνδεων, από Εκουαδόρ μέχρι τη βορειοδυτική Αργεντινή, ενώ πιο συχνά συναντάται στο Περού.  Είναι πολυετές και αναπτύσσεται κάτω από τη γή (ρίζα). Οι βολβοί του έχουν γλυκιά γεύση - λέγεται ότι η γεύση τους είναι κάτι ανάμεσα σε μήλο και καρπούζι. Μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή μαγειρεμένοι.

Επίσης από το yacon  φτιάχνονται  2 προϊόντα:  τσάι από τα φύλλα του και σιρόπι από τους βολβούς του. Αυτά τα προϊόντα προτιμώνται από τους διαβητικούς καθώς περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος φρουκτόζης που δεν απορροφάται από το έντερο, έτσι δε δίνει θερμίδες στον οργανισμό. Τέλος στο φυτό αποδίδονται κι άλλες ευεργετικές δράσεις όπως μείωση της γλυκαιμίας, καλύτερη λειτουργία του εντέρου (πρεβιοτική δράση), αναζωογόνηση του δέρματος κ.α.

το φυτό yacon       πηγή εικόνας 


Σχετικοί σύνδεσμοι
Ψήφισμα που αφορά τα νέα τρόφιμα και την τροποποίηση του κανονισμού
Yacon   -  Wikipedia
Yacon,  Smallanthus Sonchifolius -Andean Roots and Tuber Crops / Andean roots and tubers: Ahipa, arracacha, maca, yacon


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, νέο τρόφιμο, νεο τροφιμο, yacon, γιακoν, υαψον

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή