Yacon : γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές;

Τι είναι το yacon

το φυτό yacon       πηγή εικόνας 

Πρόκειται για ένα φυτό από τη Λατινική Αμερική. Το επιστημονικό του όνομα είναι Smallanthus Sonchifolius. Είναι πολυετές και αναπτύσσεται κάτω από τη γή (ρίζα). Φύεται στο στις  οροσειρές των Άνδεων, από το Εκουαδόρ μέχρι τη βορειοδυτική Αργεντινή, ενώ πιο συχνά συναντάται στο Περού. 

Οι κάτοικοι των Άνδεων, οι οποίοι φαίνεται ότι καλλιεργούσαν το yacon από τα αρχαία χρόνια, το μεταχειρίζονται σαν φρούτο. Είναι λογικό άλλωστε αφού οι βολβοί του έχουν γλυκιά γεύση - λέγεται ότι η γεύση τους είναι κάτι ανάμεσα σε μήλο και καρπούζι.

Οι βολβοί μπορούν να φαγωθούν ωμοί, αποξηραμένοι ή βρασμένοι (κομπόστα). Επίσης, από το φυτό αυτό παράγονται 2 προϊόντα:  τσάι από τα φύλλα του και σιρόπι από τους βολβούς του.

Θρεπτική αξία

Το yacon περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, άμυλο, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες , ινουλίνη και άλλα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους φρουκτο-ολιγοσκαχαρίτες και στην ινουλίνη που περιέχει, καθώς πρόκειται για ένα είδος σακχάρων που δεν απορροφώνται από τον οργανισμό (φυτικές ίνες) συνεπώς δεν προσφέρουν θερμίδες. Παράλληλα έχουν υπογλυκαιμική δράση.

Ακόμα αυτές οι φυτικές ίνες θεωρούνται  πρεβιοτικά στοιχεία, δηλ ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο λεπτό έντερο, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του.

Τέλος το γιακόν περιέχει σχετικά μικρές ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (βιτ C, βιτ Α, ασβέστιο, φώσφορο κλπ).

Σε γενικές γραμμές το φυτό και τα προϊόντα του, χάρη στις ιδιότητες που εμφανίζουν, προτιμώνται από διαβητικούς και από άτομα με γαστρεντερολογικές διαταραχές. 

Το yacon στην Ευρώπη

Το yacon  φαίνεται να ήρθε στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έγιναν προσπάθειες καλλιέργειας του φυτού στην Ιταλία (1930) αλλά κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκόσμιου Πολέμου η ιδέα σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα, που  οι ιδιότητες του φυτού (γλυκιά γεύση-χαμηλές θερμίδες) έχουν τραβήξει την προσοχή, διάφορα προϊόντα άρχισαν να παρασκευάζονται με βάση αυτό πχ δημητριακά πρωινού, αποξηραμένη ρίζα γιακόν κλπ. Το σιρόπι που βγαίνει από το yacon μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι γλυκόζης που δίνει τη γλυκιά γεύση σε πολλά τρόφιμα, με τη διαφορά ότι έχει λιγότερες θερμίδες.

Ωστόσο το yacon και τα προϊόντα του δεν έχουν πάρει ακόμα την άδεια κυκλοφορίας που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εμπίπτει στην κατηγορία των νέων τροφίμων, συνεπώς χρειάζεται ειδική άδεια), γι αυτό και ο ΕΦΕΤ έχει ανακοινώσει την ανάκληση τέτοιων προϊόντων από την ελληνική αγορά.


Σχετικοί σύνδεσμοι
Yacon   -  Wikipedia
Yacon,  Smallanthus Sonchifolius -Andean Roots and Tuber Crops / Andean roots and tubers: Ahipa, arracacha, maca, yacon
Ανάκληση προϊόντων με συστατικά του φυτού yacon

λέξεις κλειδιά: γιακόν, γιακον, yaocn, yacon, EFET, ΕΦΕτ, νέα τρόφιμα, Άνδεις , διαβήτης, γλυκιά γεύση, θερμίδες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή