Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2010

14 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη εγκαινιάστηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ως απάντηση στον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη παγκοσμίως.

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια, που αυτή τη στιγμή πλήττει 220 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο (Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας, 2010). Οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, δηλ εκείνο τον τύπο διαβήτη ο οποίος κυρίως προκαλείται από εξωτερικά αίτια, γι αυτό και μπορεί -έως ένα βαθμό- να προληφθεί.

Τί προκαλεί διαβήτη τύπου ΙΙ ;
 1. Παχυσαρκία
 2. Έλλειψη άσκησης /καθιστική ζωή
 3. Κακής ποιότητας διατροφή πχ γλυκά, αλμυρά σνακ, πολλούς απλούς υδατάνθρακες, όχι αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης κλπ)
 4. Κληρονομικότητα
 5. Γήρας
 6. Υψηλή πίεση και χοληστερόλη
 7. Διαβήτης κυήσεως

Ποιές είναι οι επιπλοκές του διαβήτη;

Μακροχρόνια, οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη διαβήτη χωρίς την κατάλληλη θεραπεία είναι: τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση άκρων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό κ.α


Πρόληψη διαβήτη τύπου ΙΙ - Τι μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την έναρξη του διαβήτη;

Σε γενικές γραμμές:
 • Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-25)
 • Γυμναστείτε, έστω και ελαφριά πχ 30 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
 • Προσέξτε τη διατροφή σας πχ. 5 μικρά γεύματα την ημέρα, άφθονα φρούτα και λαχανικά κλπ
 • Κόψτε το κάπνισμα

Ποιά είναι τα συμπτώματα του διαβήτη; 


Ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια είναι :

Πολυουρία, πολυδιψία, έντονη πείνα, απώλεια βάρους.  Επίσης προβλήματα όρασης (θολή όραση), κόπωση, κράμπες, ξηροδερμία, πληγές που αργούν να επουλωθούν, αίσθημα «γαντιών» και άλλα.

Αν πιστεύετε ότι εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


Trivia: Ο μπλε κύκλος, το σύμβολο της παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη δημιουργήθηκε το 2006. Ο κύκλος είναι το συχνότερο σχήμα που εμφανίζεται στη φύση και συμβολίζει τη θετική ενέργεια, τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα συμβολίζει το χρώμα του ουρανού. Παράλληλα είναι το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι ένας οργανισμός που προάγει την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη.


Σχετικοί σύνδεσμοι:
World Diabetes Day
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Ε.ΚΕ.ΔΙ

λέξεις κλειδιά: διαβήτης. διαβητης, διαβιτις, diabetes, παγκόσμια ημέρα διαβήτη, παγκοσμια ημερα διαβητη, διαβητικός, διαβητικος, διαβητης τύπου 2

  Σχόλια

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζέα

  Πρόσθετα τροφίμων - αριθμοί Ε

  Βιταμίνη C