4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Καρκίνος, τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού, εξ ου και το όνομα του  πηγή εικόνας

Ο καρκίνος είναι μία βαριά και ύπουλη ασθένεια. Παρότι η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ ως προς την αντιμετώπιση του και πολλοί άνθρωποι πλέον καταφέρνουν να νικήσουν αυτόν τον "εσωτερικό εχθρό", ο καρκίνος παραμένει μία σημαντική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο διάστημα 2005-2015 χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

"Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις"

Είναι προτιμότερο να προλάβει κανείς την εμφάνιση του καρκίνου παρά να χρειαστεί να τον θεραπεύσει αφού έχει εμφανιστεί. Πρόληψη του καρκίνου, είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι. Έχει αποδειχθεί ότι περίπου 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί τύποι καρκίνων οφείλονται σε αίτια τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συνεπώς μπορούν να τροποιηθούν.

Κύρια αίτια εμφάνισης καρκίνου:
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Κακή διατροφή
Έλλειψη φυσικής διαστηριότητας
Κατάχρηση αλκοόλ
Μικροβιακές μολύνσεις *
Μόλυνση περιβάλλοντος
Έκθεση σε καρκινογόνα στο χώρο εργασίας
Ακτινοβολία

*πχ HPV--> καρκίνος της μήτρας , Ηπατίτιδα Β--> καρκίνος ήπατος κλπ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόνο η παχυσαρκία και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα ευθύνονται για 274.000 θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως, κάθε χρόνο, ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά κάνει το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Σχήμα 1: Η συμμετοχή επιλεγμένων παραγόντων κινδύνου σε όλους τους θανάτους από καρκίνο, παγκοσμίως (γαλάζια γραμμή), σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (πράσινη γραμμή) και υψηλού εισοδήματος (μπλε).

πηγή σχήματος
 Τα αίτια με τη σειρά που εμφανίζονται στο ραβδόγραμμα: κάπνισμα, αλκοόλ, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χαμηλή φυσική δραστηριότητα, ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). 

Σωματικό βάρος και καρκίνος

Όπως είδαμε παραπάνω η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κακή διατροφής αποτελούν παράγοντες εμφάνισης καρκίνου.

Καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία: καρκίνος του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, της μήτρας, των νεφρών και του στήθος σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Το 40% των καρκίνων της μήτρας οφείλονται στο αυξημένο σωματικό βάρος.

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η καθιστική ζωή είναι ένας ακόμη πιο φονικός συνδυασμός :  ευθύνονται για 88.000 θανάτους από καρκίνο του στήθους και 159.000 θανάτους από καρκίνο του παχέως εντέρου κάθε χρόνο.

Πρόληψη

Τα πράγματα δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε άμεσα δραστικές αλλαγές, που θα μας δώσουν μία ευκαιρία για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία.

  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Για να μάθεις εάν έχεις φυσιολογικό βάρος για το ύψος σου υπολόγισε τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα φυσιολογικά όρια είναι από 18,5-25. Εάν έχεις ΔΜΣ πάνω από 25 ίσως χρειαστεί να χάσεις βάρος.
  • Τρώγε υγιεινά. Να τρως κάθε μέρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Να τρως 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα. Να τρως συχνά όσπρια, ψάρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Να μαγειρεύεις μόνο με ελαιόλαδο.
  • Να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα τηγανητά, τα αλλαντικά καθώς και το κόκκινο κρέας.
  • Πίνε αλκοόλ αλλά με μέτρο. 1-2 ποτήρια για τους άνδρες/ημέρα και 1 για τις γυναίκες. Προτίμησε το κρασί από άλλα αλκοολούχα ποτά.
  • Περπάτα περισσότερο, άσε το αυτοκίνητο ένα τετράγωνο πιο μακριά από τον προορισμό σου, άρχισε να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάνε ποδήλατο, ξεκίνησε ένα σπορ, γράψου στο γυμναστήριο, κάνε ό,τι μπορείς για να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • Κόψε το κάπνισμα ΤΩΡΑ
  • Προστάτευσε το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία (αντηλιακό, μακρυμάνικα ρούχα, μεγάλα καπέλα)
Και μην ξεχνάς να κάνεις τις προληπτικές εξετάσεις που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, ακτινογραφία παχέος εντέρου, κολονοσκόπηση κλπ).


Μέρος των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- WHO

Σχετικοί σύνδεσμοι
Δείκτης Μάζας Σώματος 
Ομιλία με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
How to implement effective cancer prevention by controlling major avoidable cancer risk factors.  WHO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης