Καρπούζι, το φρούτο του καλοκαιριού

Το καρπούζι (ή υδροπέπονο, σύμφωνα με τα λεξικά) είναι το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, για τη γλυκειά γεύση του, αλλά και τη δροσιά του. Καταλανώνεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες, αν και συχνά συνοδεύεται με ανακριβείς (και αντικρουόμενους) ισχυρισμούς, όπως ότι "το καρπούζι παχαίνει" , "είναι ακατάλληλο για διαβητικούς", "αδυνατίζει" κλπ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό- το νερό αντιστοιχεί στο 90% περίπου του βάρους του. Έχει σχετικά λίγες θερμίδες.  Δύο φλυτζάνια καρπούζι αποδίδουν 80-100 θερμίδες, όσες περίπου και μια μικρή μπανάνα ή ένα μεγάλο μήλο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ έχει και αρκετά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών και φυτοστερολών.

Το καρπούζι λοιπόν μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά ένα γεύμα ή να αποτελέσει σνακ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, φτάνει να μη γίνουν υπερβολές στην ποσότητα (1-2 λεπτές φέτες είναι αρκετές).   Επιπλέον, για τους λάτρεις του καρπουζιού, υπάρχουν αφθονες συνταγές για γλυκά με βάση το καρπούζι, όπως γλυκό του κουταλιού, γρανίτα, μους, μαρμελάδα κλπ.


ποικιλία καρπουζιού χωρίς κουκούτσια
πηγή εικόνας





Αίνιγμα
Πράσινος πύργος, κόκκινα παράθυρα
μαύροι καλογέροι κατοικούνε μέσα. Τι είναι;

Γνωμικά
Δε χωράνε 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη
Το καρπούζι κι ο άνθρωπος δε φαίνονται απέξω, τι λογής είναι από μέσα.



Υγ.Στο ιστολόγιο του Σαραντάκου μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ετυμολογία της λέξης καρπούζι

Σχόλια

Ο χρήστης Yank_o είπε…
Το τουρκικό "καρπούζ" σύμφωνα με τον παρακάτω σύνδεσμο προέρχεται από περσική λέξη με απώτατη αιγυπτιακή ρίζα

http://anthrocivitas.net/forum/archive/index.php/t-10377.html
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ για την προσθήκη
Ο χρήστης ioanna είπε…
Μία συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχει στο αντίστοιχο λημμα της wikipedia

Μάταια γίνεται προσπάθεια "ελληνοποίησης" της λέξης αλλά τελικά επικρατέστερη είναι η περσική προέλευση του ονόματος [xarbuz(a)]

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B9

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή